Galla Miklós üzent Laár Andrásnak: A gyűrűt végleg add nekem!

DMOHA20111007102
2021.12.10. 06:30
A humorista elfogadta kollégája felajánlását: Galla Miklós szívesen hordja a Karinthy-gyűrűt, amit végül Laár Andrásnak adtak. Annyi igazítást kért csupán, hogy örökre nála maradhasson.

Miután Laár András szerdán átvette a Karinthy-gyűrűt, amelyet a szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért 1975 óta a humor legméltóbb képviselői kapnak, felajánlotta, hogy szívesen megosztja Galla Miklóssal, hogy felváltva hordják. Tette ezt azért, mert februárban még úgy volt, hogy a kollégája kapja meg a díjat, ám később Dobos Menyhért levélben arról értesítette, hogy változott a helyzet, ugyanis Galla Miklósnak volt a közelmúltban egy olyan „tevékenysége”, amely nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.

A döntést a humorista értetlenkedve fogadta. Az üggyel kapcsolatban több levelet is írt, még Orbán Viktort is megkereste, hogy az elismerést mégiscsak ő vehesse át. Igyekezete azonban nem járt sikerrel, a Karinthy-gyűrűt Laár András kapta, aki bár borzasztóan örült az elismerésnek, úgy döntött, megosztja Galla Miklóssal a díjat, ami azt jelenti, hogy havi váltásban felváltva hordják majd a gyűrűt.

Nem kellett sokat várni, hogy felajánlására megérkezzen a válasz. Galla Miklós a Facebook-oldalán üzent Laárnak.

Kedves Andris! Nagyvonalú felajánlásodat köszönettel elfogadom. Ezzel a mélyen emberi, mérhetetlen tisztességről árulkodó gesztussal visszamenőleg is hitelesíted azokat a színházi esteket, amelyeket együtt hoztunk létre, és azokat a dalokat, melyeknek a zeneszerzője én vagyok, a szövegírójuk pedig Te. Ma is boldogan éneklem színpadon a Bár lennék súlylökőt éppúgy, mint a Mentők!-et és a Ha jegy nélkül utazolt. Közös szerzeményeinket

– kezdte nyílt levelében a humorista. Ezt követően kiemelte, neki is gyerekkorában kezdődött a kapcsolata Karinthyval, azt viszont, hogy humorista lett, Laár Andrásnak köszönheti, hiszen az ő verseire épült az első est, amelyben konferansziéként kinőtte magát. Barátja felajánlását Galla örömmel fogadta, azonban ő a megosztást picit másképp képzeli el. A humorista közölte:

Egy kis igazítást azonban kérek: a gyűrűt végleg add nekem.

Mindezt egyrészt azzal magyarázta, hogy öt hónapig hitegették azzal, hogy megkapja, le is mérték hozzá az ujját, „másrészt a gyűrű alapításakor azt fektették le az Alapító Atyák, hogy annak jár a Karinthy-gyűrű, aki a Rádiókabaré műsorában jól teljesít”. Márpedig ő az utóbbi négy évben szorgalmasan, tisztességesen és precízen dolgozott a Rádiókabaréban. És nem mellesleg folyamatosan. Sajnálatára azonban Laár Andrással ott nem találkozott. 

Andriskám, soha, sehol nem meztelenkedtem nyilvánosan. Egy rágalmazó színészecske akar engem mindenáron lejáratni, vélhetően hamisított bizonyítékokkal. A tehetségtelenség bosszúja a tehetség ellen. De Andriskám, mi tehetségesek vagyunk! Mi, mind a ketten! Te meg én!

– jelentette ki Galla, hozzátéve:

Boruljunk egymás nyakába, és szépen add ide a Karinthy-gyűrűmet!

Majd köszönetet mondva zárta sorait. A nyílt levelét itt találja:

(Borítókép: Galla Miklós humorista, zenész 2011. október 7-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)