Kiderült, mi okozta a Bronski Beat alapító-billentyűsének halálát

GettyImages-86122207
2021.12.15. 06:11
Egyik jó barátja szerint tűz ütött ki Steve Bronski londoni lakásában múlt kedden, a zenész halálát feltehetően a füst okozta.

Múlt héten érkezett a hír, hogy 61 éves korában elhunyt Steve Bronski, a Bronski Beat társalapító-billentyűse. Távozásáról egykori zenésztársa, a brit szintipoptrió másik alapító tagja, Jimmy Somerville tájékoztatott a Twitteren. Az énekes arról nem nyilatkozott, hogy mi okozta Bronski halálát, a The Guardian viszont most azt írja, feltehetőleg lakástűzben hunyt el a zenész, amiről egy jó barátja informálta a portált, de hivatalosan még nem erősítették meg.

Josephine Samuel, aki három évvel ezelőtti sztrókja után gondozta Bronskit, elmondta, hogy a zenésznek Londonban, a Berwick Streeten volt az otthona, ahol múlt hét kedden tűz ütött ki. Azt is hozzátette, hogy ő utoljára egy nappal a tűz előtt kereste fel Bronskit, aki a sztrók következményei miatt nehezen tudott talpra állni – feltehetően a füst okozta a halálát. A lakás bejárata előtt a zenész rajongói azóta üdvözlőlapokat, virágokat és fotókat helyeztek el. Van köztük olyan, amit Samuel hagyott ott, illetve egy másik, amit neki címeztek.

Kedves Josephine! Őszinte részvétem a vesztesége miatt. Steve elkezdte, és sosem fog abbamaradni. A Bronski Beat örök. A legjobbakat kívánva, és mély együttérzéssel: egy kisvárosi fiú

(azaz Small Town Boy, utalván a Bronski Beat egyik legelső és legnagyobb slágerére).

Az 51 éves gospelénekes, Josephine Samuel egyébként 16 éve ismerte Steve Bronskit, aki szerinte egy kedves, csöndes és szelíd ember volt, zenészként pedig nagyon tehetséges. Hatalmas veszteségnek éli meg a távozását, mert nagyon közel álltak egymáshoz, testvérként szerették egymást. Samuel Bronski mellett volt a sztrókja utáni nehéz időszakban is, és segített neki, hogy leküzdje a depresszióját. 

Egy nappal a tragédia előtt látogattam meg. A halála olyan nekem, mint egy rémálom, hiszen évekig mellette voltam. Most arra várunk, hogy hivatalosan is beregisztrálják, hogy elhunyt, mielőtt Skóciába szállítják a testét eltemetni

– mondta a Guardiannek. Mint ismert, Steve Bronski – eredeti nevén Steve Forrest – glasgow-i származású.

A tragédiáról hivatalosan egyelőre annyit lehet tudni, hogy a lakásból felszálló füstöt a szomszéd ház egyik irodai alkalmazottja fedezte fel, ő riasztotta a tűzoltókat is, akik nagyon gyorsan a helyszínre értek. Az első emeletről egy férfit mentettek ki, aki a kórházba szállítása után elhunyt, de mivel a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, a halott személyazonosságát nem árulták el.

(Borítókép: Bronski Beat alapító tagok: Steve Bronski – bal oldalon, Larry Steinbachek és Jimmy Sommerville. Fotó: Peter Noble / Redferns / Getty Images)