Ha azt hiszi, hogy a cicája nem gyújthatja önre a lakást, téved

GettyImages-1149124328
2022.01.05. 14:45
Amerikában évente ezer lakástűzért felelnek a tappancsos kedvencek. Legtöbbször akkor okoznak bajt, amikor a gazdájuk nincs otthon.

Azt tudjuk, hogy a macskák többsége szolgaként tekint a gazdájára, és fenséges úrként vagy hölgyként várja el, hogy tisztelettel megetessék, illetve simogassák alattvalói, már amikor ők úgy kívánják. Amikor pedig a szolgák boltba, munkába vagy más elintéznivaló miatt magukra hagyják őket, élvezik az egyedüllétet, szabadidejüket zömmel alvással és különböző tárgyak kapargatásával töltik. Na meg persze felugranak dolgokra, aminek több szempontból is rossz vége lehet.

Kevés cicatulajdonos van, akinek még semmijét sem lökte le a szekrény tetejéről vagy a polcról kis kedvence. A dolgok jelentős része menthető, ha a gazdi otthon tartózkodik a baleset idején, előfordul viszont, hogy a tappancsos kis szeretetcsomagoknak akkor támad kedvük felderítőútra menni, amikor épp nincsenek otthon. Ilyenkor törnek a vázák, dől a karácsonyfa, és mint kiderült, akár tűz is keletkezhet.

Az Insider cikke szerint Dél-Koreában az elmúlt három évben több mint száz lakástüzet okoztak macskák, az Egyesült Államokban pedig egy év alatt ezerre rúgott ezen esetek száma. A szóban forgó balesetek alkalmával az állatok gazdái zömmel nem tartózkodtak otthon.

És hogy végső soron hogyan képes egy cica magára gyújtani a lakást? A recept meglehetősen egyszerű, de annál végzetesebb. A kíváncsi állatok felugranak a konyhapultra, végigsétálnak a főzőlapon, ha pedig van a közelben gyúlékony anyag, máris beütött a baj.

Érdemes elpakolni a közelből az éghető tárgyakat, illetve a vezetékek rágcsálásáról is leszoktatni a bundás pajtásokat (kutyákat és macskákat egyaránt), hiszen ez a hobbi nemcsak rájuk, de akár egy egész épületre is veszélyt jelenthet.

(Borítókép: Chris J Ratcliffe / Getty Images)