II. Erzsébet fia eladja a házát, hogy ki tudja fizetni az ügyvédeket

GettyImages-109823166
2022.01.07. 13:50 Módosítva: 2022.01.07. 18:25
András yorki herceg, II. Erzsébet királynő második fia kénytelen sürgősen eladni 17 millió fontot érő svájci alpesi nyaralóját, hogy ki tudja fizetni ügyvédeit. A 61 éves herceg belekeveredett az Epstein-ügybe, és egy nő, bizonyos Virginia Giuffre azzal vádolja, hogy 2001-ben – amikor a hölgy még csak 17 éves, azaz kiskorú volt – András megerőszakolta. A herceg természetesen mindent tagad.

A Mirror és a Daily Mail értesülései szerint András yorki herceg, II. Erzsébet királynő középső fia felgyorsította svájci luxusnyaralójának eladását, mivel égető szüksége van a pénzre.

Andrást egy New York-i bíróságon beperelte Virginia Giuffre (lánynevén Roberts), egy 38 éves nő, akit állítása szerint a herceg 2001-ben háromszor is megerőszakolt.

Mivel a lány akkor még csak 17 éves volt, kiskorúnak minősült, és ez a körülmény még súlyosabbá teszi a bűnt – már ha valóban megtörtént és bizonyítható. András jogi csapata nem ingyen dolgozik, az ügyvédek kifizetésére kellene a pénz, és az újságok szerint a hercegnek a hét hálószobás verbier-i luxusvillán kívül – amelynek Chalet Helora a neve – nincs pénzzé tehető értéktárgya vagy ingatlanja. Sőt valójában még a villa sem teljesen az övé, hiszen annak 16,6 millió fontos vételárából még mindig tartoznak 6,6 millióval a korábbi tulajdonosnak, Isabella de Rouvre-nak. S hogy még cifrább legyen a történet, András nem is egyedüli birtokosa a nyaralónak, mivel azt 2014-ben korábbi feleségével, Sarah Fergusonnal közösen vette meg, úgyhogy sikeres eladás esetén sem számíthat a teljes vételárra. 

Az előzményekről annyit: Virginia Giuffre azzal vádolja a herceget, hogy 2001-ben, a nő 17 éves korában szexre kényszerítette őt Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwel közbenjárásával. A nő állításai szerint egy szórakozóhelyen találkozott a brit királyi család tagjával és Epstein kerítőjével, az este végén pedig kénytelen volt lefeküdni Andrással, aki tudván, hogy a lány kiskorú, erősen izzadt az aktus előtt. András most azt állítja, hogy orvosi papírokkal tudja bizonyítani, hogy húsz évvel ezelőtt képtelen volt izzadni.

A herceg jogi csapata azt akarja elérni, hogy a bíróság ne is foglalkozzon védencükkel, tudniillik Jeffrey Epstein – aki 2019-ben meghalt – még 2009-ben ötszázezer dollárt (370 000 fontot) fizetett Giuffre-nak. Mégpedig azért, hogy a nő lemondjon minden további személy – és ebbe András is beletartozik – megvádolásáról.

Az emberben joggal vetődik fel a kérdés, hogy a brit királyi ház tagjának miért nincs pénze ügyvédekre. De az az igazság, hogy a hercegnek nincsenek komolyabb bevételei, az anyja, II. Erzsébet pedig kijelentette, hogy nem hajlandó finanszírozni fia szégyenletes ügyeit.

(Borítókép: András yorki herceg 2011. március 7-én Londonban. Fotó: Dan Kitwood / Getty Images)