Oszter Sándor mesés vagyont és hatalmas adósságot hagyott kiskorú unokájára

2022.01.14. 10:11 Módosítva: 2022.01.14. 10:13

Mesés vagyonát és tetemes összegű adósságát is kiskorú unokájára hagyta Oszter Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész. Kiderült ugyanis, hogy Oszter Sándor 315 ezer svájci frankot vett fel 2009-ben a diósjenői vadászkastélyra és a hozzá tartozó birtokra, hogy ezzel segítsen egy barátjának, azonban ezt az adósságot halála előtt nem tudta rendezni.

Az október 29-én elhunyt művész felesége, Failoni Donatella adóstársként szerepel a hitelfelvételben. A barát, akinek a segítségére felvették a hitelt – mint kiderült – felszívódott, és nem is próbálja rendezni az adósságot. Oszter Sándor még életében megpróbálta eladni a vadászbirtokot, amit végül nem tudott eladni, pedig az összeg bőven fedezte volna a felhalmozott tartozást. A színész ekkor más megoldást keresett: 2015-ben azt mondta, hogy a svájci hitelt forintalapúra váltotta, fedezetül pedig felkínálta erdőit, szántóit, egyéb ingatlanjait, majd kijelentette, hogy minden tartozását rendezte.

A Bors információ szerint azonban ez közel sincs így, ugyanis Oszter Sándor és felesége már nem egy belga banknak tartoztak, hanem egy magyar pénzintézetnek. A mai árfolyamon ez 106 millió forintnak felel meg. Ebből valószínűleg már valamennyit törlesztettek, de az örökösöknek számítania kell arra, hogy a fennmaradó adósságot neki kell majd rendeznie.

Oszter Sándor egyébként még 2019-ben kijelentette, hogy mindent unokájára, a 9 éves Hunorra hagy. Ugyanakkor hozzátette: nem szeretné, ha az unokájából egy „újgazdag ficsúr” lenne, ezért havonta kap majd bizonyos összeget az örökségből.

Az új szabályok szerint abban az esetben, ha van leszármazó, aki örököl, a házastárs már nem csak haszonélvezeti jogra jogosult. Az örökhagyó házastársát továbbra is megilleti a haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon, valamint egy gyermekrész a hagyaték többi részéből – írja a Bors. Ez azt jelenti, hogy úgy kell számolni, mintha eggyel több gyermeke lenne az örökhagyónak. Öröklés szempontjából a házastárs is olyan hányadra jogosult, mint egy egyenes ági leszármazott.

Így tehát a színész lányát és feleségét akkor is megilleti egy rész a vagyonból, ha Oszter Sándor a végrendeletében unokáját nevezte meg kizárólagos örököseként.