II. Erzsébet királynő újabb betöréstől tart

2022.01.18. 06:29
A brit uralkodó a skóciai Holyroodhouse-palotába toboroz új biztonsági őrt.

December 25-én bombaként robbant a hír, hogy egy fiatal, mentális betegséggel küzdő férfi betört a Windsor-kastélyba. A betolakodót végül elkapták, azonban úgy tűnik, a királyi család minden fronton szeretné megerősíteni birtokai védelmét. A DailyMail információi szerint most a skóciai Holyroodhouse-palotába keresnek egy új biztonsági őrt. Az álláshirdetés szerint a biztonsági személyzet új tagjának nemcsak fogékonynak kell lennie, hanem jól kell bírnia a magas, illetve szűk helyeket. 

Kifejezetten tapasztalt munkaerőt keresnek, ugyanis a jelentkezőnek napi 12 órás munkaidővel kell számolnia két nappali és két éjszakai munkarendben. A sikeres pályázó fő feladata az lesz, hogy járőrözze a Holyroodhouse területét, figyelemmel kísérje a látogatók belépését, fogadja a személyzetet, és fenntartsa a „biztonságos környezetet a palotában”. A munka ugyanakkor kiterjed a biztonsági őrjáratokra, a tűzbiztonsági ellenőrzésekre, valamint a palota területén esetlegesen bekövetkező eseményekre és azok bejelentésére.

Hozzátették, hogy olyan magabiztos személyt keresnek, aki erős interperszonális készségekkel, valamint a szervezeten belüli tapasztalattal rendelkezik, továbbá csapatorientált. Az őr minden nap a palotában étkezhet majd a szolgálata idején és lehetősége lesz továbbképzésre, illetve egyéb szabadidős létesítményekhez is hozzáférhet. Ugyan azt nem részletezték, pontosan mekkora fizetést ajánlanak, csupán annyit, hogy "versenyképes" lesz, azonban további juttatásokat is felkínálnak. 

Kik is II. Erzsébet királynő őrei? 

Az őrök a hivatalos királyi rezidenciák őrzésével megbízott gyalog- és lovas katonák. A Queen's Guard, a British Guards és a Queen's Life Guard azokon a királyi birtokokon helyezkednek el, amelyek a brit hadsereg londoni körzetének működési területéhez tartoznak. Ez magában foglalja a Buckingham-palotát, a Clarence-házat, a Szent Jakab-palotát és a Londoni Towert, valamint a Windsor-kastélyt. A Queen's Guard az uralkodó másik hivatalos rezidenciáján, a Holyroodhouse-palotánál is szolgál, de nem olyan gyakran, mint Londonban. Nem meglepő tehát, miért van szükség plusz munkaerőre és a védelem megerősítésére a Holyroodhouse-palotánál. 

A Queen's Guard a londoni Buckingham-palota és a Szent Jakab-palota (beleértve a Clarence-házat) őrzéséért felelős gyalogos kontingens elnevezése. Az őrséget egyetlen ezred katonáiból álló század alkotja, amely két részre oszlik, egy különítményt biztosít a Buckingham-palotának és egy különítményt a Szent Jakab-palotának. Az utóbbi egyébként még mindig az uralkodó hivatalos rezidenciája, így az őrparancsnok is ott tartózkodik. Amikor épp a királynő is ott van, a Queen's Guard három tisztből és negyven további katonából áll, négy-négy őrszemmel a Buckingham-palotában (az előtérben) és a Szent Jakab-palotában (kettő a Friary Courtban, kettő pedig a Clarence-ház bejáratánál). Ez három tisztre és 31 további katonára csökken, két-két őrszemmel, amikor az uralkodó nem tartózkodik a lakóhelyén.

Queen's Guard őrei éjjel-nappal dolgoznak, az éjszakai órákban pedig a palota területén járőröznek. 1959-ig egyébként a Buckingham-palota őrszemei a kerítésen kívül is állomásoztak, azonban egy női turistát és egy gárdistát érintő incidens után ezt megszüntették. A városnézők folyamatos zaklatása miatt ugyanis a gárdista bokán rúgta a turistát, aki feljelentést tett a rendőrségen, és az őrt tíz napra a laktanyába zárták, majd megszüntették azt a rendszert, hogy a katonák a kerítésen kívül is szolgálatot teljesítsenek. 

 Az alábbi videóban azt is megnézheti, hogyan készülnek el szolgálat előtt a királyi gárdisták:

 (Wikipédia)  • Tippek
  • Bankszámla