Letaszították a trónról Justin Biebert – megdönthetetlen rekordok a zene világából

000 9MT3W7
2022.01.25. 16:46
Eddig ugyan a tinik kedvence, Justin Bieber számított a leghallgatottabb előadónak a Spotifyon, azonban megtörtént a trónfosztás, mivel The Weeknd vette át a helyét a dobogó első fokán.

Nem sokaknak kell bemutatni Justin Biebert, ugyanis a kétezres évek végén YouTube-on felfutott énekes népszerűsége robbanásszerűen nőtt. Ő volt az első, akit a videómegosztó oldalon fedeztek fel. A Grammy-díjas zenész számára a 2009-ben piacra dobott, azóta legendássá vált One Time című dal hozta meg a sikert. Sőt nem csak abban a tekintetben számított elsőnek, hogy ő futott be a YouTube-on legelőször, hanem ő lett az első előadó, akinek bemutatkozó albumáról hét dal is a Billboard Hot 100-as listáján szerepelt.

Bieber dalai mondhatni letaszíthatatlanok voltak a zenei toplistákról, azonban mindezt beárnyékolták a zenész botrányai. Gyorshajtás, drogok, ittas vezetés – csupán néhány fekete folt a múltból, amelyekre visszagondolva valószínűleg Bieber sem bólint elégedetten. Az énekesnek volt is egy kisebb kihagyása, mivel 2015 és 2020 között egyetlen albumot sem adott ki, ami már csak azért is volt különös, mert előtte majdnem minden évben új lemezt dobott a piacra. 2020 környékén viszont minden megváltozott, Hailey Baldwin személyében rátalált a szerelem, illetve újonnan kiadott albumának, a Changesnek köszönhetően a dalai is elkezdtek visszakúszni a toplisták élére. Ez pedig hatványozottan igaz a legutóbb, 2021-ben kiadott Justice című lemezre, amelyen már egy teljesen új Justin Bieber köszön vissza ránk a balhés időszakához képest – sokan pont ekkor kedvelték meg.

Jött The Weeknd, a trónfosztó

Justin Bieberben és a szintén nagy népszerűségnek örvendő The Weekndben nem csupán az a közös, hogy mindkettejük toplistás zenésznek számít. A két énekes nőideálja is hasonló lehet, mivel mindketten egy párt alkottak korábban Selena Gomezzel – ezen a fronton mondjuk Bieber győzedelmeskedik, mivel ő két évig volt együtt az énekesnővel. Van egy csata azonban, amelyet The Weeknd nyert, mivel már nem Justin Bieber, hanem ő számít a leghallgatottabb előadónak a Spotifyon. Ugyan a 31 éves The Weeknd – születési nevén Abęl Makkonen Tesfaye – is a YouTube-on próbált szerencsét 2010 végén, azonban a várt, Bieberéhez hasonló siker nem jött el. 2015-ben kidobott Beauty Behind the Madness című albuma azonban már igazán átütő volt, két Grammy-díjat is sikerült bezsebelnie vele, karriere pedig azóta is felívelőben van.

The Weeknd egyébként 2022. november 4-én lépett volna fel a Budapest Arénában, azonban a koronavírus-járványra hivatkozva végül lemondták a koncertet. Justin Bieber is hazánkba érkezik 2023. március 11-én, reméljük, az ő fellépése nem fog olyan sorsra jutni, mint pályatársáé. 

Megdönthetetlen rekordok

Az egyik zenei rekordot történetesen pont az előbb említett zenész, The Weeknd tartja, akinek 2016-ban megjelent, Starboy című albumával sikerült megdöntenie az egy nap alatt történő legtöbb streamelés rekordját a Spotifyon. A Starboy pedig azóta is az egyik legtöbbet hallgatott dal. Azonban Eminem – azaz Marshall Mathers – sem panaszkodhat, akinek tizenegy különböző Guinness-rekordot sikerült eddig megdöntenie eddig karrierje alatt. A Rap God című számában például 1560 szó hangzik el, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 4,28 szó hagyja el a száját, ezzel minden rapszámot maga mögé utasítva. Azonban ugyanekkora sikert ért el a zenei toplistákon való szereplésével is. 

A világhírű amerikai énekesnő, Ariana Grande is számos Guinness-rekordot tudhat magáénak. Grande a legtöbb feliratkozóval rendelkező énekesnő a YouTube-on, ahogy női zenészként neki van a legtöbb követője Instagramon is. 2018-ban pedig ő volt az az énekesnő, akinek a dalait a legtöbben hallgatták Spotifyon. A Beatles társalapítója, Paul McCartney is jócskán büszkélkedik rekordokkal, talán ő a legtöbbel. 2005-ben például az ő koncertje volt az első, amelyet élőben közvetítettek az űrben, de itt még nincs vége. Íme egy felsorolás a legemlítésreméltóbbak közül:

  • A Yesterday című Beatles-slágert dolgozták fel eddig a legtöbben, több mint háromezren.
  • A legsikeresebb könnyűzenei előadónak számít, mivel százmillió kislemezt adott el, illetve hatvan aranylemeze is lett.  
  • Az 1990-ben megrendezett Rio de Janeiró-i koncertjére 184 ezren látogattak el, ennél több néző még sehol nem volt. 
  • Az ő fellépésére adták el eddig a leggyorsabban a jegyeket, mindössze nyolc perc kellett ahhoz, hogy egy húszezer férőhelyes stadion megteljen. 
  • Minden idők leggazdagabb rockzenésze. Ugyan 2004-ben is annak számított, de a vagyona akkor még csak 762 millió fontra rúgott, azonban 2022-re már 890 millió fontra (383,7 milliárd forintra) nőtt. 

A brit énekesnő, Adele is három Guinness-rekordot tart. Az első énekesnő, akinek két kislemeze és két albuma is folyamatosan az angol zenei toplista első öt helyén volt, illetve a 21 című albuma lett az első az Egyesült Királyságban, amelyből hárommilliót adtak el egy év alatt. Ugyanezen albummal sikerült elérnie azt is, hogy tizenegy hétig tanyázott az első helyen a brit női előadók albumait rangsoroló listán – ezzel leverve Madonnát, aki 1991 óta tartotta a rekordot. A legszebb hangú énekesnők közé sorolt Whitney Houston 1985-ben megjelent albumával ért el igazán nagy sikereket, mivel a lemezről három dal is uralta a slágerlisták élét, korábban egyik női zenész sem érte ezt el. Néhány évvel később a saját rekordját is megdöntötte a negyedik slágerrel. Az I Will Always Love You című dala tripla platinaminősítést kapott. 

A leggazdagabb zenészek közé tartozó Elton John sem maradhat ki a sorból, mivel Diana hercegné előtt tisztelgő dala, a Candle in the Wind 1997 minden idők legkelendőbb kislemeze lett, több mint 33 millió példányban kelt el világszerte. Ugyan idén lesz 45 éve, hogy elhunyt Elvis Presley, azonban még mindig ő az az előadó, aki a legtöbb albumot, kislemezt tudta eladni világszerte, összesen több mint egymilliárdot. Sőt még a halála után is rekordot döntött, 2016-ban ugyanis megdöntötte Madonnáét. Presley lett az az énekes, akinek a legtöbb albuma jutott a toplista első helyére az Egyesült Királyságban. Az énekesnők közül Madonna ékeskedik, mivel a női zenészek közül ő a legkelendőbb, 335 albumot sikerült eddig eladnia. Továbbá az ő nevéhez kötődik a legtöbb ruhacsere – összesen 85! – egy filmben, az 1996-os Evitában. 

A jelenlegi generáció kedvencei közé tartozó Taylor Swift nem csupán zenei rekordjaival tudott kitűnni – az ő albumát vették meg eddig a legtöbben online a női előadók közül az Egyesült Államokban –, hanem a vagyonával is. Nála többet még egy zenész sem keresett egy év alatt, összesen 170 millió dollárt (jelenlegi árfolyamon körülbelül 54 milliárd forintot) zsebelt be. Ezzel 21 év után megdöntötte Michael Jackson rekordját. A pop királya egyébként még mindig tartja az American Music Awardson férfi előadóként legtöbb díjat bezsebelő zenész rekordját, összesen 26 ilyen elismerést kapott. Hasonló rekordot tart fenn Robbie Williams is, akit a legtöbbször jelöltek és díjaztak a Brit Awards történelmében. A jelölések közül 23-at kapott szólóművészként, hetet a Take Thattel – és szólóban 13 díjat zsebelt be, míg a Take Thattel négyet.

Legfeleslegesebb rekordok

Bár a zenetörténetben elért rekordok legtöbbje az adott előadó rengeteg belefektetett munkájának gyümölcse, ám a Guinness-rekord történelmében jó pár fűződik egy-egy olyan teljesítményhez, amelyet nem nagyon tudunk hova tenni. Egy közülük az a rekord, amelyet azzal döntöttek meg 2015-ben, hogy a legtöbb hangszert szólaltatták meg egy dalban: szám szerint 315 különböző hangszert használtak a szimfónia megszólaltatásához, összesen 476 előadóval a színpadon.

Hasonlóan fura rekord még az, amelyet 2001-ben Dan állított fel, mivel ő lett a leggyorsabb, aki zongorán tud zsonglőrködni. Ha nem tudja elképzelni, hogy is néz ki ez a gyakorlatban, az alábbiakban megnézheti videón Dan mutatványát. 

2007-ben Chicagóban döntötték meg a legtöbb résztvevővel bíró zeneóra rekordját is, ugyanis egy gitárórára több mint 1377-en látogattak el. Ha már gitár, a leggyorsabb gitáros rekordját a nepáli Nirvana Bista tartja, aki 2015-ben játszotta le a Flight of the Bumblebee, eredetileg Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző által írt darabot 1600 BPM-en.

Továbbá különös rekord fűződik még a Royal Northern College of Music diákjaihoz is, akik tizenhatan játszottak egyszerre egy zongorán, ezzel megdöntve a Guinness-rekordot, bár jó kérdés, miért akarna tizenhat ember egyszerre zongorázni, de ennél többen már aligha lehet, így kérdéses, hogy a jövőben bárki túl tudná szárnyalni őket. 

(TMZYardbarker, Cmuse)

(Borítókép: Justin Bieber 2021. szeptember 13-án. Fotó: Angela Weiss / AFP)