Ma egy éve, születésnapján halt meg Börcsök Enikő

D CIM20151104012 v2
2022.01.28. 07:30
Börcsök Enikő magyar színésznő 2021. január 28-án hunyt el hosszú betegség után. Sokan Melissa McCarthy ikonikus szinkronhangjaként ismerhetik, számtalan vidám percet köszönhetünk neki.

A Jászai Mari-díjas színésznő, Börcsök Enikő 1968. január 28-án látta meg a napvilágot Mezőtúron, ám ugyanezen a napon hunyt el hosszú betegeskedés után Budapesten 2021. január 28-án. Ma rá emlékezünk.

A művész a gyerekkorát Mezőtúron töltötte, ám amikor katona édesapját, Börcsök Gábort Székesfehérvárra szólította a haza, akkor vele tartottak. Bár a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ám végül innen eltanácsolták, így a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát Marton László osztályában tanulva végezte el 1991-ben, ugyanebben az évben a Melodráma című filmnek hála tudta bevésni magát a történelembe, ekkor hívta fel magára a figyelmet igazán. Édesanyja, Orbán Irén 2003-ban egyébként komoly baleset áldozata lett, mikor a nyílt utcán egy repesztalálat érte, aminek következtében kómába került, majd a kórházban el is hunyt. 

A színház volt a mindene

Börcsök három éven át, 1991–1994-ig a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, azonban 1994-től haláláig a Vígszínház társulatához tartozott. Kezdetben Ács János és Gálffi László tanársegédeként oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2014-től színészmesterséget tanított osztályvezető tanárként. Szinte megszámolni is alig lehet, pályafutása során összesen hány színdarabban szerepelt. Emíliaként feltűnt az Othello című darabban, Ursulaként a Száz év magányban, Hartvignéként a Krúdy-keringőben, Marcsaként a Mágnás Miskában, de még lehetne folytatni a sort, ugyanis több tucat színdarabban jeleskedett. Ám nemcsak színházi, hanem filmes szerepeket is kapott, kezdve az előbb említett, 1991-es Melodráma című alkotással, amivel igazán sikerült berobbannia. 

A Szabó István által rendezett Édes Emma, drága Böbe című filmben például Böbét alakította, egy olyan orosz tanárnőt, akinek feleslegessé vált a munkája. Az állása elvesztésével pedig arra vetemedett, hogy valutaüzérkedéssel tartsa fenn magát, így a rendőrség látóterébe is került, ám a reménytelenség odáig gyötörte, hogy kiugrott az ablakon. A színésznő feltűnt még többek között az Üvegtigrisben, ám ebben csak kisebb szerepe volt, továbbá a szintén Szabó István rendezte Zárójelentésben, ami 2020-ban jelent meg. Idős eladónőként szerepelt a 2012-ben piacra dobott, Az ajtó című, Szabó Magda regénye alapján készült filmes változatban, a brit színésznővel, Helen Mirrennel egyetemben. Illetve olyan magyar sorozatokban is alakított, mint az 1999-es Családi kör és a Válótársak. Pályafutása alatt nem csupán Jászai Mari-díjjal tüntették ki munkásságát, ugyanis többek között Déryné-díjjal, Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, Ruttkai Éva-emlékdíjjal, Budapestért-díjjal, illetve a Kiváló művészeknek járó elismeréssel jutalmazták.

Betegsége okozott nehézséget neki

Még a Színház- és Filmművészeti Főiskola negyedéves hallgatója volt, amikor fény derült a vesebetegségére. Bár próbálták gyógyszerrel szinten tartani a betegségét, hogy ne alakuljon ki nála veseelégtelenség, ám ez elkerülhetetlen volt. 1997-ben megvolt az első vesetranszplantációja, ám az új vesét nem fogadta be a szervezete, ezért ismét dialízist kapott. Hat évre rá, 2003-ban kapott egy második vesét is, ám 2019-ben már úgy nyilatkozott, lehetséges, hogy újra kés alá kell majd feküdnie, mivel új vesére lehet szüksége. 2020 nyarán ismét kórházba került, hogy ott kezeljék, ám állapota nem javult, végül 2021. január 28-án hosszú betegeskedés után, 53. születésnapján hunyt el.

2021. február 11-én a székesfehérvári, Béla úti köztemetőben helyezték végső nyugalomra. Az emlékére online közvetítették Spiró György Kvartett című darabját, aminek bevételét  a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezetnek ajánlották fel – tekintve, hogy Börcsök Enikő ezen alapítványnak kurátora és önkéntese is volt. 

Legendás szinkronhang volt

Börcsök Enikő hangja nagyon sokaknak csenghetett ismerősen, mivel haláláig ő szinkronizálta Melissa McCarthy amerikai színésznőt, többek között a Női szervek, a Budapesten forgatott A kém, a 40 és annyi, illetve a Személyiségtolvaj című filmekben. 2014-ben egyébként Az év szinkronhangja díjat is elnyerte, üde színfoltja volt a szinkrontársadalomnak. Kérdéses, ki tudná átvenni a szerepét, aki legalább annyi színt tud hozzáadni a hangjával  az amúgy is tehetséges Melissa McCarthy alakításához, hogy ne legyen hiányérzetünk. 

Sok olyan ikonikus magyar szinkronhang van, akiknek már annyira hozzászokott a hangja a fülünkhöz, hogy idegennek hat, ha valamelyik filmben épp más szinkronizálja az adott színészt. Elég csak Hevér Gábort megemlíteni, aki Leonardo DiCapriónak kölcsönzi a hangját, Kökényessy Ágnest, aki Jennifer Anistont és Reese Witherspoont szinkronizálja, Für Anikót, aki Uma Thurmant, Sandra Bullockot és Cameron Diazt szólaltatja meg, Epres Attilát, aki Jason Statham magyar hangja, vagy akár Stohl Andrást, aki főképp Matt Damonként és Hugh Grantként szólal meg. Sokak számára egyébként pont amiatt tud nézhetetlenné válni egy-egy film, mert a jól megszokott szinkron helyett valami teljesen mást kapunk. Az ikonikus szinkronhangok eltűnésével talán sokan át is fognak térni a feliratos filmekre, mert még mindig jobb az eredeti alakítást nézni, mint egy olyan hanggal megpróbálni azonosulni, ami teljesen idegen.

(Borítókép: Börcsök Enikő 2015. november 4-én. Fotó: Czimbal Gyula / MTI)

   • Hírek
  • Hitelkártya