Egri János akkorát influenszerkedett, hogy Kádár titkárságáról jött levél

TNGTN19821201027
2022.02.17. 14:04
1968-ban, a grenoble-i téli olimpián először tűnt fel Egri János neve a magyar televízióban, akinek arca és hangja azóta már sokak számára ismerősen cseng. Az igazán a tudásalapú vetélkedőivel népszerűvé vált tévés a mai napig fáradhatatlan, 85 éves korát meghazudtoló szellemi és fizikai egészségnek örvend, melyet mi sem mutat jobban, mint hogy minden héten teniszezni és jégkorongozni jár, nem tud meglenni sportolás nélkül.

Egri János, Gálvölgyi János, Kertész Zsuzsa, Dévényi Tibor – csak néhány név azok közül, akik meghatározták a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek televíziózását, rádiózását. Többek között velük és még jó pár ismerősen csengő névvel február 17-én visszatér Radnai Péter Az első influenszerek című sorozata a második évaddal.

Az évadnyitó részben Egri János többek között a téli olimpiai kiküldetésről, a televíziózás változásáról és műsorainak eddig soha nem hallott titkairól is mesélt.

Változtak az igények 

Egri János 1972-től, 25 éven át szinte megállás nélkül vezetett szórakoztató műsorokat a Magyar Televízióban, így az évtizedek alatt több változást is megtapasztalhatott, azonban a szakma szerinte teljesen eltér már attól, amit ők anno csináltak. 

Nekem egyszerű dolgom volt, hiszen akkoriban egy csatorna volt, az is fekete-fehér adást sugárzott csak. Most nincs olyan ember, akinek az okostelefonja ne adna több információt, mint az én műsoraim régen összesen. Most a televíziós személyiségek hiányoznak. Antal Imre pillanatai halálát követően is még mindig kellemes emlékek, de ki fog emlékezni a mostani műsorvezetőkre harminc év múlva?

Egri János szerint a mostani műsorvezetők úgy érzik, ők a műsor főszereplői, pedig nem nekik kellene előtérben lenniük. „Dumáljatok kevesebbet, álljátok meg, hogy nem szóltok egy szót sem. Ettől még a szerepetek ugyanúgy megmarad, és a honoráriumotok is ugyanannyi lesz” – tanácsolja az új generációnak. 

A televíziós műsorvezető egész életét végigkíséri a sport, amelyek mostani közvetítésével kapcsolatban Egri éles kritikát is megfogalmazott. 

Régen mások voltak a sportközvetítések is. Most ki van adva, hogy egy katasztrofális rossz meccsen is tessék örvendezni, hogy baromi jól játszunk, az albánok kicsit gólerősebbek, de attól mi jók vagyunk még. Ezt az Aranycsapat korában nehéz lett volna elsütni

– vélekedett Egri, aki a jégkorongozással kapcsolatban egy számára igazán kedves emléket is felidézett, amire a mai napig rendkívül büszke. „A postánál dolgoztam főmérnökként, amikor kiküldtek Grenoble-ba. Ekkor csatlakoztam a helyi jégkorongcsapathoz, így jött, hogy közvetíthettem az 1968-as olimpián. A téli olimpia az egész világon követett esemény volt, előtte építettek egy gyönyörű jégcsarnokot, ezt pedig fel kellett avatni még a játékok előtt. És ki játszott volna a nyitó meccsen, ha nem a hazai csapat? Így én a Grenoble színeiben játszhattam, még gólt is lőttem.” 

Jött a levél Kádár titkárságáról

A színestévék még Nyugaton is ritkaságnak számítottak abban az időben, így hatalmas szenzáció volt, hogy a Lehet egy kérdéssel több? főnyereménye egy ilyen készülék volt. Itthon két gyártó csinált akkoriban színestévét, az Orion és a Videoton.

Elhatároztam, hogy megkeresem az Oriont, hogy mi lenne, ha adásonként egy ilyen televíziót ajándékoznának a nyertesnek mint szponzorok, ám azt válaszolták, hogy nincs erre szükségük. Átmentem a Videotonhoz, ahol meglátva, hogy a vetélytárs Orion nem akarja, egyből ráugrottak az ötletre

– mesélte a műsorvezető, ám a történet néhány tévényertest követően komoly fordulatot vett. 

„Érkezett egy levél Kádár titkárságára egy nyugdíjas bányásztól, aki azt nehezményezte, hogy neki nincs színestévéje, pedig harminc évig dolgozott a föld alatt, míg ha valaki bemegy az Egri műsorába harminc percet beszélni, nyer egyet. Ezután felhívott a Magyar Televízió elnöke, hogy valamit ki kéne találni, mert túl nagy a nyeremény, egyszerűen társadalmi feszültséget gerjesztett” – emlékezett vissza Egri, akinek végül sikerült oldania a feszültséget.

Hetente jönnek az új részek

Az első influenszerek második évada február 17-től csütörtökönként jelentkezik majd új epizódokkal az – Android és iOS operációs rendszerre is letölthető – AMC Mikrón. Olyan legendák szerepelnek majd, mint Egri János, Gálvölgyi János, Kertész Zsuzsa, Vass István Zoltán, Dévényi Tibor, Fehér Anna, Vágó István, Kaplár F. József, Kondor Katalin, Kovács P. József. A beszélgetések rövidített verziói és legjobb pillanatai a Spektrum YouTube-csatornáján is elérhetők lesznek – áll a csatorna közleményében.

ece6dc5c-2502-49ff-8a4f-8f6a1e21612a.png
Fotó: AMC Networks

Jövő héten Gálvölgyi János a paródiáin keresztül halad végig a televíziózás történetén, majd a következő epizódokban Fehér Anna, a Szomszédok kedvenc Almája felidézi a forgatások legérdekesebb pillanatait, köztük azt is, amikor Hofi Géza váratlanul feltűnt a sorozatban. Dévényi Tibor pedig feleleveníti a Három kívánság legmeghökkentőbb kéréseit, és elmondja, hogyan került be az amerikai elnök a műsorába.

A történeteket, visszaemlékezéseket a második évadban is a youtuber Trunk Tamás DABLTY és infografikák teszik izgalmasabbá a fiatal generáció számára.

(Borítókép: Egri János műsorvezető az Elmebajnokság című televíziós vetélkedő egyik adásának forgatásán. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. Fotó: Angyal István / MTI)