Brad Pitt és Angelina Jolie legnagyobb csatáját egy szőlőbirtok miatt vívja

000 Par1982986
2022.02.22. 06:49
Továbbra sem csitul a korábbi hollywoodi álompár, Brad Pitt és Angelina Jolie válása körüli felfordulás, a színésznő ugyanis Pitt tudta nélkül eladta előkelő francia szőlőbirtokuk rá eső tulajdonrészét, amiért most a filmcsillag beperli az exfeleséget.

Tavaly év végén robbant a hír, hogy a válásukat 2016-ban bejelentő Angelina Jolie a férje tudta nélkül eladta tulajdonrészét közös szőlőbirtokukból, annak ellenére, hogy megegyeztek, egyikük sem válik meg a másik engedélye nélkül a saját részétől.

Az ügyletet amiatt támadja Pitt és jogi képviselete, mert a színésznek elővásárlási joga lett volna a felesége tulajdonrészére, aki azonban nem szólt neki az eladásról, és egy orosz oligarchának, Jurij Sheflernek értékesítette a birtok rá eső felét. Jolie ezzel a lépéssel megtagadva volt férjétől a beleegyezési és az elővásárlási jogot, amelyet korábban vállalt – idézi a Page Six a Los Angeles-i legfelsőbb bírósághoz benyújtott okiratból.

Jolie azzal a szándékkal adta el az érdekeltségét, hogy Shefler és leányvállalatai megpróbálják majd irányítani Pitt üzletét, ezzel károsítva a színész befektetését.

A házaspár még 2008-ban vásárolta meg a Provence-Alpes-Côte d'Azur tartományban található Correns településén elterülő Miraval birtokot. Kapcsolatukban fontos szerepet töltött be a 28,4 millió dollárért (8,9 milliárdért) szerzett, elképesztő rezidencia: szerették volna, hogy gyermekeik ott nőjenek fel, emellett pedig családi borvállalkozást akartak indítani.

A helyszín a gyerekek és az üzlet mellett egy igazán különleges eseménynek is otthont adott, 2014-ben itt házasodott össze a sztárpár, akik a birtokon tényleg sikeres borászatot indítottak: a Miraval rozéival vált ismertté, a dollármilliós vállalkozás pedig rövid idő alatt a piac egyik meghatározó szereplője lett. 

A 46 éves – Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas – Jolie és az 58 esztendős – kétszeres Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas – Pitt korábban többször is vitába keveredett a birtok kapcsán. A Miravalt először a férj tulajdonában álló Mondo Bongo nevű cég birtokolta 60 százalékban, míg a fennmaradó részt a színésznő Nouvel nevű vállalkozása tulajdonolta. Három évvel a válásukat megelőzően, 2013-ban a férj ezt kompenzálta, és

jelképes, egydolláros összegért 10 százalékot adott feleségének a tulajdonrészéből, így egyenlő, 50-50 százalékban osztoztak a jelenleg 164 millió dollárra (51,4 milliárd forintra) becsült rezidencián.

A birtok elképesztő, 35 szobás lakóépülettel, különálló kiskertekkel, szökőkutakkal, tavakkal, saját kápolnával és szőlőbirtokkal is rendelkezik, így nem lehet meglepő, hogy különösen fáj a Miraval felének elvesztése a színész számára, aki a beszámolók szerint szerelmese lett a helynek. Felesége azonban már nem volt ennyire lelkes…

Angelina Jolie 2013-ra teljesen felhagyott a munkálatokkal, Pitt pedig folyamatosan több millió dollárt fektetett az üzletbe

– áll a bírósági iratokban. Brad Pitt beadványában azt állítja, a színésznő 2021 januárjában értesítette őt arról, hogy „fájdalmas döntést hozva, nehéz szívvel” megválik a birtokban lévő tulajdonrészétől, mivel elveivel összeegyeztethetetlen, hogy alkohollal üzleteljen. Az egykori álompár tárgyalásokat kezdett a kivásárlásról, amelyek azonban öt hónappal később megszakadtak – írja a Guardian

Az eladás végül megtörtént, amivel a színész szerint felesége ellehetetlenítette, hogy magánlakásként használja a birtokot, illetve többé nem tudja felügyelni a borászati céget sem, amelybe dollármilliókat ölt. Az iratok szerint Jolie hasznot akar húzni a vállalkozásból, lépésével pedig volt férjét is szándékosan megkárosítja. 

Sajnos ez egy újabb példa arra, hogy Jolie nem veszi figyelembe a jogi és etikai kötelezettségeit. Az eladással megsértette Pitt jogait – aki pénzt és tőkét fordított az üzlet sikerébe – azzal, hogy a vállalkozást és a családi házat is eladta egy versenytársnak

– áll a dokumentumban, amely tovább borzolja a kedélyeket a sztárpár válása körül

(Borítókép: Brad Pitt és Angelina Jolie közös szőlőbirtoka, a Chateau Miraval 2008. május 31-én. Fotó: MICHEL GANGNE / AFP)