Ahogy Fülöp herceg becézett, úgy senki más – így hívta II. Erzsébetet

000 C05TY
2022.02.23. 13:13
Az elhunyt herceg igen különös becenevet választott hitvesének, II. Erzsébet királynőnek, ám sok különös névvel lehet találkozni a királyi családban.

Egyáltalán nem szokatlan, hogy a párok bizonyos becenevekkel illetik egymást, nincs ez másképp a királyi családnál sem. II. Erzsébet királynőt – aki 95 évesen elkapta a koronavírust – ugyanis egészen különböző neveken hívják a családtagjai, azonban a legkirívóbb az, ahogy Fülöp herceg becézte őt. 

Robert Lacey királyi életrajzíró beszámolója szerint ugyanis az azóta már elhunyt Fülöp herceg meglehetősen bizarr becenevet választott az uralkodónak. Úgy hívta őt, hogy cabbage, azaz káposzta. Egyes feltételezések szerint ez a francia „mon petit chou” kifejezésből származhat, ami a franciáknál annyit tesz: „kedvesem". Azonban jelentheti azt is, hogy „az én kis péksüteményem". Bár a királyi családban a legtöbben Lilibetnek nevezik a királynőt, még gyerekkorában kapta ezt a nevet, mivel nem tudta kiejteni, hogy Elizabeth. 

Azonban nem Fülöp herceg az egyedüli, aki becenevet talált ki II. Erzsébetnek. Vilmos herceg és Katalin hercegné ugyanis úgy hívják, hogy Granny, azaz nagyi, míg gyermekük, György herceg a Gan-Gan néven emlegeti őt, bár arról sejtelmünk sincs, ez honnan eredhet. A királyi kötelezettségeiről lemondott Harry herceg és Meghan Markle pedig szimplán Mamának szólítják. 

Egyik jobb becenév, mint a másik

Az előbbiek fényében talán úgy tűnhet, a királyi család tagjai kedveskedő néven szólítják egymást, ám Katalin hercegné egy olyan becenévvel állt elő, ami nem feltétlen ebbe a kategóriába tartozik. Állítólag Vilmos herceget baldynak nevezi, ami magyarul annyit tesz, hogy kopasz, ezzel is utalva arra, hogy a herceg nem rendelkezik dús hajkoronával. Azonban Vilmos herceget sem kell félteni, ő DoD-nak hívja Katalin hercegnét, ami a Duchess of Dolittle szókapcsolatból áll össze. Magyarul Dolittle hercegnőjének lehetne lefordítani, valószínűleg onnan jöhet, hogy Katalin nagyon szereti az állatokat. 

Kamilla hercegné és Károly herceg becenevei sem piskóták, ők Frednek és Gladysnek hívják egymást. Kamillát a királyi család ifjabb tagjai egyébként főképp grandma vagy nanny, azaz nagymama néven emlegetik. Bár Katalin és Vilmos gyerekei egész sajátos módon Gagának szólítják. 

Az egyik palotabeli forrás arról is beszámolt, hogy ezek a becenevek segítenek nekik abban, hogy jobban tudják oldani a közöttük lévő esetleges feszültségeket. Sőt, elmondása szerint a királyi család tagjai gyakran tudnak gyerekként viselkedni.

Szeretnek játszani, és teljesen ostoba ajándékokat adni egymásnak. Szerintem ez azért van, mert a közéletben túl komolynak kell lenniük 

– fejtette ki a bennfentes. 

(Via Mirror)

(Borítókép: II. Erzsébet és Fülöp herceg 2016. június 17-én. Fotó: Adrian Dennis / AFP)