Bemutatták Dubajban a Jövő Múzeumát

2022.02.24. 17:06
Dubaj a Jövő Múzeumának megnyitására egy palindrom dátumot, 22/2/22-ét választotta. A különleges naphoz – amely elölről és visszafelé olvasva is ugyanaz – egyedülálló építmény társul. A múzeum nemcsak Dubaj, hanem az egész bolygó egyik legkorszerűbb és leggyönyörűbb látványossága.

Ez egy építészeti és mérnöki csoda, amely a múltból a jelenbe ível át, ötvözve a modern technológiákat a hagyományos művészeti formákkal – hangzott el az Egyesült Arab Emirátusok illetékeseitől a megnyitón.

Dubaj legforgalmasabb környékén, a Zájed sejk útján, az Emirates Tower Hotel mellett található a Jövő Múzeuma. A rozsdamentes acélból készült alkotás 1024 darab fémlemezből áll össze, a Killa Design építésziroda és a Buno Happold mérnöki iroda tervezte, a National Geographic pedig a világ 14 legszebb múzeuma közé sorolta már a befejezés előtt. Mohammed sejk, az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke továbbment, és egy tweetjében „a Föld legszebb építményének” nevezte a múzeumot.

Az épület formája szimbolikus jelentőséggel bír. A kör alakú építmény az emberiséget, az alatta található zöld rész a Földet, a közepén lévő lyuk pedig az ismeretlen jövőt ábrázolja. A gigantikus, 30 548 négyzetméter területet felölelő, 77 méter magas és 7 emeletből álló Jövő Múzeuma kétórás futurisztikus utazásra invitálja a látogatókat, ahol tudósok és a vezető iparágak kiemelkedő személyiségeinek segítségével megtapasztalhatják, hogyan fog kinézni a jövő a különböző ágazatokban, mindezt fejenként 145 dirhamért (nagyjából 12 500 forintért) cserébe. A múzeum megnyitása bizonyos értelemben a tudományos felfedezések új korszakát vetíti elő.

A Jövő Hősei szoba egy olyan új világot kínál a gyerekeknek, ahol játékos formában fejleszthetik kommunikációs, kreatív és együttműködési képességeiket, ezáltal pedig bátorságot és önbizalmat gyűjthetnek. Ha segítenek megoldani egy problémát, valami újat alkotnak, vagy kipróbálnak valamit, amit még soha, akkor elért eredményeiket kitűzővel jutalmazzák.

A homlokzaton Mohammed sejk idézetei láthatók.

Ez az egyetlen olyan épület a világon, amelynek a felületét teljes egészében kalligráfia borítja. Megidézi az arab szellemiséget egy modern építményen, valamint tükrözi az emírségek örökségét és a művészet iránti szenvedélyét.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.