Meghalt A Gyűrűk Ura írójának egyetlen lánya

GettyImages-828951512
2022.03.04. 19:33
A Gyűrűk Ura-könyvek első leiratainak legépelésében segítő Priscilla Tolkien 92 esztendős korában, február 28-án vesztette életét, a legendás író utolsó élő gyermeke és egyetlen lánya volt.

Priscilla a sikeres író legkisebb gyermekeként, 1929-ben látta meg a napvilágot, abban az időben a család már Oxfordban élt. Mindössze 14 esztendős volt, amikor édesapja megkérte, segítsen neki legépelni A Gyűrűk Ura első változatait, így nélküle sosem olvashatnánk olyan formájában a legendás könyveket, mint ahogyan azt megtehetjük. 

Emellett a könyv történetszálának alakulásában is szerepet vállalt Tolkien lánya. A Gyűrűk Ura-alkotásokból Frodo neve mindenki számára ismerősen csenghet, akik olvasták a könyvet, vagy látták az abból készült nagy sikerű mozikat. Azt azonban csak nagyon kevesen tudják, hogy a szereplő neve a legelső iratokban még nem ez volt. A korai verziókban Bingo Bolger-Bagginsként jelent meg, ami egyben Priscilla egyik játék mackójának a neve volt.

Életéről ugyan meglehetősen keveset tudni, Priscilla Tolkien halálhírét az oxfordi egyetem jelentette be, ahova korábban ő maga is járt, a világ egyik legnevesebb intézményében irodalmat tanult. Az iskola elvégzését követően a családi örökséget bátyjaihoz hasonlóan ő is továbbvitte, a Tolkien Társaság alelnöke volt, és fivérével, John Tolkiennel közösen kiadták a Tolkien családi album című, az író és a família életét feldolgozó képes gyűjteményt is. 

Az 1973-ban elhunyt J. R. R. Tolkien és felesége, Edith házasságából négy gyermek született, John, Michael, Christofer és Priscilla Tolkien. 

(Borítókép: Priscilla Tolkien 2004. február 26-án. Fotó:  Fiona Hanson – PA Images / PA Images / Getty Images)