Rajonganak a magyar fővárosért a külföldi hírességek

K EPA20160521021
2022.03.08. 17:24
Mel Gibson a Balatonnál borozott, Will Smith szabályt szegve táncolt a Lánchíd tetején, Freddie Mercury pedig szemet vetett a Parlamentre – csak néhány különleges eset, amikor a hírességek a munka mellett igazán tartalmasan töltötték el magyarországi látogatásukat.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Mel Gibson a John Wick előzménysorozata, a The Continental forgatása miatt tartózkodik Magyarországon. A filmcsillagot először egy fővárosi étteremben szúrták ki néhány nappal ezelőtt, majd teljesen váratlanul meglátogatott egy csopaki borozót is – azonban nem ő az egyetlen világsztár, aki előszeretettel használja ki szabadidejét, ha a kötelesség hazánkba szólítja. 

Bár a legtöbb színész és zenész általában munkaügyben látogat hazánkba – Budapest népszerű forgatási és koncerthelyszín –, közülük sokan a főváros szerelmesei, így ha idejük engedi, egy kis turistáskodás is belefér a programba. 

Összegyűjtöttünk néhány világsztárt, akit ámulatba ejtett Magyarország és Budapest szépsége. 

Mel Gibson

A 66 éves, Oscar- és Golden Globe-nyertes színészről a napokban röppent fel a hír, hogy Magyarországon, Budapesten tartózkodik legújabb filmje, a John Wick előzménysorozata, a The Continental előkészületei miatt.

A munka mellett azonban a szabadidejében sem csak a hotelszobában lógatja a lábát Gibson – először egy fővárosi étteremben kóstolta meg a helyi specialitásokat, majd meg sem állt egészen a magyar tengerig. Szerdán már egy csopaki borozóban élvezte a balatoni borokat. Másnap sem állt meg az országjárás, Veszprémben egy, a vár alatt található vendéglátóhelyre is betért, ahol nem maradhatott el a fotó a sztár érkezésén igencsak meglepődő dolgozókkal.  

Will Smith

A  Golden Globe-díjas amerikai színész 2019-es budapesti látogatása bizonyára sokak tudatába beleégett, szinte naponta jelentek meg hírek és képek, hogy éppen melyik étteremben tűnt fel, vagy melyik budapesti nevezetességet látogatta meg.

Will Smith a Gemini Man című filmjét jött népszerűsíteni a magyar fővárosba, de ezenfelül a tartózkodása során olyan ikonikus helyeken is feltűnt, mint a Széchenyi Gyógyfürdő, de a Lánchídnál is feltűnt, amelyre a szabályok ellenére felmászott, és egy táncot is lejtett a rajongói örömére. A színészet mellett zenei karrierjével is kitűnő Grammy-díjas Smith közvetlenségével és a Budapest iránti szeretetével hamar belopta magát a magyar emberek szívébe. Ráadásul szinte bárkivel szívesen összeállt egy közös képre vagy két jó szóra, aki merészkedett leszólítani a sztárt.

Arnold Schwarzenegger 

Az osztrák származású korábbi kaliforniai kormányzó, színész, testépítőikon már visszatérő vendég Budapesten – korábban filmjei, edzőtermi kötelezettségei miatt vagy mint politikus látogatott el hazánkba. Olyannyira kedveli Magyarországot, hogy korábban kijelentette: sajnálja, hogy nem létezik már az Osztrák–Magyar Monarchia, szerinte jó lenne újra egyesíteni szülőhazáját Magyarországgal. Schwarzeneggernek több magyar ismerőse van és volt. Rendkívül jó viszonyt ápolt a 2019-ben meghalt magyar–amerikai üzletemberrel, Andy Vajnával, akit többször is meglátogatott. Programjából a balatoni borozást ő sem hagyta ki, Mel Gibsonhoz hasonlóan Csopakon ivott meg egy-két pohárkával a helyi különlegességekből. 

Scarlett Johansson 

A színésznő a Fekete Özvegy forgatása miatt még 2019-ben, a koronavírus megjelenése előtt érkezett Magyarországra, így szerencséjére mindenfajta korlátozás nélkül, szabadon fedezhette fel Budapest nevezetességeit. Több étterembe és kocsmába is betért, de egy motorra is felpattant, hogy bejárja a várost, így szinte bárki belefuthatott itt-tartózkodása alatt. A magyar főváros láthatóan komoly nyomot hagyott benne: Budapestet az egész Egyesült Államok megismerhette, ugyanis a színésznő az országban rendkívül népszerű Jimmy Fallon esti műsorában minden amerikai számára megtanította, hogyan is kell helyesen kiejteni a város nevét.

Jamie Lee Curtis 

A magyar gyökereire rendkívül büszke, kétszeres Grammy-díjas színésznő többször is büszkén beszélt a Magyarországon nevelkedő felmenőiről. Nagyszülei magyar zsidó emigránsok voltak. Ő már ugyan az Egyesült Államokban született, ám előszeretettel látogat el Magyarországra. Nagyszülei zsidó származása miatt legutóbb Budapesten meglátogatta a Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékhelyet, amelyről közösségi oldalán is megosztott egy fotót. Természetesen nemcsak az emlékezésre jutott ideje Curtisnek, a város neves éttermeit és nevezetességeit is végigjárta a színésznő.

Freddie Mercury 

 A Queen 1986. július 27-én adott emlékezetes koncertet az akkori Népstadionban, ami a vasfüggöny alatti időkben hatalmas szenzációnak számított. Az együttes frontemberének, Freddie Mercurynak a látogatás során annyira megtetszett az ország és az emberek vendégszeretete, hogy még a magyar Országház épületére is szemet vetett – ugyan csak viccből, de azt is megemlítette, hogy beleszeretett az építészetileg valóban párját ritkító épületbe. Jó (?) magyar szokás szerint a pálinkát is kénytelen volt megkóstolni, ami ugyan szerinte nagyon erős ital, de ízlett neki. Kiváló vendégként az elképesztő esti koncerten is készült egy különleges pluszmeglepetéssel a frontember, a Tavaszi szél vizet áraszt... kezdetű dalt – meglepően jó magyar kiejtéssel – együtt énekelte a közönséggel.

(Borítókép: Mel Gibson amerikai színész a Blood Father című filmje bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2016. május 21-én. Fotó: Ian Langsdon / EPA / MTI)