Donald Trump és Elon Musk szupergénjeivel vehetik fel a harcot a demencia ellen

kombó4656
2022.03.22. 20:18
Donald Trump, Elon Musk, Dwayne Johnson – elsőre három teljesen különböző ember, azonban egyvalami mindannyiukban közös: már néhány óra alvás is elég számukra, hogy utána magas fordulatszámon tudjanak pörögni. Az elit alvók most azonban nemcsak saját karrierjük javára fordíthatják a különleges adottságot, hanem az ezért felelős génjeiknek köszönhetően a demencia és a Alzheimer-kór elleni gyógyszerfejlesztést is elősegíthetik.

A sikeres emberekről általában elterjedt vélekedés, hogy a lehető legkevesebb időt próbálják alvással tölteni, hogy minél többet tudjanak a bizniszükkel, munkájukkal foglalkozni. Azonban közülük is csak kevesen olyan szerencsések, hogy szervezetük hat óránál kevesebb alvás során is képes teljesen regenerálódni. 

Egy friss kutatás szerint az ezért felelős gének most igazán fontos szerepet játszhatnak a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésére és annak kezelésére készülő gyógyszerek fejlesztésében. Az egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy az úgynevezett elit alvók által hordozott két genetikai mutáció lelassította az agyban a mérgező fehérjék felgyülemlését, amelyek nagyban felelnek a betegségek kialakulásáért – írja a DailyMail

Az alvással töltött órák száma és a demencia kialakulása között már évekkel korábban bebizonyították az összefüggést: a kevés és rossz minőségű alvás elősegíti a betegség kialakulását. 

De miért fontos az alvás? 

Az alvás során a szervezet megszabadul a mérgező anyagoktól, amelyek így az agyból is távoznak a csukott szemmel töltött órák során. Ez megfiatalítja és regenerálja az elménket és az izmainkat is. Az átlagember számára 7-9 óra számít megfelelő mennyiségű alvásnak egy nap, az elit alvók azonban ennél jóval kevesebb idő alatt is képesek ugyanarra a regenerációra. 

A gének hordozói között lehet többek között a volt amerikai elnök, Donald Trump, aki állítása szerint naponta mindössze 4-5 órát tölt alvással, de szintén az elit alvók csapatát erősítheti a Tesla-vezér Elon Musk és a filmszínész-üzletember, Dwayne Johnson „The Rock” is. Ők állítólak 3-6 óra csukott szemmel töltött időt követően vágnak neki a mindennapoknak. 

Barack Obama elnöksége alatt szintén négy órát töltött átlagosan alvással naponta, de Thomas Edison vagy Nikola Tesla is 2-4 órát fordított csak erre. Ugyan egyelőre nem bizonyított, hogy mindannyian hordozzák az említett géneket, előfordulhat, hogy szimplán ragaszkodnak a rövid alvási ciklushoz.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás vezetője, a neurológiaprofesszor Ying-Hui Fu bízik benne, hogy a vizsgálati eredményeiknek köszönhetően a jövőben gyógyszert tudnak majd fejleszteni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása vagy tüneteinek súlyosbodása ellen. Kutatásukat az iScience folyóiratban publikálták. 

Az agyad sok részének együtt kell működnie ahhoz, hogy elaludj és felébredj. Ha ezek az agyrészek megsérülnek, az megnehezíti az alvást és a minőségi alvást is

– mondta a professzor, aki csapatával korábban öt olyan gént is azonosított, amely az elit alvók szervezetében megtalálható, ennek köszönhetően pedig már négy óra alvással is képesek úgy élni, hogy semmiféle egészségkárosodást nem szenvednek. 

A mostani kutatásban Ying-Hui Fuék két génmutációt, a DEC2-P384R és az Npsr1-Y206H elnevezésűt vizsgálták. A kísérlethez egerek olyan csoportjait tenyésztették ki, amelyek hajlamosak az Alzheimerre. A rágcsálókat ezt követően három és hat hónap után is megvizsgálták, amelyből kiderült: az elit alvókban is fellelhető génekkel rendelkező patkányoknál sokkal kevesebb mérgező fehérje alakult ki az átlagos társakkal ellentétben. 

A publikációban társszerzőként közreműködő neurológus szerint a kutatással megdőlt egy évek óta szajkózott tévhit is.

Van egy dogma a szakterületen, miszerint mindenkinek nyolc óra alvásra van szüksége, de az eddigi munkánk megerősíti, hogy az embereknek genetikailag eltérő mennyiségű alvásra van szükségük. Olyan ez, mint a testmagasság, nincs belőle tökéletes, minden ember más. Most megmutattuk, hogy a helyzet az alvással is így van

– mondta a kutató, aki szerint a már meglévő gyógyszerek továbbfejlesztései is megcélozhatók a most azonosított gének kiegészítésével, így nincs szükség egy teljesen új kidolgozására, amivel rengeteg időt tudnak nyerni.

Magyarországon a demencia körülbelül 250 ezer embert érint, míg világszerte – egy 2020-as statisztika szerint – több mint 55 millióan szenvednek a betegségben, így hatalmas áttörés és segítség lenne az új gyógyszer kifejlesztése.

(Borítókép: Donald Trump és Elon Musk. Fotó: Alex Wong / Yasin Ozturk / Anadolu Agency / Getty Images)