Tízféle szert találtak Taylor Hawkins szervezetében

GettyImages-1299203016
2022.03.27. 05:50

Az 50 éves Taylor Hawkins péntek este a szállodai szobájában hunyt el Bogotában, nem sokkal azelőtt, hogy a Foo Fighters tagjaival színpadra állt volna az Estereo Picnic Fesztiválon. A dobos mellkasi fájdalomra panaszkodott, ezért a Casa Medina hotel személyzete értesítette a mentőket, ám mire megérkezett a segítség, a zenész elhunyt. 

A kolumbiai ügyészség szombat este arról tájékoztatott, hogy a vizelet-toxikológiai vizsgálatok szerint Taylor Hawkins szervezetében 10 különböző szer volt, mielőtt meghalt, köztük marihuána, opioidok, antidepresszánsok és benzodiazepinek (szorongáscsökkentők). A zenész halálának pontos okát egyelőre nem közölték, a vizsgálatok és a nyomozás folytatódik. 

Hawkins évekkel ezelőtt nyíltan beszélt a drogfüggőségével vívott harcáról. 2001-ben, négy évvel azután, hogy csatlakozott a Foo Fightershez, herointúladagolás miatt esett kómába, mint egy későbbi interjúban elmondta, ekkor döbbent rá, hogy túl messzire ment. A dobos halálának okáról ezért azonnal el is indultak a találgatások, egyes feltételezések szerint szívrohamot kaphatott, ám a kolumbiai rendőrség közleménye alapján a Hawkinshoz közel állók sem zárták ki, hogy a tragédiának köze lehet a drogokhoz. 

A zenész 25 évvel ezelőtt, 1997-ben csatlakozott a Foo Fightershez, és a frontember, Dave Grohl egyik legjobb barátja is lett egyben. Korábban Alanis Morissette turnédobosaként zenélt, a Foo Fighters mellett pedig 2004-ben megalapította a Taylor Hawkins and the Coattail Riders nevű side-projektjét, amelyben dobolt és énekelt. Alison nevű párjával, akit 2005-ben vett feleségül, három gyermeket neveltek, Oliver Shane-t, Everleigh-t és Annabelle-t.

Hawkins utoljára halála előtt pár nappal, a Foo Fighters dél-amerikai turnéjának keretében a Lollapalooza Argentina fesztiválon állt színpadon március 20-án. Emlékezetes pillanat volt, amikor a Queen Somebody to Love című számát adták elő úgy, hogy közben Dave Grohl és Taylor Hawkins helyet cserélt. 

Kib@szottul szeretem Dave Grohlt. Pizzákat szállítanék ki, ha nem lenne Dave Grohl. A Guitar Center dobrészlegét irányítanám, ha nem lenne Dave Grohl 

– magyarázta a tömegnek a dobos, mielőtt belekezdett a  dalba. 

Taylor Hawkins hirtelen távozása sokkolta a zenészvilágot és a rajongókat, a közösségi oldalakat azonnal elárasztották a búcsúüzenetek. Dave Grohl mellett ő volt a Foo Fighters legismertebb tagja, aki gyakran szerepelt a frontember mellett interjúkban is. A 2021-es The Storyteller című könyvében az énekes úgy írt róla, mint egy testvérről, aki másik anyától származik – Taylort a legjobb barátjának nevezte, akivel már az első találkozásukkor azonnal megvolt a kötelék közöttük, és minden nap, minden dal és minden hang által, amit közösen játszottak el, egyre közelebb kerültek egymáshoz. A frontember azt is hangsúlyozta, mennyire hálás, hogy egymásra találtak az életben – idézett a könyvből az AP News.

Dave Grohl számára ez a második eset, hogy egy nagyon közeli zenésztársát elveszíti. Korábban a Nirvana dobosaként a zenekar frontemberétől, Kurt Cobaintől kellett váratlanul elbúcsúznia. 

(Borítókép: Taylor Hawkins. Fotó: Getty Images)