Erzsébet királynő a westminsteri apátságban vett részt egy fontos ceremónián

GettyImages-1239587455
2022.03.29. 16:11
Erzsébet brit királynő kedden a westminsteri apátságban vett részt egy hálaadó ceremónián, ahol a tavaly elhunyt Fülöp hercegről emlékeztek meg a királyi család jelenlétében.

A királynő több mint öt hónappal ezelőtt szerepelt utoljára nyilvánosan, és a Sky News szerint a mostani ceremóniával kapcsolatban is csak ma, kedd reggel döntötte el végleg, hogy részt vesz a megemlékezésen.

A híresztelések szerint nagy gondot fordítottak a Buckingham-palotában a szervezésre, a királyi család összes jelentős személyét meghívták. 

Délelőtt meg is érkeztek a helyszínre Boris Johnson miniszterelnökkel együtt.

Nem sokkal dél előtt pedig Erzsébet királynő is megérkezett.

A sétapálcával érkező uralkodónőt András herceg kísérte be az apátságra az autójából. Mindeközben a királyi zászlót felhúzták az apátságra, és nem sokkal később megkezdték a ceremóniát, amely alatt Erzsébet királynő egy kényelmesebb karosszékben foglalt helyet.

Fülöp herceg bátor, hűséges, kitartó és céltudatos volt

A megközelítőleg 45 perces ceremónián elsősorban Fülöp herceg jótékonyságát méltatták, az elhunyt társuralkodó ugyanis számos alapítványt patronált (a Sky News szerint ezek száma elérte a hétszázat).

A hálaadást David Conner, a windsori kastély diakónusa celebrálta, aki kiemelte: Fülöp herceg „egy életre elkötelezte magát amellett, hogy jobb hellyé tegye a világot. (…) Bátor, hűséges, kitartó és céltudatos volt” – fogalmazott a diakónus, miközben azt is hozzátette:

Utálná, ha szentként festeném le őt, akinek semmilyen hibája, esendősége nem volt. Túl öntudatos volt ahhoz, hogy higgyen az efféle hízelgésnek.

Conner szerint a herceg a szolgálatnak szentelte az életét, és „azon ritka emberek egyike volt, aki igaz maradt ahhoz a dologhoz, amelyet egy belső, lelki iránytűnek lehetne nevezni”.

A hálaadáson egy olyan, nigériai származású fiatal tudós is felszólalt, akinek a herceg közvetve sokat segített. A ceremónia után ugyancsak András herceg vezette ki a királynőt az apátságból.

A család bepótolta, amit a koronavírus alatt nem tudott megtenni

A Sky News tudósítója szerint a családnak most nyílt lehetősége arra, hogy nagyobb létszámban is összejöjjenek és megemlékezzenek a hercegről, aki a királyi család központi alakja volt. Másfelől azonban nemcsak a családról szólt a rendezvény, hanem azokról az emberekről is, akik mindhalálig szolgálták a herceget. 

Erről szólt ez a hálaadás: lerótták tiszteletüket az előtt az ember előtt, aki hét évtizeden át a nemzet meghatározó alakja volt

– írták, hangsúlyozva, hogy a családtagjai éppúgy bármikor számíthattak Fülöp hercegre, ahogy Erzsébet királynőnek is fontos támasza volt egész uralkodása alatt. 

Még a szín sem volt véletlen

A királynő és a királyi család számos tagja sötétzöld ruhában jelent meg a ceremónián. A színválasztás nem véletlen: Fülöp herceg, valamint inasai gyakran viseltek ilyen színű ruhát. 

(Borítókép: Hálaadó ceremónia a westminsteri apátságban 2022. március 29-én Londonban, Angliában. Fotó: Dominic Lipinski – WPA Pool / Getty Images)