Ezeket a filmeket nézheti meg mától a mozikban

766
Port.hu
2022.04.07. 06:17
Michael Bay megint a gázra lép, Jim Carrey visszatér a kék sündisznó nemeziseként, de az ínyenceknek lesz felújított Kuroszava-eposz és magyar–német dráma is. A Port.hu ajánlója.

Rohammentő

(amerikai akcióthriller, 136 perc)

Los Angeles utcáin egy nap leforgása alatt három élet örökre megváltozik.

Michael Bay nyaktörő iramú új thrillerében a sokszorosan kitüntetett veterán Will Sharpnak (Yahya Abdul-Mateen II, Kampókéz, Mátrix: Feltámadások) sürgősen pénzre van szüksége, hogy fedezze felesége kórházi számláit, és attól kér segítséget, akitől jól tudja, hogy nem kéne – az örökbefogadott fivérétől, Dannytől (Jake Gyllenhaal, Zodiákus, Pókember: Idegenben). A karizmatikus megélhetési bűnöző inkább egy balhét ajánl: Los Angeles történetének legnagyobb bankrablását, 32 millió dolláros zsákmánnyal. Mivel felesége élete a tét, Will nem mondhat nemet. A forgatókönyvet Chris Fedak (Gyilkos lelkek, Chuck) írta, a Laurits Munch-Petersen és Lars Andreas Pedersen által írt 2005-ös Ambulancen című dán thriller története és forgatókönyve alapján.

Sonic, a sündisznó 2.

(amerikai akció-vígjáték, kalandfilm, 122 perc)

Miután letelepedett Green Hillsben, Sonic minden vágya, hogy bebizonyítsa: megvan benne az, ami ahhoz kell, hogy igazi hős legyen. Nem kell sokat várnia, hogy próbára tegye magát, ugyanis Dr. Robotnyik visszatér, ezúttal új társával, Knucklesszel, és egy smaragdot keresnek, amelynek ereje civilizációkat képes elpusztítani. Sonic összeáll saját segítőjével, Tailsszel, és együtt vágnak neki a világ körüli útnak, hogy megtalálják a smaragdot, mielőtt rossz kezekbe kerülne…

A Halálos iramban és a Deadpool mögött álló filmesek által jegyzett folytatásban a szuperszonikus címszereplő mellett újra láthatjuk James Marsdent és Jim Carrey-t is, és új arcokkal is találkozunk, mind animált, mind élő szereplős formában. 

Ran – Káosz (digitálisan felújítva)

(japán–francia háborús filmdráma, 162 perc)

Hidetora fejedelem átadja birodalmának irányítását legidősebb fiának, Tarónak. Szaburu, a legkisebb fiú nem helyesli apja döntését, mert mindkét bátyját túlságosan hatalomszeretőnek ismeri, s emiatt egyiküket sem érzi alkalmasnak egy egységes állam vezetésére. Az atya ezért Szaburu ellen fordul, de hamarosan kénytelen lesz belátni, hogy „lázadó fiának” igaza volt… A filmben Kuroszava Akira Shakespeare Lear király című művét meséli el, a történetet a XVI. századi Japánba helyezve át. A film digitálisan felújítva 4K minőségben, 5.1 Dolby hanggal kerül bemutatásra.

Szelíd

(magyar–német filmdráma, 92 perc)

Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A Szelíd világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában volt (World Cinema). Csuja László és Nemes Anna közösen jegyzik a Szelídet. Csuja a Virágvölgy című első játékfilmjével a zsűri díját nyerte el az 'A' kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, ő készítette el a Szelíd előképének tekinthető Szép szörnyeteg című, női testépítőkről szóló esszé-dokumentumfilmet, ahol Csonka Esztert felfedezte. Csonka a Szelíd amatőr főszereplője, nemzetközi hírű testépítő, aki már közel húsz évet töltött el a testépítés világában. Filmben partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitneszedző.

(Borítókép: Részlet a Rohammentő című filmből. Fotó: UIP-Duna Film)