Vilmos hercegnek más tervei vannak, miután apja király lesz

GettyImages-1233038191
2022.04.07. 17:22
II. Erzsébet királynő unokája, Vilmos herceg, aki jelenleg a második a trónöröklési sorrendben, teljesen másképp képzeli el Wales hercegének feladatkörét. Apja, Károly herceg trónra kerülése után ugyanis ő fogja megörökölni ezt a címet, ám jó pár változtatást fog eszközölni.

Ahogy arról a korábbiakban már beszámoltunk, a brit uralkodó legidősebb fia, Károly herceg készül arra, hogy hamarosan ő fog trónra kerülni. Királlyá koronázásának előkészületeit is teljesen átdolgozták, mivel legutóbb 1953-ban volt ilyen esemény, amikor II. Erzsébet lett a brit uralkodó, így mondhatni, elavultak a tervek. A trón második várományosa azonban Károly herceg legnagyobb fia, Vilmos, aki azt követően, hogy apja trónra kerül, megkapja a Wales hercege címet, amelyet jelenleg Károly herceg visel. 

A legutóbbi információk szerint Vilmos herceg teljesen másképp képzeli el azt, mire kell majd összpontosítania Wales hercegeként. Egy palotabeli forrás elmondása alapján a The Cambridge Way nevet viselő terv tartalmazza Vilmos herceg és Katalin hercegné jövőbeli törekvéseit, amelyek inkább állnak közel az elhunyt Fülöp herceg álláspontjához, mintsem Károlyéhoz – írja a Daily Mail.

Mint megírtuk, a 95 éves II. Erzsébet királynő nemrég elkapta a koronavírust, így pihenésre volt szüksége, amelynek köszönhetően a királyi teendői is felhalmozódtak. Hogy kisegítsék, némely eseményen Károly herceg, Vilmos herceg, illetve Katalin hercegné képviselte az uralkodót, így meglehetősen megsokszorozódtak a hercegi pár teendői. Legutóbb például a Karib-térségbe látogattak el, köztük Belize-be és Jamaicára.

Az információk szerint Vilmos herceg öt-hat alapvető jótékonysági témára fog összpontosítani, amikor Wales hercege lesz. Sőt fő stratégiája a következőképp fog alakulni:

  • olyan főbb témakörökkel szeretni foglalkozni, mint a mentális egészség, a környezetvédelem, illetve a gyerekek, összpontosítva a problémák megoldására;
  • több tévés szereplést szeretne elvállalni, hogy a közvélemény hitelesebbnek lássa;
  • Katalin hercegnét egyre több tengerentúli körútra szeretné küldeni; 
  • azon hivatalos szerepléseket szeretné előtérbe helyezni, amelyeken szemtől szemben találkozhat az emberekkel, hogy tényleg át tudja érezni a gondjaikat – Diana hercegné is így vélekedett; 
  • csökkenteni szeretné a jótékonysági szervezetek számát, amelyek Wales hercegéhez fűződnek, ám amelyek megmaradnak, azoknak nagyobb erőbedobással szeretne segíteni.

Ez egy üzenet?

A Vilmos herceg által eszközölt változtatásoknak köszönhetően felmerül a kérdés, hogy amiatt szeretné-e majd másképp végezni Wales hercegének feladatait, mert így próbálja bírálni apját, ám a palota egyik bennfentese ezt cáfolta. Elmondása szerint Vilmos herceg pusztán vágyik a változásra, nem Károlyt szeretné kritizálni a döntéssel.

Bár a hírek szerint apa és fia kissé összezördült, amikor Vilmos hercegék a Karib-térségbe látogattak, mivel ez pont akkor volt, amikor Írországba kellett volna utazniuk. Egy Károly herceghez közeli forrás szerint azért húzta erre a száját a trón várományosa, mivel az Írországgal való kapcsolatuk nagyon fontos, továbbá nem szoktak ennyire ütközni a királyi család hivatalos teendői. 

Van, amit nem vállalnak

Cambridge hercege és hercegnéje a tervek szerint nem fogja vállalni a The Prince’s Trust nevezetű jótékonysági szervezet védnökségét, amelyet még Károly herceg alapított 1976-ban a fiatalok támogatására. Ehelyett a Royal Foundationre fognak koncentrálni, amelyet Vilmos és Harry herceg hozott létre 2009-ben. Az alapítvány többek között a környezetvédelemmel és a mentális egészséggel foglalkozik. Sőt Vilmos herceg már azt is kijelentette, hogy a Royal Foundation dolgozóinak létszámát, amely jelenleg 140 főt jelent, a felére fogja csökkenteni, amint ő lesz Wales hercege.

Károly herceg trónra kerülése után egyébként Vilmos herceg évi 22 millió fontot, azaz jelenlegi árfolyamon 9,79 milliárd forintot fog örökölni a cornwalli hercegségtől. A pénzt a herceg szabadon felhasználhatja majd, akár jótékonysági szervezeteket, köztük a Royal Foundationt is támogathatja vele. Bár Vilmos herceg csapata kifejezetten szükségszerűnek látja a változtatásokat, többen úgy vélik, hogy ez tisztességtelen Károly herceggel szemben, mivel ezzel a lépéssel mondhatni semmibe veszik az általa az elmúlt években végzett munkát.

(Borítókép: Vilmos herceg 2021. május 22-én. Fotó: Jane Barlow – WPA Pool / Getty Images)