Önként költözött luxusbörtönbe, százmillió ütötte a markát

GettyImages-1236321381
2022.04.23. 05:44
A népszerű, pénzszórásáról hírhedt youtuber, MrBeast napi 10 ezer dollárt (3,4 millió forintot) ajánlott fel annak, aki részt vesz az általa kitalált kihívásban, amely során 100 napig kell egy ablaktalan, börtönre hajazó szobában, bezárva tartózkodni. A kutatásban részt vevő alany végül ugyan csak közel egy hónapig bírta a luxusbörtönben, azonban így is elképesztő összeg ütötte a markát.

A legtöbb esetben életünk során kemény munkával kereshetünk meg jelentősebb összegeket, a lottónyerteseken kívül csak kevesen zsebelhetnek be rendkívül rövid idő alatt százmilliókat. Ezt rúgta most fel a youtuber MrBeast, aki egy szerencsés személy számára lehetőséget adott arra, hogy tulajdonképpen semmittevéssel tegyen zsebre elképesztő összeget. 

A youtubernek van is miből finanszíroznia a rendhagyó kísérleteit, ugyanis a felkapott tartalomgyártó a videómegosztón igen nagy népszerűségnek örvend, a csatornája már több mint 94 millió feliratkozóval rendelkezik, videóit pedig több tízmillióan követik hétről hétre. A tartalmai között szinte nincsen olyan videó, amelyben ne ajánlana fel különböző feladatok teljesítéséért egy-egy komolyabb összeget valakinek, volt, hogy egy pizzafutárt lepett meg egy házzal, miután az segített berendezni azt, de nem telik el úgy nap, hogy több millió forintnyi összegért cserébe ne mérettetné meg a barátait különböző játékokban

Nem volt ez másképp most sem, azonban az új videóval nem mindenki tetszését nyerte el, ugyanis a „10 ezer dollár minden egyes napért, amit túlélsz a börtönben” című videójában egy száznaposra tervezett kihívást indított, amelyben egy önként jelentkező számára napi 10 ezer dollárt (3,4 millió forintot) ajánlott fel azért, hogy a külvilágtól elzárva, egy ablak nélküli szobában töltsön el 100 napot. Egy ilyen kísérlet ugyan meglehetősen érdekes pszichológiai kérdésekre adhat választ, a különleges tartalmat mégsem mindenki fogadta átütő lelkesedéssel, a legtöbben a résztvevő mentális egészségét féltették és elfogadhatatlannak tartották, hogy a pénzét szóró youtuber számára mások egészségének megkárosítása jelenti a szórakozást és szórakoztatást. 

Felháborodásuk részben jogos lehet, hiszen a legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézményekben is van lehetőség arra, hogy kimenjen az elítélt a friss levegőre vagy a néhány négyzetméteres cellán kívül sétáljon pár métert, MrBeast kihívásában ez azonban nem adatott meg. Ennek ellenére nem lehetett oka panaszra sem az önkéntesnek, mivel az egyébként meglehetősen méretes cellát felszerelték több szórakozási és sportolási lehetőséget biztosító tárggyal, így arról szó sem volt, hogy teljesen puritán körülmények között, egy kényelmetlen ágyban kellett volna feküdnie végig az alanynak.

Ezek közül az eszközök és használati tárgyak közül azonban időről időre kivittek egyet a szobából, így napról napra kevesebb dolog szolgálta az elején még kosárpálya, futópad, jacuzzi, hangszerek és sporteszközök kényelmét is élvező börtönlakó életét. Bent tartózkodását a fogyatkozó extrák ellenére azonban nagyban megkönnyítette, hogy a személyes kapcsolatait nem kellett a teljes idő alatt nélkülöznie, barátnője, barátai és természetesen a kísérletet kiagyaló MrBeast és stábja is rendre meglátogatta a napról napra gazdagabb, ám a végére már egyre többször kiboruló férfit. 

A kísérletben részt vevő alany, Josh Rock egyébként a LindkedIn-profilja szerint már évek óta a tartalomgyártóval együtt dolgozik, ő MrBeast egyik vezető videósa, így nem csoda, hogy a youtuber a barátjaként végül őt választotta. 

Egy csomó pénzzel tért haza végül

A kemény kihívás ellenére egy percig sem tűnt úgy, hogy Rock nagyon szenvedne a bezártságtól, így az sem lehet meglepő, hogy a szabadulását követően kiállt a sokak által támadott főnöke mellett és tiszta vizet öntött a pohárba. 

A kísérlet ideje alatt sem fizikailag, sem mentálisan nem voltam veszélyben

– reagált a felháborodott és aggódó kommentelők felvetéseire Josh Rock. 

Noha a kísérlet nem volt teljes mértékben a börtönélethez hasonlítható, maga az elzárás így is meglehetősen nagy kihívás lehetett Rock számára, aki egyébként egy nagy piros gombbal bármikor jelezhette volna, ha úgy érzi, szeretné befejezni a kísérletet. Erre végül a 21. napon került sor, így a napokért járó 210 ezer dollár mellett némi bónuszösszeggel végül 340 ezer dollárral (115 millió forinttal) hagyta el az ablaktalan szobát, emellett pedig a kísérlet alatt még barátnője kezét is megkérte, így vélhetően nem ez lesz élete legrosszabb időszaka. Szerinte az embereknek meg kéne tanulniuk lazítani, hogy igazán élvezzék ezeket a tartalmakat. 

Mindenkit biztosíthatok arról, hogy a nap 24 órájában végig felügyelet alatt voltam, végig gondoskodtak arról, hogy mind fizikálisan, mind mentálisan ne eshessen bántódásom. Nagyszerű és elképesztő lehetőség volt ez számomra, hálás vagyok a lehetőségért. Szerintem mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, én pedig ezt most megkaptam

– vélekedett Rock. 

A teljes videót itt tekintheti meg: 

(Borítókép: Randy Holmes / ABC / Getty Images)