Donald Trump elvenné Harry hercegi címét, ha tehetné

GettyImages-1272685148
2022.04.28. 05:52
A volt amerikai elnök egy exkluzív interjúban számolt be arról, milyen tapasztalatai vannak a királyi családdal kapcsolatban. Különösen Harry herceget ekézte, amiért nem ment el nagyapja, Fülöp herceg megemlékezésére.

A brit királyi családtól az utóbbi időszakban több szempontból is hangos volt a sajtó. Az András herceg körüli botrányt csak tetézte, hogy koronavírusos lett a királynő, azonban az elmúlt hetek legnagyobb durranása Harry herceg és Meghan Markle Egyesült Királyságba való visszatérése volt. A pár a Hollandiában megrendezett Invictus Játékok előtt látogatott el Londonba, ahol találkoztak a királynővel és Károly herceggel is. Bár úgy tűnt, lecsillapodtak a kedélyek, ám most újabb híresség állt bele az Egyesült Államokba költözött Harry hercegbe, aki nem más, mint a volt amerikai elnök, Donald Trump – írja a Sun.

Trump exkluzív interjút adott Piers Morgannek, amelyben igencsak nagy szerepet kapott a királyi család, akikről szintén kifejtette véleményét az egykori elnök. Mikor Morgan felvetette, mennyire meglepte a hír, hogy Harry kihagyja nagyapja, Fülöp herceg halálának egyéves évfordulója miatti megemlékezést – holott a Super Bowlon például részt tudott venni –, Trump egyetértését fejezte ki. Sőt, egyenesen szörnyűnek tartotta, hogy Harry így döntött. Trump arra is visszaemlékezett, milyen volt, amikor legelőször találkozott Fülöp herceggel: 

Szívós volt. Emlékszem, évekkel ezelőtt Fülöp herceg New Yorkba jött, a Plaza Hotelben voltunk, mind találkozni akartunk vele. Végül mindannyian fényképezkedtünk, sokan voltunk, és a fotós azt mondta – ezt soha nem fogom elfelejteni, kemény volt –, hogy 'Legyenek szívesek hátrébb menni', mire Fülöp úgy felelt: 'Menj te hátrébb'

– mondta Trump, aki ekkor már tudta, hogy nem éri meg kekeckedni Fülöp herceggel, ám teljesen megértette a reakcióját, mivel a fotós lökdöste az embereket. 

Kifejtette azt is, hogy a herceg halála lesújtó lehetett II. Erzsébet királynőnek, ám biztos abban, hogy remek kapcsolatuk volt. Harry herceget viszont a királyi párral ellentétben nem méltatta ennyire. Sőt, amiatt szidalmazta, mert nem vett részt a Fülöp herceg tiszteletére szervezett megemlékezésen. Mint kijelentette, a brit uralkodó helyében biztosan elvenné a herceg címet Harrytől és a hercegné rangot Meghan Markle-től – az ő királyi fensége titulust már akkor elvették Harrytől, amikor lemondott a királyi családban betöltött kötelezettségeiről, azonban a Sussex hercege és hercegnéje címet megtarthatták.

Ez az egyetlen dolog, amivel kapcsolatban nem értek egyet a királynővel. Azt kellett volna mondania, hogy ha így döntöttetek, rendben, de többé nem viseltek királyi címet

– magyarázta az exelnök, ahogy azt is megjegyezte, szerinte Harry tiszteletlenül viselkedett a hazájával szemben, amelyhez II. Erzsébet királynő oly hűséges már évtizedek óta.

Több érdekeltsége is van az Egyesült Királyságban

Trumpnak, mint ahogy azt az interjúban is említette, több érdekeltsége is fűződik az Egyesült Királysághoz, amelyet elmondása szerint kifejezetten szeret. Még 2014-ben vásárolta meg a skóciai Turnberry golfpályát és a hozzá tartozó hotelt, amelyek ma már a Trump Turnberry nevet viselik. Hatvanmillió dollárért sikerült megkaparintania, majd újabb 200 millió dollárt költött el a felújításra, holott 2016-ban csak 18 millió dollárt könyveltek el. Trump az elnökké avatása után azonban lemondott az igazgatói posztról és a fiainak adta át az irányítást. 

A felújítás finanszírozásával kapcsolatban felmerülő kérdések csak akkor kerültek górcső alá, amikor fény derült arra, hogy orosz beavatkozás történhetett a 2016-os amerikai elnökválasztásnál. Ugyan rengeteg pénz folyt be ebbe a projektre, ám az nem volt tiszta, hogy honnan is érkezik, az meg csak még tovább bonyolította a helyzetet, hogy Trump ezen vállalkozása akkora profitot nemigen termelt. 2019 szeptemberében az is kiderült, hogy a Pentagon közel 200 ezer dollárt költött Turnberryre Trump hivatalba lépése óta. A 2021-es capitoliumi támadásokat követően viszont az R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews), ami az egyik legtekintélyesebb golfszervezet, bejelentette, hogy addig nem rendeznek bajnokságot Turnberryben, amíg a golfpálya Trumphoz köthető.

A koronavírus miatti korlátozások pedig jelentős veszteségeket okoztak Trump ayrshire-i és aberdeenshire-i üdülőhelyein, mivel a dolgozók létszámát is csökkentenie kellett. A járvány rendesen megtépázta a Trump Turnberryt, mivel a forgalma a felére csökkent, sőt, több mint 3 millió fontos veszteséget könyvelhetett el 2020-ban. A balmedie-i golfpálya és üdülőhely pedig szintén 1,3 millió fontos veszteséget jelentett a számára. 

Trump jelenleg azon ügyködik, hogy több száz házat építtessen az aberdeenshire-i golfpálya közelében. Az exelnök 550 ingatlan megépítésére kapott engedélyt Menie-ben, amely legfeljebb 500 lakóegységet és legalább 50 üdülőhelyet foglalna magában, valamint közösségi és kiskereskedelmi létesítményeket is. Már ha sikerül megvalósítani.

(Borítókép: Donald Trump 2020. szeptember 15-én Washingtonban. Fotó: Alex Wong / Getty Images)