A világ legidősebb embere lett, minden nap borozik a 118 éves André nővér

92M8EM-highres
2022.04.30. 08:29
A korábbi rekorder, a 119 éves japán Kane Tanaka a múlt hét elején hunyt el, így a francia André nővér lett hivatalosan a világ legidősebb embere. A 118 esztendős apáca a hosszú élet titkát is felfedte, a két világháborút és a Covid-fertőzést is túlélő André naponta egy pohár borral tartja magát formában.

Sokszor hallani, hogy napi egy pohár borban rejlik a hosszú élet titka, azonban a mondást hallva senki sem gondol arra, hogy a hosszúság akár jóval a 100 esztendőt is meghaladhatja. 

A világ legidősebb emberei kapcsán az első pillanatos sokk után a legtöbb ember fejében az a kérdés fordul meg legelőször, hogy vajon mi lehet az elképesztő hosszúságú élet titka, amelyre azonban meglehetősen kevesen válaszolják azt, hogy minden nap a borosüveghez nyúltak az életkor eléréséhez... 

Április 19-én hunyt el a világ addigi legidősebb embere, a japán Kane Tanaka, aki elképesztő 119 esztendős koráig élt. A döbbenetes életkort ugyan jelenlegi rekorder utódja még nem érte el, de jó eséllyel megélheti, hiszen az 1904. február 11-én született, 118 éves francia apáca, Lucile Randon – vagy ahogyan mindenki ismeri, André nővér – múlt hét eleje óta hivatalosan a világ legidősebb embere – írja a LadBible

A mindennapjait egy francia idősotthonban tengető apáca már nem lát, de mesélni vélhetően azért tudna mit, szemei előtt játszódott le az általunk ismert modern kori történelem nagy része, túlélt két világháborút, majd közel száz évvel az első világháborút lezáró béketárgyalásokat követően egy világjárványt is megélt, sőt maga is átesett a koronavírus-fertőzésen. 

De hogy mi lehet a hosszú élet titka

A híres magyar mondás lehet talán a legmegfelelőbb válasz a kérdésre, ugyanis André nővér esetében valóban borban az igazság, az egykori apáca ugyanis naponta egy pohár bort megiszik, amely nagyban hozzájárulhatott az elképesztő életkor eléréséhez. 

Az mondja, a napi egy pohár bor megtartja őt, talán ez lehet a hosszú élete titka. De persze ezzel nem azt mondom, hogy mindenki igyon meg egy pohárkával nap mint nap

– mondta az idősek otthonának igazgatója.

David Tavella hozzátette, André nővér minden reggelét imádsággal és kiadós reggelivel kezdi, ez kihagyhatatlan része napi rutinjának. 

Nagyon élvezi a körülötte lévő felhajtást, de nem tervezi azt, hogy ennyinél megálljon, hiszen rövid távon a korábbi rekorder társa korát szeretné megélni, de a cél az, hogy megdöntse a szintén francia Jeanne Calment csúcsát

– folytatta az intézmény vezetője.

Jeanne Calment 122 éves volt, amikor 1997-ben elhunyt, így André nővérnek még négy évet kell élnie, hogy beérje honfitárását. 

André nővér fiatal korában tanárnőként dolgozott, a második világháború alatt pedig gyerekekre vigyázott. A ma ismert nevét 1944-ben kapta, amikor is apácának állt, a háborút követően pedig 28 éven keresztül árvákkal és idősebb emberekkel dolgozott.

2021-ben akkor került a média reflektorfényébe, amikor 116 évesen átesett a koronavíruson, amellyel a legidősebb ember lett, aki túlélte a megbetegedést, emellett pedig még egy korrekordot tart, ő a legidősebb apáca is a világon. 

(Borítókép: André nővér, Lucile Randon 2021. február 10-én. Fotó: Nicolas Tucat / Afp)