Sydney van den Bosch először beszélt súlyos műtétjéről

TRAL8358
2022.05.10. 13:38
Sydney van den Bosch a TV2 Szerencsekerék című vetélkedőműsorának háziasszonyaként és a közösségi média egyik legismertebb szereplőjeként úgy gondolta, sok embernek segíthet azzal, ha a nyilvánosság előtt meséli el megrázó történetét.

Az egykori szépségkirálynő a Glamour magazin júniusi számában beszélt először arról, hogy mennyire nehéz időszakon ment keresztül az elmúlt hónapokban. A 26 éves Sydney van den Bosch ugyanis nemrégiben egy komoly műtéten esett át, amelynek következtében mindkét mellét eltávolították. Korábban édesanyja mellrákkal küzdött, az orvosa pedig felhívta a figyelmét arra, hogy a betegség örökölhető. Ekkor elvégeztek rajta egy speciális vizsgálatot, amely kimutatta, hogy örökölte a hajlamot, majd egy következő vizsgálatból az is kiderült, hogy kezdődő rosszindulatú daganat van az egyik mellében.

Nagyon sokat gondolkoztam rajta, hogy mivel teszek jót: megnyílok és ezzel segítek másoknak, vagy homokba dugom a fejem és úgy csinálok, mintha semmi nem történt volna. A BRCA-génmutáció nagyon ritka esetekben fordul elő, anyukámnak korábban mellrákja volt, végignéztem, min ment keresztül, hogyan győzi le a betegséget. Két éve volt egy nőgyógyászati műtétem, az orvos, aki nemcsak nőgyógyász, hanem onkológus is, pontosan ismerte anyukám történetét. Ő hívta fel a figyelmünket először, hogy a mellrák bizony örökölhető

– idézte fel a történteket a magazinnak Sydney. Orvosa azonnali műtétet javasolt neki a diagnózis után, ő azonban a további kezelések helyett eldöntötte, hogy mindkét mellét eltávolíttatja, így elkerülve, hogy a jövőben esetleg még komolyabb egészségi problémái legyenek. 

A hosszú és bonyolult beavatkozást egy olyan szakember végezte, aki egyben onkológus és rekonstrukciós plasztikai sebész is, így a kétoldali masztektómia után azonnal megtörtént a helyreállító műtét is. Szerencsére az operáció jól sikerült, azóta eltelt fél év, és a modell minden napot ajándéknak tekint.

Azzal pedig, hogy megosztotta saját történetét, a témát érintő tabukat szeretné ledönteni, és a nyilvánosság erejével segítene másoknak. 

Az ilyen jellegű beavatkozásokat azokon a nőkön hajtják végre, akik a BRCA1 vagy a BRCA2 gén mutáns változatával rendelkeznek, ez ugyanis komolyan növeli a mellrák és a petefészekrák kockázatát. A megelőző masztektómia Angelina Jolie 2013-as műtétje után vált igazán ismertté, a színésznő esetében 87-ről öt százalékra csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét.

(Borítókép: Sydney van den Bosch. Fotó: Trenka Attila / Velvet)