Jamie Oliver egy tál desszerttel fenyegeti Boris Johnsont

2022.05.18. 11:09
A sztárszakács szerint Boris Johnsonnak 36 órája van arra, hogy kijavítsa a hibát, amit az elhízás elleni stratégiában követett el. Ha nem hozza helyre, és vezeti be a törvénymódosítást, ami tiltja az egészségtelen élelmiszerek reklámozását, Jamie Oliver a nyilvánosság segítségével tüntetést szervez a Downing Street előtt egy tál desszerttel.

Jamie Oliver a brit miniszterelnök Downing Street-i irodája és lakóhelye előtt vette videóra magát, és felszólítja az embereket az Instagramon közzétett bejegyzésében, hogy pénteken délután fél egykor gyülekezzenek Boris Johnson háza előtt egy tál olyan desszerttel a kezükben, amit „azon a kiváltságos helyen találták ki”, ahová Boris Johnson iskolába járt.

A kormány úgy döntött, hogy elhalasztja az egészségtelen élelmiszerek egyet fizet, kettőt kap akciójának betiltását, ami a kampányolók – köztük Oliver – tűzharcát váltotta ki. A tilalmat egy évre felfüggesztették.

A gyermekek miatt fontos az egészségtelen ételek reklámjának betiltása

Jamie Oliver eltékozolt lehetőségnek nevezte a lépést, ami aláássa az Egyesült Királyság elhízás elleni küzdelemre tett erőfeszítéseit.

Hozzátette, hogy a gyermekek védelme érdekében kulcsfontosságú lenne az egészségtelen ételek reklámjainak betiltása.

Szeretnék lehetőséget adni, ha lehet, hogy rájöjjenek, hogy a tévedés még nem baj

– mondta az Instagramon közzétett videóban.

Azt szeretném mondani önöknek, hogy 36 órájuk van arra, hogy visszavonják a saját kormányuk által hozott törvényüket. Nem mi vagyunk az ellenség. Valójában a saját embereitek azok, akik megpróbálják megszerezni a munkátokat, hátba támadnak és felkavarnak.

A tüntetés a jó hozzáállásról szól, és célja, hogy a kormányt arra ösztönözze, hogy „helyesen cselekedjen” – írja a BBC.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy

12 hónappal elhalasztják a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerekre vonatkozó egyet fizet, kettőt vihet akciók tilalmát Angliában,

hogy a megélhetési válság alatt felülvizsgálhassák a költségvetésre gyakorolt hatásokat.

Az elhízás elleni kísérleti program az egészséges életmódot szorgalmazná, de néhány képviselő és az élelmiszeripar nem támogatja azt. William Hague volt Tory vezető ezzel szemben „erkölcsileg elítélendőnek” bélyegezte az elhízás elleni stratégia gyengítését.

Lord Bethell volt egészségügyi miniszter szintén bírálta a lépést, mondván, hogy az elhízás elleni küzdelem elmulasztása tovább növelné az egészségügy költségeit.