Ez a poszt a következő Percről percre része:

Így ünnepelték Londonban II. Erzsébetet

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eddig tartott a percről percre közvetítésünk. Legközelebb is tartsanak velünk! 

  • Anélkül, hogy egyetlen szót intézett volna a tömeghez, II. Erzsébet elhagyta a Buckingham-palota erkélyét. 

    Körülbelül tíz percet töltött a nyilvánosság előtt.

  • Harry herceg és felesége, Meghan Markle is jelen van nézőként, bár eddig nyilvánosan nem jelentek meg.

    A Horse Guards Parade egyik épületének, Wellington hercegének egykori irodájának egyik ablakából figyelik a katonai ellenőrzést és a ceremóniát. Nem vesznek részt a hintós felvonuláson, és nem lesznek ott a Buckingham-palota erkélyén sem. Várhatóan pénteken viszont ott lesznek a Szent Pál-templomban, és valószínűleg a királynővel is találkozni fognak. 

  • A királynő érdeklődve figyeli a katonai felvonulást. Világoskék ruhát visel, krémszínű díszítéssel. Kent hercege áll mellette.

  • A brit hadügyminisztérium közlése szerint 1500 katona és katonatiszt, 400 zenész, 250 ló és 70 repülőgép vesz részt a királynőt ünneplő parádén.

    Több hónapos kiképzést és felkészülést követően nagy katonai látványosság veszi kezdetét a platinajubileumi ünnepségen.

  • Több embert letartóztattak, miután a szabályokat megszegve beléptek a felvonulás útvonalára a The Mall Streeten – írja a CNN a rendőrség Twitter-posztjára hivatkozva. A hatóságok köszönetüket fejezték ki azoknak, akik a rendbontás megakadályozását tapssal jutalmazták.

  • Megkezdődött a hivatalos ceremónia a Királyi Lovas Őrezred felvonulásával. Az ezred hivatalos inspekcióját Károly herceg végezte el. Ez egy újabb királyi kötelesség, amelyet a 96 éves királynő a fiára bízott.

  • Károly herceg, Vilmos herceg és a királyi hercegnő is részt vesz a Trooping the Colour ünnepségen.

    Vilmos egy Derby nevű lovon ül, az első hintón Katalin, Cambridge hercegnéje és Camilla, Cornwall hercegnéje utazik. 

  • Három hintó hagyta el a Buckingham-palota előterét, amik a királyi család tagjait szállítják a Mall Streetre.

    A cornwalli hercegnő Cambridge hercegnőjével és mindhárom gyermekével együtt utazott az első hintón, majd Wessex grófja és grófnője fiukkal, Jakab algróffal, Severn algróffal, végül Gloucester hercege és hercegnője a harmadik kocsiban.

  • Dilemma lehet, hogy az ember próbáljon-e közelebb férkőzni a tömegben a The Mall úton zajló felvonuláshoz, vagy inkább a kivetítőkön keresztül kövesse az eseményeket a közeli St. Jamess Parkban. Nagyon sokan inkább az utóbbit választották.

  • Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson arra készül, hogy elhagyja a Downing Streetet, hogy a The Mall úthoz induljon a Trooping the Color ünnepségre.

     

  • Posztjában Michelle O’Neill, Észak-Írország ír nacionalista első minisztere is elismerte a királynő „rendkívüli teljesítményét”.

  • Várhatóan András herceg is csatlakozik a királynőhöz június 3-án, pénteken a Szent Pál-székesegyházban zajló hálaadási istentiszteleten.

    Az uralkodó négynapos platinajubileumi ünnepségének második napjára tervezett esemény a királyi család legnagyobb összejövetele lesz Harry herceg és Meghan Markle 2018-as, a Windsor-kastélyban tartott esküvője óta.

  • Ön is élőben követheti a II. Erzsébet platinajubileumának alkalmából megrendezett ünnepséget:

  • A brit hadsereg díszszázadának felvonulásával megkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünneplése.

  • A zenész egy közös fotóval fejezte ki elismerését az elmúlt 70 évért a királynőnek, egyben köszönetet is mondva neki mindenért, amit tett. 

  • A háromnapos esemény előtti estén a királynő kifejtette: továbbra is a felé mutatott jóindulatból inspirálódik, és reméli, hogy a platinajubileumhoz kapcsolódó eseménysorozat jó alkalom lesz arra, hogy átgondolják az elmúlt 70 év eredményeit, ahogy a jövőbe is magabiztosan és lelkesen tekintenek. 

    Az ünnepi hétvége alkalmából a királynőről egy friss kép is megjelent, amelyet Ranald Mackechnie készített róla a Windsor-kastélyban május 25-én. 

  • A lovas bemutatóra, amelyet a hagyomány szerint személyesen a királynő is megnéz, már hónapok óta készülnek, ám napokkal ezelőtt komoly baleset történt. Május 21-én ugyanis az egyik próba alkalmával, amikor a nézők felálltak a himnusz tiszteletére, a lelátó összeomlott.

    A mentőszolgálat akkor közölte, hogy három embert kórházba kellett szállítani, míg két másik személyt a helyszínen elláttak a mentők az incidenst követően. A szemtanúk elmondása szerint a történteket több tucat bámészkodó is végignézte, ám a baleset miatt távozni kényszerültek, ahogy a próba is abbamaradt – írja a Guardian.

  • Néhány nappal ezelőtt újabb botrány kopogtatott a Buckingham-palota ajtaján, mivel a Coldstream Guards egy volt őrmesterét, illetve hat katonát, akik idén részt vettek volna a Trooping The Colouron, letartóztattak a hatóságok. A gyanú szerint az Irish Guard tagjai illegális szerrel kereskedtek, egy uzsorahálózatot működtettek, valamint egyéb pénzmosási ügyekbe is belekeveredtek. 

    A jelentés szerint néhány hónapba telt az akció összehangolása, ám a hét letartóztatott közül ötöt óvadék ellenében elengedtek. Egy forrás szerint a hatóságok úgy törtek rá a katonákra, mint a DEA (az Egyesült Államok drogcsempészés és -terjesztés ellen küzdő szerve), szó szerint rájuk rúgták az ajtót.

  • Bár a legutóbbi, 2019-es Trooping The Colour záró momentumának számító repülőbemutatóra még a királyi család összesen 41 tagja volt hivatalos, ők mind kiállhattak a Buckingham-palota erkélyére, ám idén változást jelentett be a királynő. 

    A palota közlése szerint ugyanis idén összesen csak tizennyolcan állnak majd a balkonon: II. Erzsébet királynő, Károly herceg, Kamilla hercegné, Vilmos herceg, Katalin hercegné, Eduárd wessexi gróf, Zsófia wessexi grófné, Anna hercegnő, Richárd gloucesteri herceg, Brigitta gloucesteri hercegné, Eduárd kenti herceg, Alexandra hercegnő, Sir Timothy Laurence admirális, György herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg, Lady Louise Windsor, Jakab severni algróf. 

    Így kimarad a sorból többek között az elmúlt hónapokban kegyvesztetté vált András herceg, aki egyébként II. Erzsébet kedvenc fia, illetve Harry herceg és Meghan Markle is, akik tekintve, milyen ritka látogatók az Egyesült Királyságban, elvennék a rivaldafényt nemcsak a királynőről, hanem úgy önmagában az eseményről is. II. Erzsébetnek ezen a hétvégén lesz először alkalma találkozni Harry herceg gyerekeivel, Lilibettel és Archie-val.

    A királynő egyébként kivételt tett Sir Timothy Laurence admirálissal, aki Anna hercegnő férje, ám hivatalos közfeladatokat nem lát el, ennek ellenére mégis ott lehet az erkélyen. Ahogy az uralkodó unokái is, György herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg, Lady Louise Windsor és Jakab severni algróf, akik érthető okokból még nem láthatnak el királyi feladatokat.

  • A királynő uralkodásának 70. évfordulójáról világszerte különbözőképp emlékeznek meg, ezek egyike nem mindennapi lesz. Június 2-án ugyanis, az uralkodó megkoronázásának napján, a Stonehenge szikláit a II. Erzsébetről különböző életkoraiban készült fotókkal fogják megvilágítani. Lesz olyan kép, amely a megkoronázásakor készült, ezen a corgijaival látható, lovagol, vagy épp a lehető legfeltűnőbb ruhákat viseli – írja a Daily Mail.

  • A Trooping The Colour, amely ma veszi kezdetét, az első eseménye a négynapos Bank Holidaynek, amelyen II. Erzsébet születésnapja mellett megünneplik eddigi 70 éves uralkodását is. Az eseményt a BBC-n lehet majd nyomon követni, Londonban pedig a The Mall út két széléről, illetve a St. James's Parkban elhelyezett kivetítőkön lehet figyelni a történéseket. 

    A menetrend a következő lesz

    A helyi idő szerint 10 órakor kezdődő felvonuláson fél 11–11 fele lehet számítani a királyi család tagjainak megjelenésére, akik a Buckingham-palotától kezdve a The Mall nevezetű úton haladnak lóháton vagy hintóban ülve a lovas parádéra (Horse Guards Parade). Az Irish Guards első zászlóaljának bemutatóját lehet majd itt látni, Vilmos herceggel egyetemben, aki ezredesi rangot visel. A Household Division katonai egység 1450 katonája és tisztje is tiszteletét teszi, továbbá 400 katonazenész is megjelenik, és összesen 240 lovat lehet majd látni.

    Ezt fogja követi a Royal Gun Salute, azaz fegyveres tisztelgés 12:52-kor előbb a Hyde Parkban, majd egy órától a Tower of Londonnál. A lovas bemutató végeztével a királynő és a királyi család tagjai is a Buckingham-palotába vonulnak vissza, ahol az erkélyen nézik végig a 70 repülőből álló RAF-felvonulást. 

    Napnyugtakor pedig nem csupán az Egyesült Királyság több pontján, hanem a Nemzetközösséghez tartozó államok némelyikében (Csatorna-szigetek, Man-sziget), összesen 3000 városban, településen fognak jelzőtüzeket elhelyezni a királynő tiszteletére. A királyi család tagjai pedig 21:25-kor a Buckingham-palotánál álló, központi jelzőtűz köré fognak gyűlni, ezzel lezárva a születésnapi ünnepséget. 

    Ezután jön csak a buli

    Az ezt követő napokban sem fog abbamaradni az ünneplés, mivel másnap a Szent Pál-székesegyházban tartott misén vesznek majd részt a királyi család tagjai, míg június 4-én egy óriási buli következik. Az Epsom Derbyt követően világsztároktól hemzsegő partit tartanak a palotában, amit a BBC One-on is közvetíteni fognak. Az eddigi hírek szerint a meghívottak között van többek között Diana Ross, Rod Stewart, Andrea Bocelli, Celeste, Nil Rodgers, Craig David, Mabel, George Ezra, Hans Zimmer, Elton John, David Beckham és David Attenborough.

    A négynapos ünnepi hétvége zárásaként június 5-én utcai ünnepléseket tartanak, azonban nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem többek között Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is jubileumi ebéddel fognak megemlékezni az uralkodóra. Felvonulásokra és karneválokra is lehet majd számítani, 14:30-kor pedig a Westminster-apátság harangjai is megszólalnak majd, pont úgy, mint II. Erzsébet megkoronázásakor – írja a Daily Mail.

  • II. Erzsébet egykori testőre, Simon Morgan nemrég arról nyilatkozott, hogy véleménye szerint az ünnepségsorozattal kapcsolatban a potenciális veszélyforrásokra fog összpontosítani a királynő jelenlegi biztonsági csapata. Mint kifejtette, az esemény hatalmas nyilvánosságot fog kapni, ami azt jelenti, hogy a tét nagyobb, mint valaha, mivel komoly következményekkel járhat, ha valami rosszul sül el. 

    Hozzátette, a biztonságiak pontosan tisztában vannak azzal, mi történik akkor, ha valami félresiklik.

    Mindig is volt terrorizmus ebben az országban

    – fejtette ki, hozzátéve, hogy a királyi család és a kormány magas rangú miniszterei a múltban áldozatai voltak egy hasonló támadásnak, illetve aggályát fejezte ki az iszlám fundamentalizmus terjedésével kapcsolatban is.

    Mint megjegyezte, ilyenkor felmérik, mely személyek jelenthetnek veszélyt az adott hírességre, például a megszállottságuk miatt, így őket megfigyelik. Ahogy azokat is, akik a nagy felhajtást használnák fel arra, hogy a legnagyobb feltűnést keltve egy nemes cél érdekében álljanak ki. A Fixed Threat Assessment Center (FTAC) nevezetű szervezet évente körülbelül 1000 megkeresést kap azzal kapcsolatban, hogy egyesek politikusokat vagy a királyi család tagjait fenyegetik, zaklatják. E szervezet munkájára pedig a platinajubileumi ünnepségek alatt is nagy szükség lesz. 

    Morgan ugyanakkor megjegyezte, hogy az ünnepségekre vonatkozó biztonsági intézkedéseken valószínűleg már tíz éve dolgoznak, mivel semmit nem bíznak a véletlenre. Azonban amellett sem lehet elmenni, hogy a jelenlegi háborús helyzetben igen érintett volt az elmúlt időszakban Nagy-Britannia, mivel elkötelezett támogatója Ukrajnának, aminek köszönhetően az angol–orosz kapcsolat is megromlott. Így felmerül a kérdés, hogy orosz beavatkozásra lehet-e számítani a rendezvényeken, azonban Morgan szerint továbbra sem valószínű, hogy orosz támadás éri a brit királyi családot.

  • A királynő 1947-ben házasodott össze Philip Mountbattennel.

    Érdekesség, hogy az esküvői tortájuk 9 láb (2,75 méter) magas volt.

  • Eddigi évtizedei során jó párszor keveredett veszélyes helyzetbe II. Erzsébet, akire hiába vigyáznak úgy az őrök, mint a szemük fényére, a baj még így sem kerülte el. Az 1981-es Trooping the Colouron ugyanis hat lövést adtak le közelről a királynőre, amint a The Mall úton haladt lóháton. A rendőrség később nyomozta ki, hogy a 17 éves Marcus Sarjean volt a támadó, aki vaktölténnyel lőtt. Végül öt év börtönbüntetésre ítélték, majd három év elteltével szabadlábra helyezték.

  • Ekkor Nagy-Britanniában mindössze 2,5 millió háztartásban volt televízió, azonban az ország negyven százaléka, vagyis 20 millió ember zsúfolódott be a készülékkel rendelkező szomszédjaihoz, hogy megtekinthesse II. Erzsébet koronázását, miközben 12 millióan hallgatták azt rádión.

  • Miután 1952-ben megkapta a hírt, hogy ő lett Nagy-Britannia és Észak-ĺrország Egyesült Királyságának uralkodója, Erzsébet éppen Kenyában tartózkodott, ahonnan azonnal visszatért Angliába. 25 éves volt ekkor.

    Évekkel később úgy nyilatkozott:

    Egyáltalán nem voltam erre felkészülve. Apám túl fiatalon halt meg.

  • A Trooping The Colour, azaz a zászlós díszszemle egészen a 17. századig, II. Károly király idejéig vezethető vissza, ugyan kezdetben nem a brit monarchia uralkodójának születésnapját jelentette. Az esemény egy olyan ünnepélyes szertartás, amelyet a Brit Nemzetközösség ezredei rendeznek. Régebben a csatatéren egy ezred színeit és zászlóit használták gyülekezési pontként, így ilyenkor a zászlósok felvonultak a csatatérre, hogy a katonák felismerjék a saját zászlójukat, majd ezt követően kezdtek el gyülekezni a megadott helyen. 

    II. Erzsébet az 1953-as megkoronázását követően csak néhányszor hagyta ki ezt a rendezvényt, elsőként az 1955-ös vasúti sztrájk, illetve az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt. A rendezvény végét jelentő repülőfelvonulást a királyi család tagjai a Buckingham-palota erkélyéről szemlélik, ami régi hagyománynak tekinthető. Legelőször 1851-ben került rá sor, akkor ugyan még Viktória királynőt láthatták a bámészkodók.

  • A Trooping The Colourral kezdődő ünnepségsorozatra tekintve, hogy a 70 éve trónon lévő királynőt ezen a napon koronázták meg sok évvel ezelőtt, valószínűleg az eddiginél is nagyobb durranással készülnek. Alábbi kvízünkben most tesztelheti, mennyire van tisztában a brit uralkodóhoz köthető érdekességekkel.

  • II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én látta meg napvilágot, ám születésnapját mégis mindig a nyári időszak beköszöntével, júniusban ünneplik meg a Trooping The Colouron. Ennek nagyon egyszerű oka van: London mérsékelt övi éghajlata. A tavaszi időjárás így nemigen teszi lehetővé, hogy kültéri eseményeket rendezzenek, míg a nyári idő már sokkal inkább. 

    II. György király volt az első, aki elhalasztotta születésnapjának megünneplését, mivel novemberben született. Az őszi hideg pedig nem volt a legalkalmasabb az ünnepélyes felvonulásra, ezért úgy döntött, a Trooping The Colourral teszi egy időbe a mulatságot. Végül a királynő dédapja, VII. Eduárd király, aki szintén novemberben látta meg a napvilágot, tette hivatalossá ezt az intézkedést. Így az uralkodó születésnapját azóta is a Trooping The Colourral együtt ünneplik.