Hogyan veszíthetett Johnny Depp az Egyesült Királyságban, miközben az Egyesült Államokban nyert?

32BB4DY-highres
2022.06.02. 19:24
Johnny Depp hollywoodi színész elvesztette a Sun című napilap ellen indított brit rágalmazási pert 2020-ban, szerdán azonban egy amerikai bíróságon hasonló pert nyert volt felesége, Amber Heard ellen.

A mostani per kezdetén sok jogi szakértő azt állította, hogy Johnny Deppnek kisebb esélye van a győzelemre, mint az Egyesült Királyságban, mivel az Egyesült Államokban nagyon erős a szólásszabadság védelme.

Az a tény, hogy az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy Amber Heard rágalmazásban vétkes egy olyan cikk miatt, amelyben azt állította, hogy családon belüli erőszak áldozata volt, azt jelenti, hogy nem hittek a vallomásának.

Mark Stephens nemzetközi médiajogász a BBC-nek elmondta: nagyon ritka, hogy lényegében ugyanazt az ügyet két helyen tárgyalják, és eltérő eredményt kapnak.

Gyakori védekezési taktikát vetettek be

Szerinte a fő tényező az volt, amely befolyásolta Johnny Depp győzelmét Amerikában, hogy az amerikai tárgyalása esküdtszék előtt zajlott, míg az Egyesült Királyságban a brit bulvárlapban megjelent, őt feleségverőnek nevező cikk miatt indított per csak bíró előtt zajlott.

Amber Heard átfogóan veszített a közvélemény előtt és az esküdtszék előtt

– mondta a médiajogász. Mind a brit, mind az amerikai tárgyaláson azzal érveltek Johnny Depp ügyvédei, hogy Amber Heard hazudik. Ennek alátámasztására megtámadták a nő jellemét, és azt állították, hogy valójában ő volt a bántalmazó fél.

Ez gyakori védekezési taktika a szexuális támadás és a családon belüli erőszak tárgyalásain, amelyet tagadás, támadás és az áldozat és az elkövető megfordításaként emlegetnek

– mondta Mark Stephens. Ez a stratégia az állítólagos áldozat ellen fordítja az ítélőket, és a beszélgetést a „vajon a vádlott követett-e el bántalmazást?” kérdés helyett a „hihető-e az állítólagos áldozat?” kérdésre tereli.

Tagadják, hogy bármit is tettek, tagadják, hogy ők lennének a valódi elkövetők, és támadják a bántalmazást felrovó személy hitelességét, majd megfordítják az áldozat és az elkövető szerepét.

A brit tárgyaláson Stephens szerint a bíró felismerte ezt a stratégiát, és elutasította a bizonyítékok nagy részét, amelyek nem közvetlenül arra vonatkoztak, hogy Johnny Depp elkövette-e a bántalmazást vagy sem. Az ügyvédek és a bírák általában nem dőlnek be ennek, de az esküdtekkel szemben nagyon-nagyon hatékony – vélekedett a szakember. A férfiak nagyobb valószínűséggel hisznek a megfordított áldozat és elkövető érvelésnek, de a női esküdtek is fogékonyak rá.

Az embereknek van egy paradigma a fejükben arról, hogy milyen lehet egy bántalmazás áldozata, és hogyan viselkedhet, és persze mindannyian tudjuk, hogy ez gyakran hamis elképzelés.

Hadley Freeman, a Guardian újságírója, aki mindkét ügyről tudósított, elmondta: a másik nagy különbség az volt, hogy

az amerikai tárgyalást a televízió közvetítette, ami a bírósági ügyet szinte sportjátékká változtatta.

A per minden egyes fordulatát emberek milliói nézték – akik közül sokan a közösségi médiához fordultak, hogy kifejezzék támogatásukat Johnny Depp mellett.

A TikTok-on a #justiceforjohnnydepp (igazságot Johnny Deppnek) mintegy 19 milliárd megtekintést ért el. Az esküdteket utasították, hogy ne olvassanak az ügyről online, de nem zárták el őket, és a telefonjaikat is megtarthatták.

(Borítókép: Johnny Depp 2022. május 27-én. Fotó: Steve Helber / POOL / AFP)