MC Columbo: Tök jó, hogy klarinétozom!

2022.06.04. 09:49
Hiphopon nőtt fel, közben komolyzenét is hallgatott MC Columbo, aki Az én lemezem című sorozatban most azt is elárulta, melyik album volt rá igazán nagy hatással annak idején.

Marsalkó Dávid és Lábas Viki és Bagossy Norbert után Kéri András, művésznevén MC Columbo is bemutatta a kedvenc albumát Az én lemezem című sorozatban. A '84-es születésű zenész, aki az említett előadókhoz hasonlóan szintén fellép a soproni VOLT Fesztiválon, gyerekkorában elsősorban kazettákról hallgatott zenét, és nagyban befolyásolta, hogy az öt évvel idősebb bátyja milyen muzsikát kedvel. Főként hiphop-előadók dalai pörögtek náluk és többnyire másolt kazettákon jutottak el hozzá a felvételek, az első eredeti kiadványa egy Ice-T és egy Rapülők volt. 

Olyan lemez vagy kazetta, ami beindította és rásegített a zenei ambícióimra, többek között az említett hiphop-kiadványok voltak, mert ennek hatására kezdtem el dalszövegeket írogatni. Ezzel nagyjából párhuzamosan, már 8 éves koromtól jártam zeneiskolába, a szülők javaslatára, klarinét hangszeren. Vidékiként nyilván sok operett, mulatós zenéket is hallgattunk, ugye leginkább a szüleim, a hangszeres vonalam leginkább azok hatására alakult, aztán később persze komolyzenét is hallgatva 

– magyarázta MC Columbo.

A kedvenc lemezre fókuszálva a zenésznek egyszerre több korong is eszébe jutott, hogy miért pont az Anima Sound System Shalom című anyagát választotta, arról annyit mondott:

Ez egy olyan lemez, ami olyan jól ötvözi az elektromos zenét, a különböző etnikumok folk stílusjegyeit, a reggae zenét, nagyon erős reggae-dub vonal kíséri végig a lemezt, hogy igazából nagyon fiatalon itt kristályosodott ki bennem, hogy iszonyat jól lehet ezeket a dolgokat ötvözni. Például nagyon sok dalban oboa van ezen a lemezen, tehát különböző fúvós hangszerek, és én klarinétosként ott értettem meg, hogy tök menő, hogy klarinétozom, mert igazából tök jól lehet vegyíteni ezt is bármilyen elektronikus zenei motívummal. 

Hogy a lemezborítón szereplő idézet mit indított el benne, az az alábbi videóból kiderül: