II. Erzsébet királynőt már senki nem hívja Lilibetnek, megvan az okuk rá

GettyImages-1401295981
2022.06.15. 10:59
A brit uralkodót gyerekkorában többen is Lilibetnek szólították, köztük apja is, ám mára senki nem hívja így. Utoljára Fülöp herceg emlegette ezen a néven.

Az idén 70 éve trónon lévő II. Erzsébet királynőt ünnepli az egész Egyesült Királyság, illetve a Nemzetközösség. A 96 éves uralkodó az évtizedek során tengermély tiszteletet érdemelt ki, ahogy a királyi család is nagy népszerűségnek örvend világszerte, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak a magánéletükre. Néhány dolgot pedig II. Erzsébetről is lehet tudni, többek között azt, hogy szereti a corgikat, jó humora van, továbbá az a becenév sem titok, amelyiken fiatalként emlegették őt – írja a Mirror.

Gyerekkorában ugyanis nem tudta kimondani a saját nevét, így az Elizabeth helyett szimplán Lilibetként hivatkozott magára. A név annyira megtetszett a szüleinek és nagyszüleinek, hogy rendszerint így hívták. Sőt, az uralkodó gyakran a leveleit is így írta alá, többek között a nagyanyjának, Mária királynénak írt köszönőlevelét is.

Drága nagyi! Köszönöm a szép babaházat. Nagyon tetszik, már kipakoltam az ebédlőt és az előszobát is. Szeretettel: Lilibet

– állt a levélben, míg II. Erzsébet édesapja, VI. György így beszélt korábban a lányairól:

Lilibet a büszkeségem. Margit az örömöm.

Állítólag a tavaly elhunyt Fülöp herceg koporsóján hagyott, kézzel írott üzenetét is Lilibet néven írta alá, ám már senki nem hívja így őt. Ennek pusztán az az oka, hogy Fülöp herceg volt az utolsó, aki így emlegette őt, azonban a halálát követően nincs, ki így szólítsa.

Érdekes beceneveik vannak

II. Erzsébet tiszteletére Harry herceg és Meghan Markle róla nevezték el legkisebb gyermeküket, aki a Lilibet nevet kapta. Ám az uralkodónak a királyi család tagjai nem egy becenevet adtak már. Fia, Károly herceg szimplán mummy-nak, azaz maminak hívja, ahogy nemrég elmondott beszédét is ezzel a megszólítással kezdte. Fülöp herceg egyébként a Lilibet mellett sausage és cabbage, azaz virsli és káposzta becenéven is szólította őt.

Vilmos herceg és Katalin hercegné többnyire granny-ként, azaz nagyiként hivatkoznak rá. Bár a herceg állítólag a Gary nevet is használja, mivel gyerekként nem tudta kimondani a granny-t. A pár gyermekei, György herceg és Sarolta hercegnő ennél kreatívabb nevet eszeltek ki. Ők Gan-Gan-nak szólítják a királynőt, bár kérdés, hogy ez pontosan mely szóból is tevődött össze, vagy mit takar.

Harry herceg édesapját egyszerűen Pa-ként emlegeti, míg Károly herceg a Darling Boy megszólítással él, azaz drága fiamnak hívja őt. Harryt egyébként korábban Spike-nak becézték, utalva ezzel tüsis hajára, ám neje, Meghan Markle többnyire Haz-nak szólítja. Míg Károly herceg Volfrámnak hívja Meghant, mivel szerinte a fém szilárdsága és hajlíthatatlansága jellemzi a leginkább. 

(Borítókép: II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota erkélyén 2022. június 5-én. Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images)