Maffiafőnökkel jópofizott, kitiltották Amerikából a Cigánykirályt

GettyImages-1394160375
2022.06.18. 10:52
A brit ökölvívó állítólag kapcsolatban állt egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői csoport fejével, emiatt a szankciókkal sújtott maffiafőnök után ő maga is tiltólistára került az Egyesült Államokban.

Hiába készül gőzerővel a ringbe való visszatérésre a nehézsúlyú brit világbajnok ökölvívó Tyson Fury, a Cigánykirálynak becézett sportolónak nem várt kellemetlenségekkel is meg kell küzdenie az edzés mellett.

A Daily Mail információi szerint ugyanis Furyt kitilthatták az Amerikai Egyesült Államokból, miután állítólag kapcsolatban állt a maffiavezérnek titulált Daniel Kinahannel. 

A dublini Legfelsőbb Bíróság Kinahant a szervezett bűnözés egyik magas rangú figurájaként határozza meg, amely miatt az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciókat rótt ki a maffiavezér, annak édesapja, Christy Kinahan és testvére, Christy Kinahan Jr, valamint a Kinahan család több munkatársa ellen.

Jutalmat ajánlott fel az amerikai külügyminisztérium

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma sem tétlenkedik, ugyanis 5 millió dollár (1,9 milliárd forint) jutalmat ajánlottak fel a Kinahan családtagok letartóztatásához és/vagy elítéléséhez vezető információkért cserébe.

A család Daniel vezetésével állítólag az 1990-es években Írországban és Európa-szerte heroinnal és kokainnal kereskedtek, a becslések szerint ezeknek üzleteknek köszönhetően mára körülbelül 833 millió fontra (387,9 milliárd forintra) tettek szert, de több gyilkosság is a kegyetlen módszereiről is ismert bűnszervezethez köthető. 

A Kinahan transznacionális bűnszervezet olyan maffiacsoportokkal említhető egy lapon, mint az olasz Camorra, a mexikói Los Zetas, a japán Yakuza vagy az orosz Thieves In Law

– mondta Gregory Gatjanis, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának társigazgatója.

A Cigánykirály tagad

Tyson Fury mindvégig tagadta kapcsolatát Kinahannel, ennek ellenére azonban napvilágot látott kettejükről egy fotó, amely idén februárban készült Dubajban.

Ez nem az én dolgom, nem foglalkozom mások ügyleteivel. Attól, hogy egy férfival készítettem egy képet, még nem leszek bűnöző. Én csak egy bokszoló vagyok, de lehet, hogy egy bűnöző van ebben az épületben

– reagált a vádakra Fury, utalva arra, hogy lehetséges, hogy a tudta nélkül tényleg egy maffiózóval készített képet.

 A Kinahan család tagjai jelenleg továbbra is az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodnak, ugyanis az arab országnak nincsen kiadatási megállapodása Írországgal.

(Borítókép: Julian Finney / Getty Images Hungary)