A legidősebb több mint százéves, a leghosszabb hatméteres, a legszebbek és legértékesebbek pedig azok, melyekhez személyes élmények kötődnek. Ezek mind autók, a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeum kincsei.

A Indexen tovább zakatol a balatoni vonat, a Best of Balaton idei jelöltjei közül a Patkó Büfé után másodikként a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeumba kalauzoljuk el önöket. 

A festői balatoni környezetben alapított múzeumban szám szerint 135 jármű várja, hogy a látogató megcsodálja. És hogy mi ebben az igazán különleges? Az itt található autók mindegyike működőképes. Minden egyes jármű történetét részletesen ismeri a múzeum megálmodója és tulajdonosa, dr. Kaáli Nagy Géza, aki első autóit még Amerikában vásárolta meg, ott kezdte ugyanis pályafutását az orvosi egyetem elvégzése után.

A ma már múzeummá alakult garázst előszőr a család autói miatt építtette meg birtokán Kaáli, aki aztán idővel egyre inkább szerelmes lett a különleges autócsodákba, amelyekből egyre több érkezett meg idővel a dörgicsei birtokra. Itt először csak a szerencsés ismerősök láthatták a különleges gyűjteményt, amelynek aztán olyannyira híre ment, hogy múzeummá alakult, melynek nagyságát népszerűsége is jól mutatja. Csak tavaly nyáron több mint tízezren látogatták meg. 

Ikonikus márkákból igyekszem olyan típusokat megvásárolni, melyek sokaknak érdekesek lehetnek. Akár azért, mert többek álma volt fiatalkorában, vagy mert technikatörténelmi jelentősége van. Az autókat átmentjük, megőrizzük az utókornak

– ecsetelte Kaáli.

Az autók melletti másik kiállítóterem a kétkerekű csodák otthona, a gyűjtemény pedig, mondani sem kell, itt is hatalmas.

Itt 300 négyzetméteren 64 motorbicikli van. A teljes magyar motorgyártás palettáját bemutatjuk, és a világ minden részéről olyan ikonikus, egyedi darabokat, melyek nem nagyon vannak az országban

– mesélte dr. Kaáli Nagy Géza. 

A Best of Balaton csapatát erősítő gasztronómiai szakember, Gianni Annoni szerint remek program a hegyekben való borozás mellett a múzeum felkeresése.

Egy ilyen fantasztikus környezetben, mint a Balaton, látom ennek az értelmét

– vélekedett a séf.  • Hírek
  • Megtakarítás