Pert nyert Harry herceg

GettyImages-618294018
2022.07.08. 20:20
A herceg az egyik legnépszerűbb brit bulvárlapot perelte be, miután nyilvánosságra hozták a bíróságra benyújtott keresetét.

Lassan már nem telik el úgy nap, hogy ne lásson napvilágot valamilyen botrány a királyi családdal kapcsolatban. Harry herceg és Meghan Markle az elmúlt években különösen sokat volt porondon, a brit bulvármédia ízekre szedte őket. Bármit is csináltak, az aligha maradt titokban.

A Daily Mail még hónapokkal ezelőtt szellőztette meg, miszerint a herceg keresetet nyújtott be a bíróságon a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban az Egyesült Királyságban való tartózkodása esetén. Erről ugyanis nem egyezett Harryék és a kormány álláspontja. Az elkészült anyag miatt azonban Harryék pert akasztottak a Daily Mail kiadójának, az Associated Newspapers Limitednek a nyakába – írja a Mirror.

A tárgyaláson arra keresték a választ, hogy a cikkben elhangzó kijelentések rágalmazásnak számítanak-e vagy sem. A herceg ügyvédei ugyanis azzal érveltek: mivel a Daily Mail azt sugallta, hogy Harry hazudott, tisztességtelen módon próbálta meg manipulálni a közvéleményt, illetve próbálta titkolni a nyilvánosság elől a kormánnyal folytatott jogi csatáját.

A herceg jogásza kijelentette: a cikkben súlyos állítások hangzanak el, amelyek rossz színben tüntetik fel őt az emberek szemében. A kiadó ügyvédei ugyanakkor azt állították, puszta félreértések vezettek idáig, és nem voltak tiszteletlenek velük szemben. A bíró úgy vélte, lehet úgy forgatni a szavakat, hogy az ne okozzon félreértést, de a Daily Mail cikkének esetében nem ez történt, mivel a céljuk közvetetten a nyilvánosság félrevezetése volt, ami ki is meríti a rágalmazás fogalmát, így Harry herceg javára döntött. 

(Borítókép: Harry herceg 2016. október 26-án. Fotó: Joe Giddins – WPA Pool / Getty Images)