Luxuskempingezőket vár Vilmos herceg korábbi mentőhelikoptere

GettyImages-1236638875
2022.07.21. 06:12
Vilmos herceg maga is éveken át vezette, most lakóhelikopterként várja a vendégeket a Brit Királyi Légierő három korábbi, mentésre használt gépe. A leselejtezett helikopterek ugyan már repülésre alkalmatlanok, a százmillióból átalakított szálláson ennek ellenére is a fellegekben érezheti magát a szerencsés látogató.

A roadtrip, a lakóautó és a kempingezés másodvirágzását éli napjainkban, így egyre többen vágnak bele különböző járművek szállodákká alakításába. Ugyan általában ezeknek a járműveknek az átalakítása nem kerül vagyonokba, vannak azonban olyanok is, amelyek komoly összegeket emésztenek fel. 

A brit Ben Stonehouse nem fél a kihívásokról, ugyanis a repülés szerelmeseként egy különleges helikoptert alakít át hoteleket is meghazudtoló luxusszállássá – írta meg a The Sun

Ugyan az átalakítás komoly munkát és rengeteg időt igényelt, mégsem ez volt a legnehezebb a megvalósításban, a férfi ugyanis 116 millió forintnak megfelelő fontot ölt a munkákba, hogy az egykoron Vilmos herceg által vezetett helikopter luxuskörülmények között fogadhassa leendő vendégeit. 

A négy évig tartó átalakítás összegéből már sejthető, megszállni sem olcsó mulatság a cambridge-i herceg által 159 alkalommal vezetett Westland Sea King típusú helikopterben, egy éjszaka 159 fontba (74 ezer forintba) kerül a sárga gép belsejében.

A helikoptert és annak társait 2015-ben selejtezték le, motorját és felszereltségét mind kiszerelték, így ezek repülésre teljesen alkalmatlanok. Stonehouse azonban meglátta a Védelmi Minisztérium által kidobott gépekben a lehetőséget, így – ugyan csak a földön, de – igazi helikopterélményt nyújthat még sokaknak.

Franciaágyra cserélték a fapados felszereltséget 

Az ötletgazda Stonehouse három helikoptert is luxusszállássá alakított, amelyek Scarborough melletti Pinewood Park kempingben várják a kalandvágyó vendégeket. A helikopterek mind-mind teljesen szigeteltek és fűtöttek, a beltérben két felnőtt és három gyermek is alhat egyszerre. A helikopterszoba norvég stílusú, rusztikus fapadlót kapott, az otthonérzetért pedig temérdek cserepes növény felel.

A gépeken a pilóta műszerfalát is lecserélték, míg a fülke gumi- és fémüléseit kényelmes franciaágy váltotta fel. A helikopterben található szekrényeknek, – ahogyan egy igazi lakójármű megkívánja – itt is több funkciójuk van, Stonehouse ezeket úgy készítette el, hogy azok könnyedén emeletes ággyá alakíthatók legyenek. 

A helikopterek egyik jellegzetessége, a csörlőajtó sem tűnt el nyomtalanul, most egy teraszra nyílik, maga a csörlő pedig gyerekhintává alakult.

Nagyon szomorú lett volna, ha megsemmisítették volna ezeket a helikoptereket, különleges helyük van a szívemben. Az embereknek meg kell tapasztalniuk a velük járó élményt és látniuk kell, milyen tágasak ezek belülről. Nagyon sok gyerek még sosem látott ilyen helikoptert

– magyarázta az átalakítás okait Stonehouse.

Vilmos életet mentett, András háborúba vonult

A kempingben található átalakított helikopterek egyikét maga Vilmos herceg egy évtizeddel ezelőtt még maga is az égben reptette. A brit királyi sarj 2010 és 2013 között szolgált a Brit Királyi Légierőnél, azaz a Royal Air Force észak-walesi központjában, Anglesey-ben, ez idő alatt pedig 156 küldetést hajtott végre, egyszer még egy 16 éves úszó életét is megmentette.

Nem ő volt azonban az egyetlen a Buckhingham-palotából, aki ilyen típusú gépet vezetett, az utóbbi időben szexbotrányba keveredett András herceg maga is irányította ennek a típusnak a katonai verzióját, ő 1982-ben szolgálta a hadsereget pilótaként a Falkland-szigeteki háborúban.

(Borítókép: Vilmos herceg 2021. november 18-án. Fotó: Steve Parsons – WPA Pool/Getty Images)