Az élet 13 legfontosabb szabálya, ahogy a James Bond megalkotója papírra vetette

GettyImages-3359193
2022.07.22. 17:53
Most került nyilvánosságra az a jegyzetfüzet, amelybe Ian Fleming, a James Bond atyja fogalmazta meg gondolatait arról, mit kell szem előtt tartanunk az életben.

Ian Fleming új korszakot indított el James Bondról szóló regényeivel, amelyek évtizedek óta kötik le az idősebb és a fiatalabb generációt. Bár Fleming az utolsó kötetét nem tudta befejezni, ám a már elkészült könyvekkel is letette a kémtörténeteken alapuló regények alapköveit. Most nyilvánosságra került egy jegyzetfüzete is, amelyben összefoglalta az élet tizenhárom legfontosabb szabályát – írja a Daily Mail.

Az író többek között ötletekkel és különböző megfigyelésekkel töltötte meg a noteszt, amikor épp a tizenegyedik Bond-regényét írta. A kötet, a You Only Live Once 1964-ben jelent meg, majd három évre rá film is készült belőle Sean Connery főszereplésével. A 39 oldalas, kék és fekete tintával írt jegyzetfüzet egy dallasi aukción került kalapács alá, a kikiáltási ára 20 ezer dollár körül volt, végül 52 500 dollárért kelt el.

Joe Maddalena, a Heritage Auctions alelnöke így nyilatkozott:

James Bond olyan régóta létezik, és olyan ikonná vált az irodalomban, a filmiparban és a popkultúrában, hogy meg sem kérdőjelezzük a karakter és az alkotás jelentőségét. Olyan, mintha mindig is létezett volna.

Maddalena azt is kiemelte, az író által írt jegyzet nagyobb betekintést enged abba, miképp zajlott a kötet megírása, és szinte a szemünk láttára elevenedik meg James Bond. A noteszből pedig többek között azon kérdésre is választ kaphatunk, mely szabályokat érdemes szem előtt tartani az életben. 

Az élet 13 legfontosabb szabálya

  1. Ne vedd elő a fegyvered, amíg látod a másiknak mindkét kezét.
  2. Ne pazarold az időd olyan nőkre, akik bokaláncot viselnek a bal lábukon.
  3. Óvakodj azon autóktól, amelyek első ülésein nők ülnek.
  4. Ne kártyázz házaspárokkal, hacsak nem részegek.
  5. Mindig nézd meg a gyártót a palackon.
  6. Kerüld azokat az embereket, akik öregfiúnak hívnak, és minden politikust.
  7. Soha ne egyél rántottát, hacsak nem te magad készíted.
  8. Csak a szabad ég alatt árulj el titkokat.
  9. Ne vegyél semmit, ami táplálkozik (tehát állatot).
  10. Vigyázz a bűzlő, bajuszos, pajeszos, szakállas emberekkel. 
  11. Felejtsd el a színes tintával írt leveleket – pláne, ha túl színesek. 
  12. Igyál kevesebbet, ha kipirosodik a szemed, és csökkentsd a dohányzást, ha a légzésed nehézkessé válik. Ne aggódj a májzsugor vagy a rák miatt.
  13. Addig élj, amíg meg nem halsz.

Ki is volt Ian Fleming?

Ian Lancaster Fleming jómódú család tagjaként jött világra 1908 májusában, a famíliához köthető a Robert Fleming & Co. bank is. A férfi a második világháború alatt a brit haditengerészet hírszerző részlegén végzett munkája újságírói pályafutásával együtt képezte a Bond-regények alapját. 1952-ben írta meg az első kötetet, a Casino Royale-t, ami igen sikeres lett, így folytatta a sorozatot. 1953 és 1966 között 12 Bond-regényt és két novellagyűjteményt adott ki.  A James Bondról szóló kötetekből összesen 100 millió példányt adtak el világszerte. 

Fleming feleségül vette Ann Charterist, akitől egy fia született, Caspar. Az író 1964. augusztus 11-én kapott szívrohamot, majd másnap – Caspar 12. születésnapján –, mindössze 56 évesen halt meg. Két hónappal a halála után megjelent egyetlen, gyerekeknek szóló regénye, a Chitty Chitty Bang Bang, amelyből film is készült. Fia, Caspar 23 éves korában dobta el magától az életet, míg Fleming felesége, Ann 1981. július 12-én hunyt el. Mindhármukat az angliai Sevenhamptonban helyezték örök nyugalomra. 

(Borítókép: Ian Fleming. Fotó:  Express / Getty Images)