Saját kiadója ellen tanúskodik a horrorműfaj legolvasottabb írója

2022-08-02T133338Z 2015883464 RC29OV9F5YKN RTRMADP 3 SIMON-SCHUS
2022.08.02. 20:51
Stephen King kedden a washingtoni bíróságon saját kiadója ellen tanúskodik egy perben, amit az amerikai igazságügyi minisztérium indított, hogy megakadályozza a Simon & Schuster kiadó Penguin Random House általi felvásárlását.

Amint arról már beszámoltunk, az Egyesült Államok legnagyobb kiadója, a Penguin Random House 2020 óta próbálja felvásárolni a Simon & Schuster könyvkiadót.

A Penguin Random House, amelynek anyavállalata a német Bertelsmann médiaóriás, 2,17 milliárd dollárért (657 milliárd forintért) vásárolná meg a New York-i Simon & Schustert, számos neves szerző, köztük Stephen King, Hillary Clinton és John Irving kiadási jogával együtt.

A hétfőn kezdődött perben az amerikai igazságügyi minisztérium arról próbálja meg meggyőzni a szövetségi bírót, hogy az amerikai könyvkiadás öt nagyja közül a fentebb említett kettő ne tudjon egyesülni – írja a Reuters.

Az amerikai írók céhe ellenzi a felvásárlást, mivel az sérti a versenyt, és megnehezíti a szerzők és ügynökeik számára a kiadókkal való tárgyalást. A minisztérium azzal érvelt, hogy a megállapodás értelmében a szerzők alacsonyabb előleget kapnának az összeolvadást követően.

King szerint a kiadók hiába ígérik, hogy a Simon & Schuster és a Penguin Random House külön-külön is licitálnak majd a készülő könyvekre, az elképzelés arra hasonlít, mintha egy eladó házra férj és feleség egymás ellen licitálnának.

(Borítókép: Stephen King amerikai író meghallgatásra érkezik a washingtoni E. Barrett Prettyman bíróságra 2022. augusztus 2-án.  Fotó: Tom Brenner / Reuters)