Öt éve keresi az FBI a dollármilliárdokkal felszívódott, kriptovalutás bolgár szélhámosnőt

Dr. Ruja Ignatova
2022.08.03. 05:58
Dr. Ruzsa Ignatova nem kispályás bűnöző, ugyanis mindössze pár év alatt károsított meg több millió embert szerte a világon, akikkel elhitette, hogy kriptovalutája jobb a Bitcoinnál. Az Interpol, az Europol és más nemzetközi hatóságok mellett az amerikai szövetségi nyomozóiroda is üldözi, a világ 10 legkörözöttebb bűnözője közt van. A 42 éves anyuka valószínűleg a Földközi-tenger nemzetközi vizein hajókázik jelenleg az ügyfelei pénzén – új személyazonossággal és immár átműtött arccal. Az ő története következik most.

Az 1980-as születésű csalónő bár Bulgáriában látta meg a napvilágot, tízévesen egy német kisvárosba, Schrambergbe költözött a családjával. Érdekes mintázat, hogy öccse jelenleg 90 éves börtönbüntetéssel néz szembe az Egyesült Államokban a bolgár maffiával való együttműködése miatt. 25 évesen doktorált nemzetközi jogból az elitizmusa miatt „kis Harvardnak” is nevezett konstanzi egyetemen, ahonnan Oxfordba ment tovább jogot hallgatni, majd a jó nevű McKinsey tanácsadó cégnél helyezkedett el.

Az ambíciózusnak leírt „üzletasszony” 2014-ben hozta létre másodmagával a OneCoin nevű kriptovalutát, amelyet szerényen csak úgy hívtak és reklámoztak, mint „a Bitcoin gyilkosa”. És sokak pechére Ignatova a marketingben tényleg remekelt, mindössze három év alatt több millió emberrel hitette el, hogy ez egy olyan biznisz, amelybe megéri befektetni a megtakarításaikat. Ne felejtsük el, ekkoriban azért az alternatív fizetőeszközök nem örvendtek még széles körű ismertségnek, az emberek annyit láttak, hogy van egy drága holmikat, gyémántékszereket viselő vezérigazgatónő, aki meggyőzően adja elő magát, illetve professzionálisnak állítja be a később csalásnak bizonyult cégét.

Az előadások és hirdetések révén pedig özönlöttek a jobbára a témához nem konyító és könnyen bepalizható ügyfelek. Persze, egy idő után azért a hatóságoknak is elkezdte szúrni a szemét a dolog, a nő párját be is szervezték, a lakásukat bepoloskázták. Ignatova rájött erre, majd felült egy athéni gépre 2017. október 25-én, és ekkor látták őt hivatalosan utoljára fizikailag. Merthogy (vélt) észlelés azóta is volt egy pár, sőt, tavaly maga jelentkezett be egy YouTube-videóban, ahol közhírré tette, hogy újraindul a OneCoin, és persze igyekezett rábírni az embereket arra, hogy ez most már tényleg az életük lehetősége lesz, kár kihagyni. Fogytán lenne netán a négymilliárd dollár, amit lenyúlt?

Dizájnertáskákkal megpakolt testőrök

A kriptovalutáját bányászó emberek pénzéből nagy lábon élő Ignatova minimum két luxusingatlant is birtokolt, az egyiket az elegáns, londoni South-Kensington városrészben. A négy hálószobás penthouse lakásban úszómedence is van, na meg méregdrága műalkotások, köztük több Andy Warhol-festmény is. Mint említettük, az évtized csalását elkövető asszony magán sem spórolt, a portás például emlékszik, amikor testőreivel úgy jött haza egy bevásárlókörútjáról, hogy azok alig tudtak bejönni az ajtón, annyi papírzacskó lógott rajtuk, telis-tele méregdrága luxustáskákkal.

De a bolgár tengerparton is van egy 2,5 millió dolláros, nyaralónak használt villája, és minden bizonnyal egy 7,5 millió dolláros, 6 kabinos jachtja is, amely valószínűleg egyúttal jelenleg az otthonává is avanzsált, hiszen benne van a pakliban, hogy nem nagyon szeretne belépni egyetlen mediterrán országba se, hanem a nyílt, nemzetközi vizeken időzik inkább, ahol nem illetékesek a nemzeti hatóságok.

Címlapon az FBI történetének 11. körözött nője

A vállalkozónő sikerének alapja a kommunikációs stratégiája volt, ezt már említettük. Ignatova ebben sem volt a félmegoldások híve, ha lúd, legyen kövér alapon. Aktívan terjesztett egy összemontázsolt bolgár Forbes-címlapot, de más üzleti újságok borítójára is rámontírozta magát, hogy a leendő ügyfeleinek minél jobban imponáljon.

A csalás úgy nézett ki, hogy 110 és 118 ezer dollár között lehetett hozzájutni azokhoz az oktatócsomagokhoz, amelyekkel már token is járt, és el lehetet kezdeni bányászni. Időnként hatalmas rendezvényeket tartottak (Kolumbiától Londonon át Dubajig), ezeken csak úgy locsolták a méregdrága pezsgőket. A nagy csinnadratta ellenére a befektetők kezdtek átlátni a dolgon, hogy ez inkább csak valami MLM-rendszer. Nagyot nem tévedtek, ugyanis például a kriptovalutáknál alapvető blokklánc-technológia is teljesen hiányzott a gyorsnak, biztonságosnak és értékállónak beállított OneCoin mögül. Így csak idő kérdése volt, hogy a lufi kipukkadjon. Eltűnése előtt a nő még küldött egy e-mailt az üzlettársának: „Fogd a pénzt, fuss, és hibáztass valaki mást!”

A szerző luxusszakértő.

(Borítókép:  Dr. Ruzsa Ignatova. Fotó: Wikipédia)