Nyílpuskával akarta megölni II. Erzsébet királynőt, hogy bosszút álljon az indiaiakkal való bánásmódért

GettyImages-98698723
2022.08.17. 15:50
Még tavaly karácsonykor akartak elkövetni merényletet a brit uralkodó ellen a windsori kastélynál, amelyet sikeresen megakadályoztak. A nyílpuskával hadonászó húszéves fiatal tárgyalása megkezdődött.

A húszéves, Southamptonból származó Jaswant Singh Chail tavaly karácsony napján jelent meg a windsori kastélynál egy megtöltött nyílpuskával a kezében azzal a céllal, hogy meggyilkolja II. Erzsébet királynőt. A férfi azt mondta a helyszínen az egyik tisztnek:

Azért vagyok itt, hogy megöljem a királynőt.

Chailt ezt követően megbilincselték és letartóztatták, valamint a hazaárulási törvény értelmében vádat emeltek ellene. A tárgyalás szerdán kezdődött, amelyen a fiatal online vett részt. Jelenleg ugyanis a Broadmoor pszichiátriai klinikán kezelik. 

Ahogy a bíróságon elhangzott, a férfi korábban már próbált csatlakozni a védelmi minisztérium rendőri szervéhez, valamint a Grenadier Guards katonai egységhez, hogy még közelebb férkőzzön a királyi családhoz. Az ügyészek azt állítják, hogy Chail bosszút akart állni az indiaiakkal való bánásmódért, és körülbelül húsz embernek küldött egy videót, amelyben azt állította, hogy meg akarja gyilkolni a királynőt – írja a Sky News.

A nála talált Supersonic X-Bow nyílpuska ráadásul Kathryn Selby ügyész szerint súlyos vagy akár halálos sérüléseket is okozhat. Ahogy Selby kifejtette, az esetet nem terrorcselekményként kezelik, hanem a terrorizmusellenes osztály foglalkozik vele. A húszéves fiatalnak nem adtak lehetőséget fellebbezésre, azonban továbbra is letartóztatásban marad. A következő tárgyalásra szeptember 14-én kerül sor. 

(Borítókép: II. Erzsébet királynő 2010. április 27-én. Fotó: Chris Jackson / Getty Images)