Egy órát váratták Vilmosékat, Harry szétrobbant a dühtől

2022-09-09T113448Z 1819945091 RC2NDW9VNLCD RTRMADP 3 BRITAIN-ROY
2022.09.13. 06:16 Módosítva: 2022.09.13. 06:17
Rejtély, hogy miért, de egyórás késéssel szállt fel az a magángép, amely Balmoralba, a királynőhöz szállította a királyi család tagjait, köztük Vilmos és András herceget.

A múlt héten hunyt el II. Erzsébet királynő, akinek egyik pillanatról a másikra fordult rosszra az állapota. Bár bennfentesek elmondása szerint a halálát megelőző napokban még lovagolt, sétált a Balmoral kastély környékén, sőt Liz Truss miniszterelnököt is beiktatta hivatalába, ám a Buckingham-palota csütörtökön bejelentette, aggódnak érte az orvosok. Erről értesítették a királyi család tagjait is, akik így Skóciába indultak, hogy a királynő mellett legyenek. A leghamarabb Anna hercegnő és Károly herceg értek oda, ugyanis ők éppen Skóciában tartózkodtak, azonban a többi családtagnak repülőre kellett szállnia, hogy odajussanak.

Ottani idő szerint a Vilmos herceget, András herceget, Eduárd wessexi grófot és Zsófia wessexi grófnét szállító repülő körülbelül 16 óra tájban landolt az aberdeeni repülőtéren. Mint az a legfrissebb adatokból kiderült, a gép 14 óra 39 perckor indult, azonban hivatalosan 13 óra 30 perckor kellett volna felszállnia, azaz több mint egyórás késéssel emelkedett a levegőbe, holott igencsak szorította őket az idő. Az ugyan eddig nem derült ki, pontosan mi is okozta a késést, de a szakértők szerint Harry herceg azért nem a rokonaival tartott, mivel attól tarthattak, ha lezuhan a repülő, két trónörököst is elvesztenek. 

A királyi segítőknek mindent figyelembe kell venniük, és nagyon valószínű, hogy ez volt az indok. Bár minden nagyon gyorsan történt, évekig kellett tervezniük az eshetőségeket. A pörgő események mindenkit váratlanul értek, és ez befolyásolhatta volna az utazási terveket, de ennek ellenére sem lett volna bölcs dolog, ha Vilmos és Harry együtt repül. Alkotmányos okok miatt nem hiszem, hogy bármikor is újra együtt repülnek majd

– fejtette ki Brian Hoey szakértő.

Harry herceg így saját magára volt utalva, és neki kellett megoldania, hogy valahogy a Balmoral kastélyhoz jusson. Végül két órával II. Erzsébet halála után érkezett meg, állítólag nagyon dühös volt, hogy nem ért oda időben – írja a Sun.

Mindent lemondtak a családtagok, hogy ott legyenek a királynő mellett

A Balmoral kastély személyzete szerint szerda este még semmi jele nem volt annak, hogy II. Erzsébet gyengélkedne, kifejezetten aktív volt. Az orvosok folyamatosan figyelték az állapotát, azonban már az árulkodó volt, hogy a királyi család magángépe ottani idő szerint szerda este 21 óra 49 perckor berepült a northolti légierőbázisra, hogy készenlétben legyen, ha valamelyik családtagnak északra kéne repülnie Londonból vagy Windsorból.

Anna hercegnő már Balmoralban volt, ahol különböző találkozókon vett részt. Csütörtök reggel Károly herceg – immáron III. Károly király – lemondott egy sor találkozót Ayrshire-ben, majd délelőtt 10 óra 30 perckor felszállt egy Balmoralba tartó helikopterre. Körülbelül egy órával később landolt, nem sokkal azután, hogy Kamilla hercegné, azaz Kamilla királyné lemondta hat hónapja tervezett látogatását egy rákbetegeket kezelő kórházban. A Buckingham-palota végül ottani idő szerint délután fél egy körül adta ki a közleményt, amelyben közölték, aggódnak az orvosok II. Erzsébetért. 

A királyi család tagjai ezt követően Balmoralba siettek, mivel tudták, szorítja őket az idő. Vilmos herceg szóvivője 12 óra 46 perckor erősítette meg, hogy a trónörökös Balmoralba utazik, körülbelül húsz perccel később már el is hagyta Windsort. Felesége, Katalin hercegné otthon maradt, hogy gyermekeikért, György és Lajos hercegért, illetve Sarolta hercegnőért mehessen az iskolába, ahol első napjukat töltötték. András herceget a Bentley-jével látták Windsorban, amint a northolti bázis felé hajtott 13 óra 30 perckor. A szóvivője később megerősítette, hogy az édesanyjához tart, ahogy Eduárd wessexi gróf és Zsófia wessexi grófné is Skócia felé vette az irányt. 

Rejtély, miért késett

A repülési adatok szerint a szerda este már a northolti bázison tartózkodó repülőnek ottani idő szerint 13 óra 30 perckor kellett volna felszállnia, de ez mégsem így alakult. A gép végül 14 óra 39 perckor startolt el, azonban kezdetben azt sem lehetett tudni, kik tartózkodnak a fedélzetén. Csak a leszálláskor, 15 óra 55 perckor derült ki, hogy az utasok között volt Vilmos herceg, András herceg, Eduárd wessexi gróf és Zsófia wessexi grófné, akikre még egy egyórás autóút várt, amíg Balmoralba érnek.

Bár kettő óra körül már bejelentették, hogy Harry herceg és Meghan Markle is Balmoralba utazik, ám ők mégsem voltak a gépen. Sőt, 16 óra 40 perckor érkezett a hír, miszerint Harry herceg a neje nélkül utazik Skóciába. A nemrég az Egyesült Királyságba érkező pár a Frogmore Cottage-ban tartózkodott, miután jótékonysági rendezvényekre voltak hivatalosak Manchesterbe, Németországba és Londonba.

Károly herceg már járt a királynőnél reggel, miután leszállt a helikopterrel. A családot ezt követően riasztották, akik mind úton voltak Skóciába. Harry ragaszkodott hozzá, hogy Meghan is vele jöjjön, de végül nem sült el túl jól. Azt mondták neki, hogy meg kell találnia a módját, hogy valahogy Skóciába jusson, mivel nem érte el a gépet, amelyen Vilmos, András, Eduárd és Zsófia utazott

– számolt be egy forrás, míg egy másik bennfentes azt közölte, Harry herceg majd' szétrobbant a dühtől. 

A hírek szerint a herceg végül egy Cessna magánrepülőgéppel szállt fel a lutoni repülőtérről délután 17 óra 35 perckor. Végül ez a járat is késett, és az eredeti időponthoz képest 17 perccel később, 18 óra 46 perckor ért földet, ami már túl késő volt. A Buckingham-palota ugyanis ottani idő szerint 18 óra 32 perckor jelentett be, hogy meghalt II. Erzsébet. 

(Borítókép: Phil Noble/Reuters)