új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeztük egész napos közvetítésünket II. Erzsébet királynő londoni búcsúztatásáról és windsori gyászszertartásáról.

  • A Szent György-kápolnában tartott búcsúztatással a királynő temetésének nyilvános része lezárult. A sajtó és nyilvánosság már nem lehet ott a további ceremónián.

    Este 8 óra körül a VI. György király emlékkápolnában lesz a zártkörű temetés, amelyet a windsori esperes vezet.

    A királynőt pedig néhai férje, Fülöp Edinburgh hercege mellett helyezik végső nyugalomra.

  • A nemzeti himnusz eléneklésével ért véget szertartás Windsorban.

    Az egybegyűltek kivonulnak a Szent György-kápolnából, elsőként III. Károly hajt el a helyszínről, őt sorban követik a királyi család tagjai.

  • A királynő koporsóját leeresztették a Szent György-kápolnában lévő királyi sírboltba, Fülöp herceg koporsója mellé, ahol ma esti zárt körű, közös temetésükig fognak nyugodni.

    Miközben ez történik, a windsori esperes a 103. zsoltárt olvassa fel, a néhai királynő skót dudása pedig egy szomorú panaszdalt fújt. 

  • A temetés egyik utolsó igéjét a köztiszteletben álló Canterbury érsek, Justin Welby olvasta fel. 

    Menjetek békével a világba. Légy bátor, tartsd meg a jót, ne fizess senkinek rosszat a rosszért; erősítsd és támogasd a gyengéket, segíts a nyomorultakon, tisztelj minden embert, szeresd és szolgáld az Urat, örvendezve hatalmában. A mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek áldása legyen köztetek, és legyen veletek mindenkor

    – mondta az érsek.

  • Ahogy elmondja, 

    így tetszett a Mindenható Istennek, hogy ebből a mulandó életből vegye ki a néhai Fenséges, Hatalmas és Kiváló Uralkodót, II. Erzsébetet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és más birodalmainak és területeinek királynőjét, a Nemzetközösség fejét, a hit védelmezőjét és a Birodalmi Lovagrend uralkodóját, Isten kegyelméből.

  • A királynő udvarnagya, vagyis hivatalának vezetője eltörte hivatali pálcáját, és a királynő koporsójára helyezte.

    A tisztséget eddig betöltő Andrew David Parker – aki volt a brit titkosszolgálat vezetője is – ezzel jelezte, hogy II. Erzsébet királynő halálával véget ért élethosszig tartó hivatala.

  • A királynő koporsója mellett, ahogy a Westminster-apátságban, itt is az uralkodó, III. Károly gyerekei én unokái foglalnak helyet. Az első sorban a kórussal szembeni oldalon ül Vilmos herceg, mellette fia, György herceg, Katalin hercegné és Sarolta hercegnő Harry herceggel és Meghan Markle-lel.

    Velük szemben a második sorban foglal helyet a király, III. Károly, valamint felesége, Kamilla királyné, András herceg és Anna hercegnő is. 

  • A birodalmi koronát, az országalmát és a jogart, amelyek múlt hét óta a királynő koporsóján vannak, leveszik, a windsori esperes átveszi őket a királynő fegyverhordozójától, majd a főoltárra helyezi őket.

    Legközelebb III. Károly koronázásán lesz funkciójuk. 

  • Azzal kezdi, hogy 

    Emlékezz, Uram, szolgádra, Erzsébetre, aki előttünk járt a hit jelével, és most álmában nyugszik. Ígéreteid szerint adj neki és mindazoknak, akik Krisztusban nyugszanak, felüdülést, világosságot és békességet a mi Urunk Jézus Krisztus által.

    Folytatja:

    Különös hálát adunk leányod, Erzsébet életéért, a tőled kapott kegyelemért és a példáért, amelyet szolgálattal, szeretettel és hittel teli életével szemünk elé állított.

    Befejezésül Isten áldását kérte a királyi családra.

    Ezután az egybegyűltek elmondták a Miatyánkot.

  • A kórus után imával vette kezdetét a temetési szertartás a kápolnában.

    A windsori esperes, David Conner vezeti az istentiszteletet.

    Igehirdetésében elmondta, hogy 

    azért gyűltünk össze, hogy Isten kezébe helyezzük szolgája, Erzsébet királynő lelkét. Itt, a Szent György-kápolnában, ahol oly gyakran imádkozott, kötelességünk megemlékezni valakiről, akinek egyszerű, de mély keresztény hite oly sok gyümölcsöt hozott. Gyümölcsöt hozott a nemzet, a nemzetközösség és a nagyvilág fáradhatatlan szolgálatában, de a családja, barátai és szomszédai iránti kedvességében, aggodalmában és megnyugtató gondoskodásában is. Gyorsan változó és gyakran zaklatott világunk közepette nyugodt és méltóságteljes jelenléte bizalmat adott nekünk, hogy bátran és reménykedve nézzünk a jövőbe, ahogy ő is tette.

  • A királynő koporsójának elhelyezése után kórus kezdett énekelni a Szent György-kápolnában, méghozzá a 121. zsoltárt, amelyet Sir Henry Walford Davies zenésített meg, aki korábban a kápolna híres orgonistájaként szolgált.

    A kórus most a Russian Kontakion for the Departedet énekli, amely hallható volt Fülöp herceg temetésén is.

  • Erzsébet királynő közeli hozzátartozóit nézve csupán András és Harry herceg szolgált a seregben valós háborús környezetben, a szigorú udvari protokoll mégis meggátolja, hogy a két örökös – a királyi család szokásaihoz híven – katonai egyenruhát viseljen a temetésen.

    A protokoll szerinti fő kitétel, hogy a személynek eléget kell tennie udvari kötelezettségeinek, amelyekről mind Harry, mind András lemondott.

    A brit szabályrendszer szerint senki sem viselhet katonai egyenruhát a kiemelt eseményeken, aki már nem végez aktívan katonai szolgálatot, kivéve ha külön kérés van erre.

    Ettől függetlenül, pozíciójukat és katonai múltjukat reprezentálandó viselhetik a kitüntetéseiket civil ruhán is

    – írja a CNN.

    Az udvari szóvivők szerint András herceg, aki 22 évet töltött a seregben helikopterpilótaként, és a Falkland-szigeteki háborúban is részt vett, a tiszteletadás jeleként döntött úgy, hogy viseli egyenruháját a pénteki eseményeken, míg Harry herceg, aki tíz évet töltött a kötelékben, és két turnust is megjárt Afganisztánban, a király kérésére öltötte magára az egyenruhát a szombati virrasztáson.

  • A királynő koporsója megérkezett a Szent György-kápolnához, ahol a végső gyászszertartás zajlik. A halottaskocsiból ugyanaz a nyolc, vörös uniformist viselő gárdatiszt emelte ki, akik a Westminster-apátságból is kihozták a koporsót. Lassan, egy-egy apró lépéssel viszik fel a koporsót a lépcsőn a kápolna nyugati kapujához, miközben megszólalnak a harangok.

    A szertartást a windsori esperes vezeti, és nyilvános a királynő korábbi és jelenlegi munkatársai számára, beleértve azokat is, akik a magánbirtokon dolgoztak.

    Maga a kápolna ismerős lehet azoknak, akik követték a királyi család életét, hiszen 2018-ban itt tartották Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét is.

  • II. Erzsébet a lovak mellett a kutyák, köztük is a corgik szerelmese volt, így talán nem meglepő, hogy két kedvence, a Sandy és Muick névre hallgató kutyája is a kastélyban van. 

    Sandyt és Muickot még fia, András herceg ajándékozta a néhai uralkodónak, édesanyja halála után ő vállalta a felügyeletüket is. A corgik a körmenetet várva búcsúztak néhai gazdájuktól.

  • A BBC mint a szigetország legnagyobb és legrégebbi médiaszolgáltatója több mint kétszáz full HD kamerával szerelkezett fel az eseményre, hogy a királynő végső útjának minden percét közvetíteni tudja, és természetesen megörökítse a jövő számára. A médiaóriás azonban ennél is továbbment. Megszellőztetve jövőbeli terveiket – miszerint energiatakarékos csatornává válnak – elárulták: a mostani eseményen a felszereléseket hajtó generátorokat hidrogénezett növényi olajjal működtetik – írja a Daily Mail.

  • Csakúgy, mint Londonban, a koporsót most már a királyi család tagjai követik, élükön III. Károllyal. Mellette ott megy Anna hercegnő, András és Eduárd herceg, illetve a mögötük lévő sorban Harry és Vilmos herceg is. Együtt mennek végig a Szent György-kápolna bejáratáig.

  • Ezek az utolsó pillanatok, amikor a közönség még láthatja a halottaskocsit, mert nemsokára áthalad a windsori kastély kapuján.

    A kastély területén csak az a nyolcszáz ember lehet jelen, akiket meghívtak, hogy részt vegyenek a szertartáson.

    Így szó szerint ez az utolsó pillantás az uralkodó koporsójára, amelyet alattvalói láthatnak, kivéve persze ha a televízióban nézik a búcsúztatót.

  • Sorra érkeznek a meghívott hírességek, politikusok és a királyi család tagjai II. Erzsébet végső nyughelyéhez, Windsorba. A helyszínen van már Katalin hercegné és Vilmos herceggel közös gyermekük, György és Sarolta is.

    A walesi hercegné mellett Windsorban van Liz Truss brit és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, de a királyi családból megérkezett Savannah és Isla Phillips, valamint Zara, Mike és Lena Tindall.

  • A windsori kastély személyzete kihozta az épület elé a királynő kedvenc lovát, Emmát. Egy lovász fogta a kantárszárát, amíg a menet a koporsót szállító halottaskocsival elhaladt előtte.

  • A néhai herceg koporsója jelenleg a windsori kastély alatti királyi sírboltban van, ahová a 2021. április 17-i gyászszertartás után engedték le. II. Erzsébet azonban egy helyen fog nyugodni Fülöp herceggel a zárt körű temetési szertartást követően, amelyet a VI. György király-emlékkápolnában tartanak. 

    Később, hétfő este mindkettőt elszállítják a zárt körű temetési szertartásra, amelyre a VI. György király-emlékkápolnában kerül sor. A házaspár végül együtt lesz eltemetve, Fülöp herceg koporsóját felesége koporsója mellé helyezik.

    Fülöp herceg temetését már tavaly sem tartották véglegesnek, a terv mindig is az volt, hogy a pár halála után újra egyesüljön.

    A királynő koporsóját több mint harminc évvel ezelőtt ugyanaz a cég készítette, amelyik a férje koporsóját.

    A pár a királynő apja, VI. György király, édesanyja, az anyakirálynő és nővére, Margit hercegnő földi maradványai mellett nyugszik majd. 

  • Megérkezett a windsori kastélyhoz a korábbi brit miniszterelnök, Sir Tony Blair is, mialatt a Long Walkon a királynő koporsóját továbbviszik végső nyughelye, a Szent György-kápolna felé. Blair mellett a canterburyi érsek, Justin Welby is megérkezett a helyszínre.

  • A királynő végső nyughelye a VI. György király-emlékkápolna lesz, amely a windsori főkápolna melléképülete − itt temették el édesanyját és édesapját, és itt őrzik húga, Margit hercegnő hamvait is.

    Arról, hogy Margitot miért hamvasztották el, eltérők a vélemények. Egyesek szerint azért döntött így, mert a temetést túl komornak érezte, mások szerint döntését az befolyásolta, hogy nem sok hely maradt a tipikus temetkezéshez.

    Fülöp herceget halála után ideiglenesen a Szent György-kápolnában lévő királyi sírboltban helyezték örök nyugalomra, de mostantól ő is az emlékkápolnában fog nyugodni, a királynő mellett.  

  • A gyakran hallott „his majesty”, vagy „her majesty” kifejezések  – magyarul őfelsége – eredete egészen a tizenhatodik századig nyúlik vissza. Az akkori német-római császár, V. Károly úgy gondolta, hogy a „highness” (fenség) nem fejezi ki eléggé az uralkodói nagyságát, ezért bevezette az új megszólítást.

    Ezt I. Ferenc, francia király, valamint VIII. Henrik, angol király is hamar átvette, mely azóta megragadt a köztudatban. A Német-Római Birodalom bukása után a kifejezést csakis a legnagyobb királyi családok uralkodóira alkalmazták, mely egyfajta Istentől kapott hatalom képével párosult.

  • A hosszú bevezető úton még nincs jelen a király. III. Károly és a királyné, illetve a család tagjai csak a windsori kastélynál csatlakoznak a menethez. 

    A Szent György-kápolna nyugati kapujánál a lépcsőn felállt a királyi testőrség. Itt fogják a néhai uralkodó koporsóját bevinni a kápolnába. 

  • A konvoj a királynő koporsóját szállító halottaskocsival megérkezett a windsori Albert Roadon lévő Shaw Farm Gate-hez.

    Most csatlakozik a már kialakult temetési menethez, amely készen áll arra, hogy a Long Walkon a windsori kastélyba menjen, ahol a Szent György-kápolnában lesz a búcsúztató szertartás.

    A fegyveres erők tagjai a rendőrséggel együtt őrséget álltak az útvonal mentén.

    Gyászolók ezrei sorakoztak fel a Long Walkon a kastélyhoz, a Windsor és Maidenhead királyi kerület azonban figyelmeztetett, hogy az útvonalat lezárták, és nem engednek be több látogatót.

    Míg a menet halad minden percben egy-egy ágyúlövés dördül, majd öt másodperccel később megkondul a híres Szevasztopol harang. Az ágyúlövések azt jelzik a windsoriaknak, hogy érkezik a királynő.

  • Joe Biden amerikai elnök távozott Londonból Erzsébet királynő gyászszertartása után, amely mintegy két és fél órával ezelőtt ért véget.

    Az elnök és felesége, Jill Biden Washingtonból utazott a szertartásra, de gyorsan visszatért az elnöki különgéphez a Stansted repülőtérre.

    A hétvégén a Westminster Hallban, a királynő ravatalánál is lefotózták őket. 

  • A szertartás befejeződött a Westminster-apátságban, a királynő koporsóját visszahelyezték az ágyútalpra, hogy a Hyde Park saroknál lévő Wellington ívhez szállítsák.

    A felvonulás közben, amelyhez csatlakoznak a királyi család tagjai, a Hyde Parkban a Királyi Hadsereg tagjai percenként lövéseket adnak le, és a Big Ben harangja is megszólal.

    A menet magyar idő szerint délután két órakor érkezik a Wellington Archhoz, amikor a királynő koporsóját a halottaskocsiba helyezik, és továbbviszik Windsorba.

    Magyar idő szerint délután 16.10-kor indul a windsori temetési menet. Károly király és a család többi tagja 16.40 körül csatlakozik hozzá. A menet körülbelül 16.53-kor áll meg a Szent György-kápolna nyugati lépcsőjének alján.

    A búcsúztatást a windsori esperes vezeti. Ennek részeként a koronát, az országalmát és a jogart leveszik a koporsóról, és az oltárra helyezik.

    Ezután a koporsót leeresztik a királyi sírboltba, miközben a windsori esperes elmond egy zsoltárt.

    A canterburyi érsek áldást mond, majd felcsendül a nemzeti himnusz.

    Magyar idő szerint este fél kilenckor a királyi család részvételével zárt körű temetési szertartás lesz.

    A királynőt férjével, Fülöp herceggel együtt helyezik végső nyugalomra a VI. György király-emlékkápolnában.

  • A God Save The King, azaz Isten óvja a királyt sorral zárult a szertartás a Westminster-apátságban II. Erzsébet temetésén. A helyszínen az elhunyt királynő fia, a trónt megöröklő III. Károly sem bírta visszatartani érzelmeit, a gyászoló tömeg által énekelt himnusz sorait maga az új uralkodó is megkönnyezte. 

  • Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné különleges ékszerekkel érkezett a temetésre, nyakában és fülében is a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet ékszereit viselte, tisztelegve az egykori királynő élete előtt. 

    A négysornyi gyöngyből és egy csatból álló nyakláncot II. Erzsébet rendszeresen viselte a nyolcvanas és a kilencvenes években, az egyik kedvenc darabja volt. Katalin hercegné nem először viseli a darabot, a királynő férjének, Fülöp herceg temetésén is ez volt rajta. 

    A nyaklánc mellett Katalin fülbevalója is II. Erzsébeté volt, a gyöngyből és gyémántból álló ékszer is az egykori királynő kedvelt darabajai közé tartozott.