Brad Pitt felcsapott szobrásznak és keramikusnak, Finnországban állították ki a műveit

GettyImages-1170981710
2022.09.20. 19:34
Brad Pitt és Nick Cave művészként mutatkozott be egy finnországi kiállításon, amelyen a filmsztár és az énekes-dalszerző által készített szobrok és kerámiák láthatók.

A dél-finnországi Tamperében található Sara Hilden Művészeti Múzeumban eredetileg kizárólag a szobrairól ismert brit művész, Thomas Houseago alkotásait állították volna ki, de ő maga győzte meg a múzeumot, hogy vegyék fel a tárlatra barátai, Brad Pitt és Nick Cave munkáit is. A kiállítás vasárnap nyílt meg, és 2023. január 15-éig tart.

Cave és Pitt már ismertek a zene és a filmművészet területén, de ez az első alkalom, hogy kiállítják műveiket – olyan darabokat, amelyek a Houseagóval folytatott folyamatos párbeszédkor születtek

– közölte a finn múzeum a Bloomberg szerint.

Pitt és Cave a pezsgő kultúrájáról és zenei színteréről ismert egyetemi városba, Tamperébe utazott a szombati megnyitó előtt egy rendezvényre. A finn média beszámolója szerint mindkét férfi elismerte, hogy izgatottak és idegesek voltak, amiért először mutatták be műveiket a nyilvánosság előtt.

Angelina Jolie után kezdett fazekaskodni

Az 58 éves Brad Pitt kilenc alkotása között szerepel egy átlátszó szilikonból öntött, golyónyomokkal teli ház formája, valamint egy lövöldözős jelenetet ábrázoló gipszpanel. Pitt az Angelina Jolie-tól való 2017-es válása után kezdett kerámiaműveket készíteni.

Számomra ez az egész az önreflexióról szól – mondta Brad Pitt, akinek a kézművesség arról szól, hogy átgondolja, hol rontotta el a kapcsolatait, és milyen hibákért felel.

Radikális leltárnak nevezem önmagamról, mivel ezen keresztül igazán kegyetlenül őszinte leszek magammal, és számba veszem azokat, akiket esetleg megbántottam, és azokat a pillanatokat, amelyeket egyszerűen elrontottam

– mondta az amerikai Oscar-díjas színész és filmproducer.

Nick Cave-től a kiállításon egy sor kerámiafigura látható, amelyek az ördög életét ábrázolják. A 17 figurát 2020 és az idei év között tervezte és festette. Elmondta, hogy azért akart ördögöt kreálni, mert szereti a vörös színt. Úgy döntött, hogy elkészíti az ördög élettörténetét. „Számomra ez a megbocsátás vagy a megbocsátás iránti igény gondolatáról szól. Ez egy nagyon személyes mű” – nyilatkozta a zenész a kiállított tárgyakról.

(Borítókép: Brad Pitt 2019. augusztus 29-én. Fotó: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)