Miért volt Mária Latinovits Zoltán?

S  EV19710628010
2022.09.25. 13:16
Egy szentről kaphatta negyedik, női nevét a színészlegenda, Latinovits Zoltán. A családfakutató szerint a nemesi családok a tiszteletadás jeléül gyakran adtak gyermekeiknek olyan nevet, amit korábban szentek viseltek.

Kiállítást szerveztek a Bajor Gizi Színészmúzeumban Latinovits Zoltán életéről. A legendás művészről kiderült, négy keresztneve is volt, a teljes neve ugyanis Latinovits Zoltán Oszkár Pál Mária.

A hosszú név titkát elsőként Frenreisz Károly, a színész öccse próbálta megfejteni, ám hosszas fejtegetés után sem sikerült kiderítenie, miért kaphatott egy női nevet is szüleitől a testvére. Szerinte erre a kérdésre csak édesanyjuk tudná a választ. 

A Bors később Szabó István családfakutatótól érdeklődött a furcsa névadásról, aki azt mondta, egy időben nagyon gyakori volt, hogy kettőnél több utónevet is kaptak a gyermekek, a nemesek pedig olyan nevekkel is ellátták utódaikat, amiket korábban szentek viseltek. 

Ez egyszerre volt tiszteletadás a védőszentek előtt, továbbá szakrális kérés, ahol szerették volna, ha a választott szent végigkíséri életútján az adott illetőt

– tette hozzá Szabó István.

(Borítókép: Latinovits Zoltán 1971. június 28-án. Fotó: Keleti Éva / MTI)