Megvolt az X-Faktor első metoo-története

IMG 7463
2022.09.25. 06:07
Szélsőségek nélkül zajlott az X-Faktor 11. évadának utolsó válogatója. Nem volt gitártörés, mikrofondobálás, és mintha most többször küldték volna el vagy tartották volna bent „csoportosan” a versenyzőket. Jövő héten a táborból jelentkezik az RTL Klub tehetségkutatója, és már kaphattunk ízelítőt abból is, hogy a mentorok – Herceg Erika, Puskás Peti, ByeAlex és Gáspár Laci – között újabb feszült pillanatok várhatók.

Azt már jó előre beharangozták, hogy Herceg Erika könnyekig meghatódott, amikor az egyik versenyző arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik, azt válaszolta, hogy anyuka, és egyedül neveli 13 éves fiát. Az viszont az előzetesből nem derült ki, hogy az édesanya egy autista kisfiút nevel, és az sem, hogy ő volt az utolsó válogató egyik legnagyobb felfedezettje.

Az ő produkcióját azonban későbbre tartogatták a műsor készítői, addig jó néhány tehetséges vagy kevésbé ügyes versenyzőt láthattunk.

Elsőként Balla Gergő, alias DJ-Geri lépett a mentorok elé, és amikor kiderült, hogy még csak most tervez DJ-pultot vásárolni, a mentorok rajzoltak neki egyet, sőt Puskás Peti hirtelen felindulásból megígérte, hogy megveszi neki azt a pultot, mert fontosak az álmok. (Boginak azért még szólnia kell, mondta, hogy megcsappant a családi kassza...) Gáspár Laci szerint ez már nem is sima trollkodás, hiszen Peti pénzt adott érte: ez már trolltékonykodás volt.

Ezután rögtön egy csapatnyi versenyzőt láttunk, felvillantva produkcióikat, és ilyenkor az elején nehéz eldönteni, hogy őket mind kiszórják, vagy mindtől elájulnak a mentorok, és azt sem tudjuk, hogy a majdani dicsérő vagy elutasító mondatok pontosan kinek is szólnak. Amikor azonban meghallottuk a kárpátaljai Péter Kitti és a kalapos Karnóth Kamilla énekét, már tudtuk, hogy az egész csapat tovább fog jutni: Gáspár Laci „szép hangod van, te is szép vagy” mondatát mindkét lány megérdemelte.

Nyolc nem a családnak

Az első igazán sokkoló élmény a Fekete testvérpárhoz köthető: Róbert nem ért rá megtanulni a szöveget, és amikor leintették, azt mondta: „meg vagyok fázva, értsél már meg, miért ne tudnék énekelni?” Ezek után lépett a színpadra Szilvia, akinek a produkciója alatt a mentorok konkrétan befogták a fülüket, és még a kint várakozó öccse is úgy ítélte, fülbántó az éneke. A fájdalmasan felordító Gáspár Laci azt mondta, hogy az öccse hozzá képest Pavarotti, majd megkérdezte, jön-e még valaki a családból. Az előadás bivalyerős nemet érdemelt, a család így összesen – ahogy Miller Dávid összegezte – nyolc nemet kapott.

Rögtön utána jött – a már említett két lány mellett – az este egyik legkedvesebb előadója. Fülöp Denisa Erdélyből érkezett, mint mondta, a nagytatájától örökölte az éneklés szeretetét, és még nem töltötte be a 16. életévét, amikor a mentorok elé lépett. Lara Fabian Je t’aime című számát annyi érzéssel és olyan éretten adta elő, hogy a mentorok állva tapsolták meg, Peti szerint ez volt az előválogató legfantasztikusabb produkciója.

Utána egy igazából értelmezhetetlen jelenet következett Gaál Melindával, aki arra a kérdésre, hogy kivel érkezett, azt válaszolta, hogy az esélytelenek nyugalmával, és boldogan mesélte, hogy legyőzte a lámpalázát. Ami örvendetes hír, csak ezzel párhuzamosan nem tanult meg énekelni, és Céline Dion dalát a Titanicból úgy énekelte, hogy Gáspár Laci sírt. A dal második felét „lejjebb rakta” egy oktávval, jó alkalmat adva arra, hogy mindenki a víz alatt érezze magát.

Ekkortájt hangzott el Puskás Petitől, hogy „túl szigorú vagy, Erika”, Herceg Erika pedig ezek után bebizonyította, hogy ez nincs így. Közös nagy szeretetrohamban tovább is juttatták azonmód a piros fejkendős Balogh Gábort, alias B4G-t, akivel kapcsolatban egyedül ByeAlex merte egy nemmel felvállalni, hogy nem volt jó.

Megosztotta a mentorokat Beretka Ádám is, bár mindenki érdekes srácnak találta: alapvetően befelé forduló, de ha gitárt vesz a kezébe, akkor egy rocksztár – Gáspár Laci szerint, mert ByeAlex inkább jó dalszerzőnek mondaná, nem előadónak. Meglátjuk, mindenesetre továbbjutott a szerény, szimpatikus dunaújvárosi fiú, és lesz még lehetősége bizonyítani.

Újabb „csoport” érkezett, legalább is felvételen, és újfent nem lehetett megjósolni, hogy mi lesz a sorsuk. Senki nem számított arra, ami végül történt: a kissé bizonytalan produkciók előadói eleinte kiesésre álltak, de aztán egy csavarral mind kapott még egy esélyt.

A dán fiú mindenki kedvence

A tehetségkutatók nemzetközi világában immár bevett szokás más országban szerencsét próbálni, mert így az X mellett az egzotikumfaktort is ki lehet használni. Bejött ez a számítás a dán Frederik Corneliusnak is, akitől már azért elájult mindenki, hogy milyen cukin beszél magyarul. Elmesélte, hogy eredetileg a gulyás miatt jött Magyarországra, de aztán rájött, hogy a töltött káposzta a kedvence.

Me too!

– kiabálta magát legyezve Herceg Erika, annyira felzaklatta a dán fiú vallomása. Aztán Frederik magyarul előadott száma is tetszett a zsűrinek, amiben ügyesen játszott rá a nyelvi nehézségekre, és bár ByeAlex nem tartotta nagy énekesnek, elismerte, hogy amit csinál, azt el tudja adni.

Újabb furcsa csoport készülődött ezután a megmérettetésre. Köztük egy széket cipelő fiú, egy egyedülálló kozmetikus, aki ráhajtott ByeAlexre, testközelből elénekelve neki a „Maga már rég nem lesz a világon, mikor én még mindig imádom” kezdetű slágert – a produkció igazán kellemetlen volt, nem csak ByeAlexnek. Volt egy DJ, aki felállt a mentorok asztalára, egy „tapsos” nótát előadó versenyző, és egy lány, aki „befagyasztotta” az egyetemet azért, hogy énekelhessen – borítékolható volt, hogy mindegyik kiesik.

Nem így történt, mert bár a lánynak Puskás Peti először azt mondta, hogy olvassza ki az egyetemet és fagyassza be az éneklést, végül mégis úgy döntött, hogy a jelölt felolvasztotta az ő jégszívét, ezért megváltoztatta a döntését, és ezzel továbbjuttatta a kiesésre álló kommunikáció szakos egyetemistát. Aki nagy örömében kifelé menet lezúgott a lépcsőn – a robaj hangja félelmetesebb volt, mint ami valójában történt, Herceg Erika utána is szaladt, hogy nincs-e valami baja, de Miller Dávid megnyugtatta, hogy vigyáz a versenyzőkre.

A jelöltek csak nem akartak elfogyni, egy újabb, fura figurákból álló csapatból mindenkit továbbvittek, a párducruhába öltözött, dizájnolt párduchajjal érkező venezuelait is.

Úgysem értenek hozzá

Ekkor érkezett meg Csuka Mónika, a 13 éves autista fiát egyedül nevelő édesanya, és a lefáradt néző egyszeriben felderülhetett. Mónika elmondta, hogy minden évben szeretett volna jelentkezni, de sose tudta megengedni magának, és most végre úgy gondolta, hogy nem halogatja tovább, belevág abba, amit igazán szeretne csinálni. A produkciója lenyűgözte a mentorokat, állva tapsoltak Mónikának, aki számtalan színt mutatott meg a hangjából.

Jól tetted, hogy eljöttél

– mondta neki utána Gáspár Laci, és azt üzente Mónika kint izguló szüleinek és a kisfiának, hogy most egy ideig ők vigyáznak anyura, mert ő ide született, a színpadra.

A műsor végére hagyták az összes kellemes meglepetést, ilyen volt Gazdag Máté is, a kőműves rapper Beregszászról, aki bevallása szerint előadás közben találta ki a szöveget.

Gyors egymásutánban láttunk még egy csapatot, akik közül mindenki továbbjutott, majd egy olyat, akik közül senki – ekkor hangzottak el olyan bírálatok, hogy „hát ez nagyon sz.r volt”, illetve „magasan ez volt a legrosszabb” előadás. Ilyenkor a legviccesebb azt meghallgatni, hogy mit mondanak a kiesettek a színfalak mögött, ekkor például egy olyan mondatot lehetett elcsípni, hogy „úgysem értenek hozzá, úgyhogy nem számít”.

A legeslegnagyobb meglepetésnek tartogatták Kornis Annát, aki tényleg szépen énekelte el Whitney Houston dalát, de olyan nagy meglepetést nem kellett, hogy okozzon, hiszen a Berklee College of Music hallgatója, és oda nem vesznek fel akárkit. Mindenesetre Gáspár Laci bízik benne, hogy Anna újra divatba hozza majd: az legyen a menő, ha valaki tud énekelni.

Jöhet a tábor

Szóval megvan a csapat, már csak le kell osztani, hogy ki kinek a csoportjába kerüljön, és a mentorok deklarálták, hogy meg fognak küzdeni a versenyzőkért. A tábor eddig is a legfeszültebb volt, milyen lesz most? – tette fel a kérdést Gáspár Laci, Erika pedig kijelentette: „én megküzdök az érzéseimért és azért, amit gondolok, én ilyen vagyok”.

Ezután be is játszottak néhány keményebb pillanatot a táborból, ahol például Gáspár Laci nem ért egyet Erika döntésével, és összecsapnak, vagy amikor a nagy boldogan továbbjutott versenyzők leforrázva állnak a színpadon, és megkapják, mekkora csalódást okoztak.

Nem látjuk tehát többet Puskás Peti zöld ingét, Miller Dávid rövid ujjú, piros pulcsiját, és Herceg Erika is új sminket meg frizurát kap, alig lehet ráismerni. Jöjjön a küzdelem.

(Borítókép: RTL sajtóklub)