Íme a spanyol Kim Kardashian

GettyImages-1402862368
2022.10.02. 19:32
Szülőhazájában, Spanyolországban igazi sztárnak minősül, bár hazáján kívül csak kevesen ismerik Tamara Falcó nevét. A Netflixen már egy saját sorozata is van, amiben fényűző életét lehet végigkísérni.

A jelenleg 41 éves Tamara Falcót a spanyol Kim Kardashianként is szokták emlegetni, mivel országában legalább annyira népszerű, mint Kardashianék az Egyesült Államokban. Annyi különbséggel, hogy Falcó nem tett szert világhírnévre, holott féltestvére az ismert énekes, Enrique Iglesias. Az Instagramon 1,4 milliós követőbázissal rendelkező üzletasszony tulajdonában áll többek között egy kastély, az El Rincón, illetve saját divatmárkája van, hamarosan egy éttermet nyit, és már egy netflixes sorozatot is magáénak tudhat. A Lady Tamara nevet viselő produkció Falcó életét igyekszik bemutatni, ami legalább annyira fényűző, mint Kardashianék esetében. 

Ő ugyanis az egyik legtöbbet fényképezett nő Spanyolországban. Tervezői munkásságának köszönhetően pedig eddig ötvenszer szerepelt a Hola magazin címlapján, ám neve Spanyolországon kívül mégis ismeretlen maradt, amit ő nem bán, mivel mindig is kerülte a rivaldafényt. Sőt, menekült előle. Kamaszként az Egyesült Államokban látta a kiutat, míg 20 éves korában a vallás felé fordult, apácazárdába akart vonulni.

A családom ezt sosem értette meg. A hit nem élvezett prioritást az életünkben akkoriban 

nyilatkozta Falcó.

Az üzletasszony mindkét szülőjének több váláson kellett keresztülmennie. Édesanyja, Isabel Preysler, akit Spanyolország legdivatosabb nőjének tartanak, azonban mindig azt érezte, hogy falakba ütközik, ha a katolikus egyházról van szó. Falcó teljesen kiverte a biztosítékot családjánál, amikor megtudták, apácazárdába akar vonulni. Azt gondolták, ezzel túl messzire ment. Falcó hozzátette, ugyan elment pár kolostorba, és beszélt a nővérekkel, de úgy érezte, nem ott van az ő helye. Ám, mint mondta, még mindig szívesebben marad otthon imádkozni egy rózsafüzérrel, mint hogy elmenjen valahova iszogatni. 

A hírnév is jó valamire

A Madridban élő Tamara Falcó mára felküzdötte magát a nagymenők sorába, sok mindenben próbálta már ki magát. Reklámkampányokban vesz részt, ahogy a hírnevét is kellően tudta hasznosítani. Különböző projektjei voltak az elmúlt években a ruhatervezésen és a családi recepteket tartalmazó szakácskönyv kiadásán át egy saját étterem megnyitásáig. Utóbbi egyébként abban a kastélyban kap helyet, amit édesapjától örökölt, aki koronavírusban halt meg még 2020-ban. 

Ahogy Falcó kifejtette, mindig is követendő példának tartotta édesanyját, mivel végigkísérte, ahogy éveken át próbálták őt megtörni. Ennek ellenére a gyermekeinek meg tudta tanítani, hogy legyenek tudatában a tetteiknek, továbbá hogyan birkózzanak meg a hírnévvel.

Arisztokrata családba született

Tamara Falcó 1981. november 20-án látta meg a napvilágot, és már órákkal a születése után első fotózásán vett részt. Édesanyja, az újságíró Isabel Preysler az első férjének, az énekes Julio Iglesiasnak köszönhetően vált ismertté, akivel a nyilvánosság előtt élték az életüket. Ahogy az is sokat nyomott a latban, hogy Falcó édesapja arisztokratának számított. 

Preyslernek három gyermeke született Julio Iglesiastól (Chábeli, Julio, Enrique), majd ezt követően ment férjhez az üzletasszony édesapjához, Carlos Falcóhoz, ám nekik csak egy közös gyerekük lett, Tamara. Preysler később tőle is elvált, és Miguel Boyer oldalán találta meg a boldogságot, egy közös gyermekük született, Ana Isabel. Preysler végül ennek a kapcsolatnak is búcsút intett, és már 2015 óta Mario Vargas Llosával alkot egy párt. Tamara Falcónak tehát összesen négy féltestvére van.

Az üzletasszony már gyerekkorától kezdve gyakran bekerült a magazinokba, legyen szó akár az utazásairól vagy a párkapcsolatairól. Mint azt Falcó kifejtette, fiatalként ez még nem érintette meg, illetve nagy könnyebbséget jelentett a számára, hogy mellette voltak féltestvérei, akiknek köszönhetően könnyebb volt elviselni a nagy fokú érdeklődést. Akkor viszont még nem is sejtette, mekkora áldozattal jár a hírnév. Preysler és Iglesias gyermekei (Chabeli, Julio és Enrique) egy időben Falcóéknál laktak, mígnem egy terroristacsoport elrabolta nagyapjukat, és váltságdíjat kértek a híres énekestől, idősebb  Julio Iglesiastól.

Anyám megijedt, hogy el fogják rabolni a gyerekeket, ezért úgy döntöttek, külföldre küldik őket, hogy az édesapjukkal éljenek Miamiban. Ez nagyon nehéz időszak volt mindannyiunk számára, mert megszoktuk, hogy mindig együtt vagyunk

– emlékezett vissza Tamara Falcó, aki akkor körülbelül hároméves volt. 

Mire 15 éves lett, már az Egyesült Államokba vágyott, ahol nem leselkedtek rá a paparazzók. Beiratkozott egy massachusettsi középiskolába, majd kommunikációt tanult az illinois-i Lake Forest College-on. Mint mondta, mivel senki nem ismerte, tudta fejleszteni magát, ám Spanyolországba visszatérve megdöbbentette, hogy még mindig közbeszéd tárgya. Végül a Zarát birtokló Inditexnél kapott gyakornoki állást, majd később divattervezéssel foglalkozott. Falcó nem pusztán abból akart megélni, hogy a felső tízezer tagja, hanem előnyt akart kovácsolni a hírnevéből, így divatcéget alapított (TFP by Tamara Falcó néven), Instagram-sztár lett, a fődíjért versenyzett a MasterChef Celebrity España című tévéműsorban, aminek köszönhetően a Le Cordon Bleu-ben is tanulhatott. 

Nem mondott könnyen igent

Ahogy arról Falcó beszámolt, bár gyerekként inkább arra nevelték, hogyan legyen jó feleség, neki olyan lehetőségei adódtak, amilyenekben az édesanyjának nem lehetett része. Preyslert ugyan korábban megkeresték, hogy szerepeljen egy filmben, azonban az akkori férje ezt nem engedte, így nemet mondott az ajánlatra. Mint Falcó kifejtette, ő egy más korban nőtt fel, ami már nagyobb szabadságot enged meg a nőknek, ezért pedig különösen hálás. 

Mikor 2021-ben a Netflix megkereste, hogy szerepeljen a saját valóságshow-jában, tétovázott, mivel úgy érezte, a sorozattal nagyon ki kell tennie magát a nyilvánosságnak. Mint mondta, ha részt vesz egy-egy fotózáson, akkor is van beleszólása abba, mely képek legyenek kiválasztva, azonban egy ilyen produkció esetében erről szó sincs, a kamerák mindenhol ott vannak. A sorozatban a nézők többek között azt követhetik nyomon, amint:

  • próbálja átalakíttatni édesapja kastélyát egy étteremmé (illetve már egy másik vendéglátó egység megnyitásáról is tárgyal),
  • részt vesz a New York-i divathéten,
  • megünnepli 40. születésnapját,
  • edz a párjával, 
  • rózsafüzérrel imádkozik,
  • hitről, hírnévről, családról és a szerelmi életét érintő pletykákról beszél.

Attól eltekintve, hogy mennyire féltem szerepelni egy ilyen show-ban, egész jól sült el. Sokat tanultan a bátyámtól (Enrique Iglesiastól), aki egyértelműen kitette magát a nyilvánosságnak. Ő azt mondta: »Minek törődnél azzal, amit mások mondanak? Mert ha így teszel, akkor bele fogsz őrülni« 

– magyarázta Tamara Falcó, aki úgy gondolja, amíg ő és a szerettei kedvelik a róla készült műsort, addig más nem számít. 

(Borítókép: Tamara Falcó 2022. június 14-én. Fotó: Pablo Cuadra/WireImage)