Kim Kardashian belebukott a kriptobizniszbe, más világsztárok is érintettek lehetnek

32KM3WM-highres
2022.10.10. 14:23
A realitysztár csúnyán megütötte a bokáját, mivel kriptovaluta vásárlására ösztönözte követőit, ami több mint egymillió dollárjába fájt. Más hírességek is hasonlóan járhatnak, köztük a színész Matt Damon, aki szintén egy kriptovalutát népszerűsített.

A kriptovaluta-vásárlás ingoványos talaj, ahova hozzá nem értőknek nem éri meg odatévedni, azonban az kétségtelen, hogy e fizetőeszközök már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek. Ehhez részben az is hozzájárul, hogy hírességekkel kezdték el reklámozni őket, köztük Kim Kardashian is a nevét adta a bizniszhez, ám ő pórul járt. A realitysztár ugyanis Instagram-oldalán osztott meg egy 24 órán át elérhető történetet, amelyen keresztül a kriptovalutát népszerűsítette, amit az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete szabálytalannak ítélt. 

Állításuk szerint azért döntöttek így, mert Kardashian úgy reklámozta a közösségi médiában a kriptoeszközt, hogy nem hozta nyilvánosságra, ő mekkora összeget kapott a promócióért. A szervezet végül 1,26 millió dolláros bírságot szabott ki, amit a hírek szerint Kardashian már ki is fizetett, anélkül hogy elismerte vagy cáfolta volna a megállapításokat. Sőt beleegyezett, hogy három évig tartózkodik bármilyen kriptoeszköz reklámozásától. Mint kiderült, a realitysztár 250 ezer dollárnak, azaz körülbelül százmillió forintnak megfelelő összeget kapott a promócióért, amelynek az ötszörösét kellett kifizetnie büntetés gyanánt. 

Mások is bajba kerülhetnek 

Nem Kim Kardashian az egyedüli, aki kriptoeszközt népszerűsített az utóbbi időben, így nem lenne meglepő, ha ők is hasonló sorsra jutnának. Matt Damon, Tom Brady és Larry David például a Super Bowlon tűnt fel ilyen hirdetésben, míg Mike Tyson és Reese Witherspoon az NFT-t reklámozta. Mint arról egy szakértő, John Coffee beszámolt, ez a stratégia kifejezetten a közszereplőkre irányul, amire valószínűleg egész Hollywood fel fog figyelni. 

Bár a hírességek az Instagram és a kriptovaluták előtt is reklámoztak különböző termékeket, akár a tévében, az ügyvédek arra figyelmeztetnek, hogy a pénzügyi termékek népszerűsítése sokkal nagyobb kockázattal jár, mint mondjuk egy ruha esetében. Mint azt Ron Geffner, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet korábbi jogásza kifejtette, az ismert személyek nem gondolják végig, hogy a kriptovalutákra a részvénytörvények vonatkozhatnak. 

Garrick Hileman kriptoszakértő elmondása szerint a Kim Kardashianra kirótt büntetés csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel az igazi célpontok azon hírességek lehetnek, akik olyan oldalakat reklámoztak, mint a crypto.com vagy az FTX, amelyeken az ügyfelek kriptovalutákkal kereskedhetnek. Sok kriptovaluta ráadásul nem bejegyzett értékpapírként működik, amit az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet úgy értelmezhet, hogy azon sztárok, akik ilyen oldalakat reklámoznak, megsértik a részvénytörvényeket. Hileman elmondása szerint Matt Damon, Tom Brady és Larry David következhet a sorban, akikre szintén büntetést szabhatnak ki. 

(Borítókép: Kim Kardashian 2022. október 3-án. Fotó: Jean-Baptiste Lacroix / AFP)