Meghalt a Harry Potter sztárja

GettyImages-157794581
2022.10.14. 19:39
72 éves korában elhunyt a Harry Potter szereplője, a félóriás Hagridot alakító Robbie Coltrane.

Robbie Coltrane, a Harry Potter színésze pénteken, 72 éves korában meghalt – közölte az ügynöke.

A skót származású színész a Roxfort vadőrét, Hagridot alakította a Harry Potterben, míg a Cracker című krimiben Eddie Fitzgerald kriminálpszichológust, valamint két James Bond filmből is ismert. Bűnözőt alakított mind az 1995-ös Aranyszemben, mind az 1999-es James Bond: A világ nem elég című filmben.

Valószínűleg a Harry Potter-filmek Hagridjaként emlékeznek rá a legjobban még évtizedekig, ez a szerep világszerte örömet szerzett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, és több mint húsz éven át hetente rajongói levelek özönét váltotta ki

– közölte Belinda Wright, Robbie Coltrane ügynöke a Sky News szerint. Coltrane-t, akinek a valódi neve Anthony Robert McMillan, „csodálatos színészként” jellemezte, aki ráadásul bűnügyi-jogi szakértelemmel rendelkezett.

Coltrane-t a 2006-os újévi kitüntetések listáján a drámairodalomért tett szolgálataiért OBE-vel (A Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének tisztségével) tüntették ki, 2011-ben pedig a filmművészetben való kiemelkedő közreműködéséért megkapta a BAFTA Skócia Díjat.

Ügynöke nem közölt részleteket a halálával kapcsolatban, de azt mondta, hogy Coltrane családja köszönetet mondott a Larbertben lévő Forth Valley Királyi Kórház csapatának az ápolásért.

Coltrane családjából nővére, Annie Rae, gyermekei, Spencer és Alice, valamint édesanyjuk, Rhona Gemmell gyászolják a színészt.

(Borítókép: Robbie Coltrane megérkezik a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. részének világpremierjére 2011-ben. Fotó: John Phillips / UK Press / Getty Images)