Kanye Westet kitiltották az Instagramról, ezért saját közösségi oldalt vesz

GettyImages-1384448108
2022.10.17. 15:27
George Farmer szerint Kanye lépése változást hozhat abban, ahogy a világ a szólásszabadságról gondolkodik, és a sztárnak többé nem kell attól tartania, hogy eltávolítják a közösségi médiából.

Kanye West amerikai rapper bejelentette, hogy megvásárolja a Parler jobboldali közösségi platformot. A vásárlás a zenész honlapja szerint várhatóan a negyedik negyedév végére fejeződik be, a vételárat nem közölték. „Egy olyan világban, ahol a konzervatív vélemények vitatottnak számítanak, biztosítanunk kell, hogy jogunk legyen a szabad véleménynyilvánításhoz” – fogalmazott a zenész. 

West lépése, hogy megszerezze az oldalt, azután történt, hogy egy sor antiszemita kirohanás miatt letiltották fiókját az Instagramon és a Twitteren való posztolásról.

Miután a párizsi divathéten white lives matter feliratú pólót viselt, West a Fox News műsorvezetőjével, Tucker Carlsonnal készített interjút, amelyben azzal vádolta Trump vejét, Jared Kushnert, hogy személyes haszonszerzés céljából együttműködött az izraeli kormánnyal – írja a The Guardian. Ezután az Instagramon osztotta meg a Diddy és Puff Daddy művészneveken ismert Sean Combsszal folytatott szöveges beszélgetés tartalmát, amelyben azzal vádolta Combst, hogy „zsidó emberek irányítják”.

West így óvhatja meg magát az újabb és újabb letiltásoktól

George Farmer, a Parler anyavállalata, a Parlement Technologies vezérigazgatója szerint Kanye lépése változást hozhat abban, ahogy a világ a szólásszabadságról gondolkodik, és a sztárnak többé nem kell attól tartania, hogy eltávolítják a közösségi médiából. A Parler közösségi hálót 2018-ban John Matze és Rebekah Mercer alapította. A Capitoliumnál történt január 6-i zavargásban játszott szerepe miatt azonban Matze helyét 2021-ben Farmer vette át.

A Capitolium elleni támadást követően a Parlert eltávolították az az App Store-ból, valamint a Google által kínált alkalmazási listáról, január 10-én pedig teljesen eltűnt az éterből, miután az Amazon webszolgáltatása is szakított vele.

Bár a szólásszabadság közösségi hálójaként határozza meg magát, tartalmaihoz moderálást kellett bevezetnie, hogy 2021 májusában visszakerüljön az Apple applikációs listájára, az androidos eszközökre pedig csak 2022 szeptemberében sikerült visszatérnie.

(Borítókép: Ronald Martinez / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek