2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Csehország 0
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jogerős: életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Szilágyi István fiát apja megöléséért

2022.11.24. 20:58
Még 2020 májusában verte halálra egy kalapáccsal saját fia Szilágyi István színművészt. A Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmben Lópici Gáspárt alakító színész fiának ügyében most helybenhagyta az első fokon hozott ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla, aki így jogerősen is életfogytig tartó szabadságvesztést kapott.

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, így jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki még 2020 májusában egy kalapáccsal agyonverte saját édesapját. Ugyan a bírósági közlemény nem nevezte meg, azonban az áldozat Szilágyi István színművész – számolt be az MTI.

Az ítélőtábla honlapján lévő közlemény szerint a vádlott rendszeresen alkoholizált és pszichiátriai kezelés alatt állt. Korábban többször is bántalmazta a vele egy házban élő édesapját, 2020. május 3-án egy kalapáccsal többször fejbe is verte, végül pedig megtaposta a férfit, aki a helyszínen életét vesztette.

A vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes ember sérelmére elkövetett emberölés miatt ítélték első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre.

Az ítélőtábla felülbírálatában nem találta alaposnak a vádlottnak azt a védekezését, miszerint tettét jogos védelmi helyzetben követte el, mert édesanyja egyértelműen arról számolt be: a fia nekiesett az édesapjának, brutálisan bántalmazta, többször fejére sújtott a kalapáccsal, és a mellkasára is többször ráugrott.

A vádlott ugyan pszichiátriai kezelés alatt állt, de az igazságügyi elmeorvos szakértői véleménye szerint személyiségzavara a beszámítási képességét nem befolyásolta – fogalmazott az ítélőtábla közleményében. Mint írják, az elsőfokú bíróság feltárta a büntetés kiszabása során irányadó tényezőket és azok helyes mérlegelésével törvényes büntetést szabott ki.

Jelentős súlyosító körülmény volt az ügyben – tették hozzá –, hogy „a vádlott élet elleni cselekménye többszörösen is súlyosabban minősült”, ráadásul tettét korábban szintén édesapja bántalmazásáért kirótt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.