Amiben Kirstie Alley meghalt, itt van velünk

GettyImages-586334856
2022.12.08. 09:49
Ahogy arról az Index is beszámolt, a kétszeres Emmy-díjas színésznő, Kirstie Alley, aki az NBC Cheers című vígjátéksorozatában Rebecca Howe szerepével vált híressé, Magyarországon pedig főként a Nicsak, ki beszél sorozat főszereplőjeként ismerik, hétfőn este halt meg. A 71 éves színésznőről nemcsak az derült ki, hogy miben halt meg, hanem az is, hogy mikor szerzett tudomást a súlyos betegségéről.

Az 1951-ben a kansasi Wichitában született Kirstie Alley halálhírét a családja jelentette be még hétfőn. 

Pár nappal később a CNN már pontosabb információkat is közölt a világhírű színésznő halálával kapcsolatban: eszerint  vastagbélrákban halt meg, és a közelmúltban fedezték fel nála a betegséget; a diagnózis után egy floridai kórházban kapott kezelést.

A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb rák okozta halálok idén az Egyesült Államokban; 2022-ben csak a tüdő- és hörgőrákban elhunytak száma magasabb. 

A Semmelweis Egyetem honlapjának tájékoztatása szerint Magyarországon sajnos különösen gyakori ez a betegség, évente mintegy 9000 embernél diagnosztizálják és körülbelül 5000 fő hal meg benne. A legveszélyeztetettebbek a 60-as éveiket töltő, vagy annál idősebb nők és férfiak.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a vastagbélrák az esetek döntő többségében polypusból alakul ki, a daganat kialakulásához mintegy 10 év szükséges. Ennyi idő áll tehát rendelkezésre ahhoz, hogy ezt a betegséget megelőzzük a kiemelten fontos szűrővizsgálatokkal. Arról, hogyan ismerhetjük fel korai stádiumban a vastag- és végbélrákot, itt írtunk

(Borítókép: Kirstie Alley 2016-ban. Fotó: Albert L. Ortega / Getty Images)