Harry herceg és Meghan Markle kendőzetlen igazsága

Harry Meghan Limited Series Episode 2 2085491 00 46 34 06 279704
2022.12.09. 12:55
Sussex hercege és hercegnéje egy netflixes sorozatban számol be arról, hogyan indult kettejük története. Harry mindemellett élete korai szakaszáról is említést tett, amit a nyilvánosság kereszttüzében kellett leélnie, ahogy Meghan Markle királyi családba való belecsöppenése is terítékre kerül.

Ökölbe szorított lábfejjel várhatta a brit királyi család csütörtökön, hogy reggel nyolcat üssön az óra, mivel helyi idő szerint akkor debütált a Netflixen Harry herceg és Meghan Markle közös sorozata, ami igen találóan a Harry & Meghan címet kapta. A párnak az elmúlt időszakban nem volt túl fényes a viszonya a királyi családdal, a sérelmek pedig csak úgy gyűlnek, így érthető, miért tartottak a szériától. A sorozat ugyanis könnyen szíthat újabb viszályt a famíliában, ami a három hónapja trónon lévő III. Károly királynak úgy hiányozna, mint egy falat kenyér.

Harry & Meghan összesen hat, egyenként körülbelül egyórás epizódból áll, azonban kettészedték őket, így az első etap csütörtökön debütált, míg a következő december 15-én fog megjelenni. A sorozatot egyébként óriási őrület övezte a brit sajtóban, a legtöbb portál, köztük például a BBC is már a megjelenés előtt egy folyamatosan frissülő cikkben kezdett el beszámolni az újabb részletekről. Hozzájuk hasonlóan mi is átrágtuk magunkat a széria első három részén, amelyek bőven rejtettek érdekes részleteket. 

A média a hunyó

Bár a királyi család tartott a leginkább a sorozattól, az első három rész megnézését követően már világossá válik, hogy a pár nem a famílián szeretné kitölteni a dühét, és nem őket állítja be bűnbaknak. Harry herceg és Meghan Markle a probléma gyökeréig igyekeztek hatolni, ami az ő esetükben a média, a bulvárlapok és a lesifotósok hadát jelentette, akik folyamatos lejáratókampányt folytattak ellenük, rossz színben tűntetve fel őket. Emellett további gondot jelentett az is, hogy a királyi család tagjaként nem is tudták kellően megvédeni magukat. Ahogy azt a pár a sorozat több pontján is hangsúlyozta, a legfőbb céljuk az, hogy lerántsák a leplet a médiában zajló kizsákmányolásról, illetve hogy a történetük iránt érdeklődők tőlük tudják meg a teljes igazságot, ne a lapokból.

A státusznak, amibe születtem, számos velejárója van. Az utóbbi három évben pedig rengeteg gyűlöletet szítottak legfőképpen a feleségem és a fiam iránt, így nagyon aggódom az épségük miatt

– mondta Harry herceg a szériában, ahogy azt is kiemelte: „Meghan feláldozta a szabadságát, és mindenét, amije volt, hogy a világom része lehessen. Nem sokkal később pedig én is feláldoztam mindent, hogy én is részese lehessek az ő világának.”

Az már a sorozat intrójáról lerítt, hogy Harry hercegék a saját igazuk elmondása mellett emléket szeretnének állítani Diana hercegnének és a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet királynőnek, akikről sok bejátszást látni. Sőt, a legtöbb bemutatott felvételt még soha nem látta senki. A készítők igen messzire mentek, és még azt is boncolgatták, milyen keretek között maradhat fenn az alkotmányos monarchia és ezzel együtt a királyi család Nagy-Britanniában. Felvetették, hogy ma már más idők járnak, mint például II. Erzsébet idejében, így meglehet, hogy egyesek megkérdőjelezik a família létjogosultságát. Ugyanakkor, mint azt Robert Hazell királyi szerző kiemelte, a királyi család népszerűsége még így is 60–80 százalék között mozog, amiért bármelyik politikus ölne. Ahogy az a sorozatban elhangzik, a britek a családjuk tagjaként tekintenek rájuk, ahogy a monarchia is már a nemzetük jelképévé vált a palotákkal és kastélyokkal együtt, viszont annak érdekében, hogy mindez fennmaradjon, haladniuk kell a korral. 

A széria egyébként szerkezetileg igencsak oda-vissza ugrál az időben, megmutatva többek között azt is, Sussex hercegének és hercegnéjének milyen gyermekkora volt, illetve hogyan ismerkedtek meg. Tekintve, hogy mindketten elvált szülők gyermekei, és hivatásuknak tekintik a jótékonykodást, még annak ellenére is sok ponton egyezik az életük, hogy eltérő körülmények között nőttek fel. De mik is ezek az eltérő körülmények?

Mély nyomot hagyott Diana hercegné halála

A herceg a gyermekkorára visszaemlékezve úgy nyilatkozott, tele volt nevetéssel és kalanddal, viszont nincsenek korai emlékei édesanyjáról, Diana hercegnéről. 

 Szinte mintha kitöröltem volna őket. A huncut nevetésére viszont még ma is emlékszem. Mindig azt mondta, csak ne bukj le, mert baj lesz. Legbelül én is ilyen vagyok

– magyarázta a herceg, hozzátéve, az emlékei többségében lesifotósok szerepelnek.

Ahogy felidézte, szinte nem telt el úgy nyaralásuk, hogy ne fotósok vették volna körbe őket, viszont nem reagálhattak semmit, mivel a királyi családban ezt javasolják mindenkinek. Mint megemlítette, nagy nyomást helyezett rájuk mindez, és nem maradt el a dráma, illetve a könny sem, amit mindig látott édesanyja arcán. Elmondása szerint az is feszélyezte őket Vilmos herceggel, hogy válaszolniuk kellett a sajtó kérdéseire, és mosolyt kellett erőltetniük az arcukra. Sőt, voltak olyan fotósok, akik követték őket, és a róluk szóló felvételeket boros áron adták tovább. 

Anyám igyekezett védeni minket, amennyire csak tudott. Arra is akadt példa, hogy konkrétan kérdőre vonta a lesifotósokat

– mondta, és ezzel együtt le is vetítették azt a videót, amit a lesifotós készített, mikor Diana hercegné odament hozzá, és megkérte, hagyja békén a gyerekeit, mert amiatt vitte oda őket, hogy kikapcsolódjanak. A hercegné egyébként ezen a felvételen azt is elmondja, csak aznap 15 fotós követte őket. 

A herceg kifejtette, mivel az édesanyja megtapasztalta mindazt, amin neki és Vilmos hercegnek kellett keresztülmennie akkor, tudta, hogy nem maradhat csöndben. Ezt követően került adásba az azóta már elhíresült Panorama-interjú, amelyben a hercegné őszintén számolt be arról, min megy keresztül – bár Harry azt is megjegyezte, egy hazugsággal vették rá őt arra, hogy nyilatkozzon.

Amíg apámmal élt, anyámat végig zaklatták, a válásuk után viszont még jobban elfajult a dolog

– jelentette ki a herceg, hozzátéve: 

Sok mindent láttam és tapasztaltam. Hogy mennyit szenvednek azok a nők, akik beházasodnak ide

– mondta.

Harry herceg beszámolója szerint sokat töprengett azon, talál-e valakit, aki hajlandó elviselni ezt a terhet. Minden alkalommal, amikor új kapcsolata lett, a lapok megneszelték, és azonnal zaklatni kezdték az aktuális barátnőjét, illetve annak családját. Mint mondta, mikor megismerte Meghan Markle-t, rettegett attól, hogy a média őt is elűzi, ahogy másokkal is tette korábban. Ennek érdekében úgy döntöttek, titokban tartják a kapcsolatukat, ameddig csak lehet, így kezdetben távkapcsolatban voltak. 

Meghan nagyon sok szempontból hasonlít édesanyámra. Ugyanolyan együttérző és empatikus, ugyanolyan magabiztos és melegséget áraszt

– fejtette ki a herceg, megjegyezve, elfogadta, hogy sokan nem helyeslik azt, amit és ahogy tett, de tudta, hogy muszáj bármi áron megvédenie a családját, hogy ne fordulhasson elő ugyanaz, mint az édesanyjával. 

A sorozatban nem egy megható felvételt látni Diana hercegnéről, mivel már tudatában vagyunk annak, mi lett a sorsa, illetve hogy halálakor is lesifotósok elől menekültek. Az egyik videón például a pár gyermeke, Lilibet látható, akinek épp a házuk falán lógó, Diana hercegnét ábrázoló képet mutatják, akit Diana mamaként emlegetnek. A herceg édesanyja halálával kapcsolatban kiemelte, akkoriban kettős szerepet játszottak. 

Egyrészt csak két gyászoló fiú voltunk, akik azt akarták, hogy sírhassanak, feldolgozhassák anyjuk halálát. A királyi család tagjaiként viszont érzelem nélkül futnunk kellett a kötelező köröket

– fejtette ki Harry herceg, aki iránt testvérével, Vilmos herceggel együtt ezután csak még nagyobb érdeklődést tanúsítottak. Visszaemlékezése szerint kamaszkorában 30-40-szer fordult elő az, hogy követték őt, nem is beszélve a lapokban megjelenő cikkekről, amik az alkoholfogyasztásáról és az állítólagos drogozásáról szóltak. Ahogy akkor is botrány tört ki, amikor kiderült, náci egyenruhát vett fel.

Életem egyik legnagyobb hibája volt. Nagyon szégyelltem magam utána, és nagyon jóvá akartam tenni. Beszélgettem a londoni főrabbival, ami nagy hatással volt rám, aztán ellátogattam Berlinbe egy holokauszttúlélőhöz. Akár hagyhattam is volna, és akkor ugyanazokat a hibákat követtem volna el, én viszont tanultam belőle

– magyarázta a herceg, aki ezt követően próbálta egyenesbe hozni az életét, amihez az is nagyban hozzájárult, hogy hónapokat tölthetett Afrikában, maga mögött hagyva a nyüzsgő londoni életet. Mindemellett tíz évet töltött a seregben, kétszer volt Afganisztánban, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett. Mint mondta, ha az ember átlagos emberekkel dolgozik, az hatással van rá, így a buborék, amiben élt, szétpukkadt: „Akiket ott megismertem, és akikkel összebarátkoztam, ők voltak a második családom. Akkor ugyanis a csodálatos édesanyám hiánya miatt még mindig voltak sebeim, finoman szólva.”

Azt érezte, sehova nem illik

Mint arról Meghan Markle beszámolt a szériában, Los Angelesben nőtt fel, ahol kétéves koráig lakott a szüleivel, azonban ők végül elváltak, így kijjebb kellett költözniük a városból. Egy feketékből álló közösségben éltek, ahol édesanyjának, Doriának segítettek felnevelni őt a szintén ott élő barátnői, az édesanyja és a nővére is. A hercegné elmondta, a Little Red iskolában tanult 2–12 éves koráig, azonban sosem volt kifejezetten az osztály szépe. 

Az egész identitásomat az határozta meg, hogy én voltam az okos

– jelentette ki, hozzátéve, meghatározó pillanat volt a gyerekkorában, amikor 11 évesen sikerült elérnie, hogy egy mosogatószer-márka, az Ivory Clear átfogalmazza szexista szlogenjét, ami arra utalt, csak a nők dolga a mosogatás.

Megjegyezte, az iskola után rendszerint az édesapjához járt, aki világosítóként dolgozott forgatásokon, köztük A rém rendes családén is. Elmondása szerint ebben az időben még nem kellett szembesülnie azzal, hogy fekete nőként tekintenek rá, viszont később Nagy-Britanniában már annál inkább. Bár a szüleitől a válást követően is jó neveltetést kapott, hétköznap az édesanyjával, hétvégén az édesapjával volt, mégis hatással volt rá ez az időszak. 11 éves korában azt a feladatot kapták az iskolában, írjanak egy verset az életükről, mire ő azt fogalmazta meg, rendes, boldog, családra vágyik, és arra, hogy ne kelljen egyszerre két helyen élnie. 

Egész életemben apás voltam, és sokat voltam vele, de emlékszem arra is, hogy gyerekkoromban magányos voltam. Több embert akartam magam köré 

– mondta Markle, aki már gyerekként odáig volt a színházért, színésznő szeretett volna lenni, viszont a sorozatos visszautasítások a meghallgatásokon azt az érzést hozták a felszínre benne, hogy sehova nem illik.

Végül sikerült bekerülnie egy nagyobb sorozatba, a Briliáns elmékbe, amelyben Rachelt alakította. A hercegné elmondása szerint mindig is szeretett sok dolgot csinálni egyszerre, így emellett egy blogot is vezetett, ami a The Tig nevet viselte, viszont a hobbiból hamar vállalkozás lett. Gyakran írt véleménycikkeket politikáról, jótékonykodásról vagy épp kevert rasszúságról – a sorozatban az ügynöke azt is kifejtette, sokáig ő sem tudta, hogy Markle kevert rasszú lenne, mivel nem látszik rajta. Kiemelte ugyanakkor azt is, amikor épp nem forgatott, önkéntes munkát végzett Indiában vagy épp Ruandában. És nem véletlen, hogy ez hozta őket össze igazán Harry herceggel. 

Instából eljegyzés

Harry herceg felidézte, hogy 2016 júliusában ismerték meg egymást, amikor megpillantotta őt egy képen az Instagramon, amit az egyik közös barátnőjük töltött fel. Neki köszönhetik azt is, hogy kapcsolatba kerültek, mivel a barát írt a hercegnének, hogy valaki meg szeretné ismerni. Ezután számot cseréltek, és sok beszélgetés után találkoztak, azonban a herceg fél órát késett, amivel nem szerzett jó pontot. Markle hozzátette, azt gondolta, a hercegnek akkora az arca, hogy azt hiszi, gond nélkül megvárathat nőket, azonban végül kiderült, hogy nem erről volt szó. Az első randijukat másnap egy következő követte. 

Ekkor éreztem, hogy csodálatos ez a nő. Minden megvan benne, amit kerestem, és nem feszélyezi a társaságom

– magyarázta a herceg (aki korábban listát vezetett arról, mit keres egy nőben), megjegyezve:

A családban sokan hajlamosak olyan feleséget választani, aki megfelel az elvárásoknak, és nem azt választják, aki nekik rendeltetett

– jelentette ki a herceg, kiemelve, ez a különbség aközött, hogy az eszedre vagy a szívedre hallgatsz, és az édesanyja is a legtöbbször a szíve alapján döntött, ő pedig rá ütött.

Ahogy arra a pár visszaemlékezett, még csak kétszer találkoztak, amikor a herceg elhívta Markle-t egy botswanai kirándulásra Afrikába, ahol öt napot töltöttek együtt. Mivel a herceg számára különleges hely volt Lesotho, korábban három hónapot élt Afrikában, ezért kiszemeltjének is meg akarta mutatni. 

Akkor már egy hónapja nem is láttuk egymást. Az eleje nagyon kínos volt. Nem tudtuk, hogy most ölelkezzünk-e, vagy puszit adjunk. Aztán adott nekem szendvicset

– idézte fel a hercegné, ahogy azt is, hogy terepjáróval szelték a szavannát, a vadon közepén aludtak egy sátorban, illetve egy elefánt falevelet majszolt felettük. Mint hozzátette, ott mindketten önmaguk lehettek, és nem volt semmilyen zavaró tényező.

Bár azt tudták, hogy nagy összhangban vannak egymással, azzal nem voltak tisztában, hogyan működhet ez közöttük. Mivel a herceg nem tudott olyan gyakran az Egyesült Államokba utazni, Markle járt hozzá Londonba az első pár hónapban, így folytatták az ismerkedést. Mindezt titokban, és rettegtek attól, mi lesz, ha kiderül. Végül 2016 októberében egy bulvárlap megneszelte a kapcsolatukat, ezért még aznap buliztak egy jót, amíg megtehették. Egy halloweeni buliba mentek, ahol senki nem ismerte fel őket, mivel be voltak öltözve. Másnap reggel viszont már mindenki róluk, pontosabban Markle-ről beszélt. A herceg kifejtette, rossz érzés volt látnia, hogy egy ember ismét ugyanazon megy keresztül, mint az édesanyja. Bár a hercegné megkönnyebbült, hogy végre kiderült a titkuk, mindenki rá volt kíváncsi, így nem tudott anélkül utcára lépni, hogy ne várják ott fotósok. A hír napvilágra kerülése után Torontóban az utcán szeretett volna virágot venni, de már 9-10 lesifotós állt készenlétben. A szomszédai szóltak neki, hogy utána érdeklődnek, egyeseket lefizettek, hogy kamerát tegyenek az udvarába, így már kénytelen volt minden sötétítőt behúzni az ablakokon, hogy maradjon magánélete. 

 Volt, hogy olyat hallottam vagy olvastam, amiről rá kellett kérdeznem Megnél, és ez kemény volt

– mondta a herceg, utalva ezzel arra, hogy ekkor még mindig az ismerkedési fázisban voltak. 

Comptoni gettó

Ahogy azt a pár kifejti a sorozatban, miután kiderült, hogy együtt vannak, olyan cikkek jelentek meg, hogy Markle a comptoni gettóból származik. Ugyan a hercegné korábban nem gondolta, hogy fekete nőként tekintenek majd rá, korábban csak egyszer találkozott rasszizmussal, Nagy-Britanniában viszont szembesülnie kellett a faji megkülönböztetéssel. Édesanyja, Doria elmondása szerint megesett, hogy a fotósok képeket készítettek a gettó egyes részeiről, azt állítva, hogy ott lakik, illetve hogy Markle is onnan származik – a valóságban sosem élt ott. Annak ellenére, hogy a vádak már ekkor is igen súlyosnak voltak mondhatóak vele szemben, a palota továbbra is azt tanácsolta, ne reagáljanak e híresztelésekre. A herceg ugyanakkor megjegyezte, ez általában nem más, mint egy beavatási szertartás. 

A családomból többen mondták, hogy »Az én feleségemnek is el kellett ezt viselnie, akkor a te barátnőd miért érdemelne más bánásmódot? Ő miért szorul védelemre?« Azért, mert ez már a származására van kihegyezve

– jegyezte meg a herceg, aki nyolc nappal azután, hogy fény derült Markle-lel való kapcsolatára, egy közleményben hívta fel a figyelmet a brit sajtó róla szóló cikkeinek negatív felhangjára, és a közösségi médiában terjedő nyíltan rasszista cikkekre. 

Sokszor megkaptam, hogy nem vagyok elég fehér vagy fekete. Én viszont nem így látom a világot

– tette hozzá a hercegné, aki korábban ennek köszönhetően sokat gondolkozott az identitásán, mivel senki nem beszél arról, milyen kevert rasszúnak lenni. 

Ahogy azt a herceg kijelentette, mire megismerte Markle-t, a Nemzetközösség felét bejárta és sokféle emberrel találkozott, ezért azt hitte, hogy tisztában van ezekkel a problémákkal. A hercegnének köszönhetően eszmélt rá arra, olyan, mintha egész életében vak lett volna. Hozzátette, a fia és a lánya is kevert rasszú, amire nagyon büszke, és azt tartja a legfontosabbnak, hogy igyekezzenek jobb hellyé tenni a világot gyerekeiknek, illetve ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a szüleik.

Felfordult az életük

Meghan Markle élete ezután a feje tetejére állt, és az is megtörtént, hogy a házánál várta hat férfi, akik követték őt. Bár a rendőrséghez fordult segítségért, csak azt a választ kapta, nem tehetnek semmit az ügyben, mivel a párja a herceg. 

Azt mondtam: »Akkor így kell élnem ezentúl?« Azt mondták, igen. Utána meg meg is fenyegettek, úgyhogy védelemre volt szükségem

– mondta a hercegné. 

 A szériában megszólaltatták a testőrét, Steve Daviest is, aki kifejtette, ennél durvább helyzettel nem volt dolga azelőtt. Neki az volt a feladata, hogy sose tudja meg senki, épp hova mennek. A sofőrük arra volt kiképezve, hogy villámgyorsan tudjon kitérni a lesifotósok elől a forgalomban, sőt direkt más útvonalon mentek, hogy elkerüljék őket. Olykor csak a hátsó bejáraton tudták becsempészni őt a házba. Markle családja ekkor már afelől érdeklődött, megér-e ennyit a herceg neki, hogy ilyen áldozatot hozzon. Mint azt a pár megjegyezte, a találkozóik rendszerint abból álltak, hogy próbáltak elmenekülni a kíváncsi szemek elől, álcázni magukat, normális életet élni, és mindent humorral felfogni. Markle elmondása szerint ugyanakkor kezdetben fura volt neki megszokni a britek távolságtartását. 

Amikor először találkoztam Vilmossal és Katalinnal, és átjöttek vacsorázni, szakadt farmerban és mezítláb voltam. Mindig is ölelkező típus voltam, de akkor még nem tudtam, hogy ez sok britnek zavaró lehet

 – idézte fel Markle, aki végül ráeszmélt, fontos a kifelé mutatott tartás, de otthon elengedhette magát. Az viszont meglepte, hogy ez a tartás a briteknél mindkét oldalon jelen van. 

II. Erzsébet királynő volt az első a család idősebb tagjai közül, akivel a hercegné találkozhatott, és ezt előtte pár perccel tudta meg. A hercegné elmondása szerint épp a Royal Lodge-ba mentek, mikor a herceg közölte vele, ott lesz a nagyanyja is, úgyhogy reméli, tud pukedlizni, viszont ő azt hitte, csak viccel. A találkozó végül jól sült el, és amikor Harry bemutatta kedvesét a családnak, mindenki el volt ragadtatva tőle, viszont amiatt, mert színésznő volt, azt hitték, nem lesz hosszú életű a kapcsolat. 

Vicces, de az volt a bajuk, hogy színésznő vagyok. A britek szemében másképp néz ki az iparág és Hollywood, és hajlamosak beskatulyázni az embert

– mondta a hercegné, akit az hozott össze igazán a herceggel, hogy egy az érdeklődési körük: a jótékonykodás, amit már együtt tudnak folytatni. 

Az eljegyzés még tovább rontott a helyzeten

Mint azt a herceg megemlítette, a szíve azt súgta, hogy Markle az, akivel le szeretné élni élete hátralévő részét, így 2017 novemberében meg is kérte a kezét. Hozzátette, már előbb meg akarta lépni, viszont engedélyt kellett kérnie a nagymamájától, II. Erzsébet királynőtől, így muszáj volt Angliában feltennie a nagy kérdést. Ez akkor történt, amikor Markle épp csirkét sütött, ő meg felbontott egy üveg pezsgőt, ami már önmagában gyanús volt a hercegnének, mivel sosem iszik pezsgőt. Meggyújtott tizenöt gyertyát, és klasszikus lánykérés szerint letérdelt elé, bár a herceg visszaemlékezése szerint nem volt biztos abban, hogy igent fog mondani. Az eljegyzés után néhány hetet vártak a bejelentéssel, de addig is rendeztek egy bulit, amelyen mindenki pizsamába öltözött. A pár pingvineset vett fel, mivel ők egy életre választanak társat maguknak. 

Az eljegyzésük bejelentése óriási eseménynek számított, mivel sokan nem gondolták volna, hogy Harry herceg valaha is megállapodik. Az afroamerikai Markle királyi családhoz való csatlakozása pedig biztatólag hatott a fekete közösség számára is, mivel azt sugallta, talán végre emberszámba veszik őket. Ebben az időben a brexit, illetve az illegális bevándorlás miatt voltak tüntetések Nagy-Britanniában, így a britek nem tudtak annyira felhőtlenül örülni a párnak. Mint azt a herceg elmondta, akkor adott ki az EU egy jelentést, amelyben megfogalmazták, kultúrháború alakulhat ki az országban, ha a kormány nem foglalkozik vele. Mindeközben a pár azt is feszült hangulatban várta, a sajtó hogyan fogja kezelni az eljegyzésük hírét, illetve a palota miképp reagál majd a támadásokra. 

Őszintén szólva bármennyire igyekeztem, bármilyen jó voltam, bármit csináltam, mindig megtalálták a módját, hogy tönkretegyenek

– jelentette ki a hercegné.

A pár egy eljegyzési interjút is adott, amit Markle szimplán megkomponált valóságnak írt le, mivel előre elpróbálták. Ahogy azt is megrendezték, mi fog történni az előtte lévő sajtótájékoztatón, illetve hogy a beszélgetés alatt hogyan mutatják meg a gyűrűt. Hozzátették, akkor még nem mondhatták el a teljes igazságot.

A média túlzásba vitte

Harry herceg a sorozatban bővebben beszélt a királyi szerzőkről, illetve tudósítókról is, akikkel gyakran találkozhatunk, ha olvassuk a brit sajtót. Ahogy kifejtette, ők a kiterjesztett PR-os részlege a királyi családnak, akik egyfajta hitelességet sugároznak. Megjegyezte, már több mint harminc éve van efféle egyezség a média és a család között – de ez még nem jelenti azt, hogy kötelesek kiteregetni a magánéletüket. A herceg kiemelte, a királyi sajtócsoport által írt cikkek mindenki mással szemben előnyt élveznek, e lapok közé tartozik a Daily Mail, a The Times, a Daily Express, a The Mirror, a The Telegraph, a The Sun és az Evening Standard, amelyek közül egyedül a The Telegraph az, ami nem bulvárlap.  

Sokszor éreztem veszélyben magam. Nem tudtam kutyát sétáltatni vagy munkába menni anélkül, hogy valaki ne várjon rám vagy ne követett volna. Halálra zaklattak a lesifotósok

– mondta Markle édesanyja, Doria, akitől pénzért akartak információt szerezni.

A hercegné a sorozatban szót ejtett édesapjáról, Thomas Markle-ről, illetve féltestvéréről, Samantháról is, akit tíz éve látott utoljára, viszont hirtelen minden címlapon ott volt, és azt állította, ő nevelte fel őt. Ahogy kifejtette, a húszas évei elején találkoztak legutóbb, de nem váltak el rossz viszonyban, mivel soha nem is voltak olyan közel egymáshoz – holott Samantha azt állítja, 2018-ig szoros kapcsolatban álltak. Féltestvére lányával, Ashley-vel – akit a nagymamája, majd nevelőszülők neveltek fel – azonban sikerült megtalálnia a közös hangot, és testvérként tekintenek egymásra azóta is.

Mikor fény derült az egészre, Samantha nagyon elkezdte nekem mocskolni Meget. Egyfajta neheztelést éreztem a szavaiból, és bármit is mondtam neki, nem változott a véleménye, csak egyre dühösebb lett. Végül meg is szakítottuk a kapcsolatot

– jegyezte meg Ashley a szériában. 

Dráma az esküvő körül

A hercegné a királyi családnál töltött első karácsonyáról, ami 2017-ben volt, igen pozitívan számolt be. Elmondása szerint elképesztőnek tartotta, hogy ekkora a család és mindig zajlik az élet. A vacsoránál Fülöp herceg mellett ült, akivel sok mindenről elbeszélgettek. Mikor később büszkén mesélte ezt a hercegnek, ő közölte vele, hogy valószínűleg nem hallott belőle semmit, mert a rossz füle mellett ült. Markle-nek bele kellett rázódnia abba is, mit illik és mit nem a királyi család tagjaként. 

Amikor a család tagja lettem, tudtam, hogy itt mindenféle protokoll van. Nem tanítják sehol, hogy üljön az ember, melyik villát használja, hogyan pukedlizzen, milyen kalapot vegyen fel. Rengeteget kellett tanulnom, még a himnuszukat is

– említette meg a hercegné, aki olykor hibát is ejtett. Például akkor, amikor egy 2018-as rendezvényen a MeToo-mozgalomról beszélt, amit még a királyi család egy tagja sem említett meg, nem véletlenül, viszont Markle nem tudta, hogy ez tabutéma.

Ahogy arról a sorozatban beszámolt, integetni ugyan nem tanították meg, csak elleste a többiektől, az öltözködéssel viszont akadt némi problémája. Elmondása szerint Angliában szinte sosem volt rajta színes holmi, mivel csoportos rendezvényen nem hordhatsz ugyanolyan színű ruhát, mint ami a királynőn van, és olyat sem, amilyet a család egy másik rangosabb tagja visel. Emiatt a legtöbb esetben bézs, fehér ruhákat vett fel, hogy beleolvadjon a tömegbe, és ne keltsen feltűnést.  

Senki nem mondhatja, hogy nem tettem meg minden tőlem telhetőt, hogy beilleszkedjek a családba. Nem akartam szégyent hozni rájuk

– jelentette ki Markle, aki akkor keveredett még nagyobb galibába, miután kiderült, meg fog jelenni egy cikk arról, hogy az apja megrendezett fotókon pózolt a sajtónak pénzért. 

Mindez az esküvő előtt pár nappal történt, ráadásul azt követően, hogy a kommunikációs csapat javaslatára a féltestvére lányát, Ashley-t nem hívta meg az esküvőre. Bár ekkor az még biztos volt, hogy az apja ott lesz a menyegzőn, változott a terv. A hercegné Harryvel együtt hívta fel az édesapját, aki tagadott mindent. Felajánlották neki, hogy autót küldenek érte, mivel sejtették, hogy lesifotósok fogják üldözni, de azt mondta, még dolga van, amit nem hittek el neki. Markle kifejtette, úgy érezte, titkol valamit. Másnap elárasztották a világsajtót a megrendezett fotók Thomas Markle-ről, akinek százezer dollárt fizethettek értük. 

Egész nap üldözték őt a lesifotósok, mindennap. Akkor kezdett gyanús lenni, amikor nekem nem vette fel a telefont, de közben beszélt a TMZ-vel. Így kellett megtudnom, hogy nem jön az esküvőnkre, egy bulvárlapból

– idézte fel a hercegné, hozzátéve, olyan információt kaptak, hogy apjának szívrohama volt, így próbálták elérni őt telefonon, de végül csak sokadszori próbálkozásra kaptak egy SMS-t tőle. Legalábbis azt hitték. A visszaemlékezése szerint két nappal az esküvő előtt valaki válaszolt az egyik üzenetére az apja telefonjáról, de furának találta, mivel nem olyan stílusban írt, ahogy ő, illetve Meghannek hívta.

Egyetlenegyszer nem hívott Meghannek egész életemben. Megnek szokott hívni, mint a barátaim meg anyukám, és tudtam, hogy ez nem az apám

– jelentette ki a hercegné, aki ekkor már biztos volt abban, feltörték az apja mobilját, és hiába kérték, vegye fel nekik a telefont, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban ő az, többet nem beszéltek vele. 

A Thomas Markle körüli botrány egyébként azért is nehezítette meg a pár életét, mivel ő kísérte volna az oltár elé lányát, azonban az utolsó pillanatban meg kellett kérniük Károly herceget, hogy töltse be ezt a szerepkört. Ahogy azt Harry herceg a sorozat harmadik részének utolsó perceiben kifejti, magára vette a történteket, hiszen ha Markle nem vele lenne, akkor az apja még mindig az apja lenne.

A sorozat második etapja, azaz az újabb három rész december 15-én debütál majd a Netflixen magyar idő szerint reggel kilenckor. A pár esküvőjéről, illetve az azt követő időszakról pedig azon epizódokban számol majd be Sussex hercege és hercegnéje.

(Borítókép: Jelenet a Harry & Meghan című sorozatból. Fotó: Netflix)