Fordítva sült el a fegyver Harry hercegék kezében

GettyImages-1422607768
2022.12.13. 17:52
Harry herceg és Meghan Markle egy netflixes sorozatban igyekszik bemutatni saját verziójukat arról, min kellett keresztülmenniük az elmúlt időben a média sorozatos támadásai kereszttüzében. A széria óriási visszhangot váltott ki Nagy-Britanniában, és többek nem egy elemét kifogásolják a produkciónak.

A pár Harry & Meghan című sorozatának első három része december 8-án debütált a Netflixen, amelyből elég sok információt megtudhattunk a múltjukkal kapcsolatban. Mindketten kifejtették, milyen gyermekkort tudnak a hátuk mögött, hogy ismerkedtek meg, hogyan lettek jegyesek, illetve a herceg az édesanyja, Diana hercegné haláláról és a lesifotósok miatt elszenvedett sérelmeiről is beszámolt. A széria első etapjából főképp az derül ki, hogy a média kizsákmányolásával és a rasszizmussal magyarázták, hogy végül fel kellett hagyniuk királyi kötelezettségeikkel.

Ahogy azt a sorozat több pontján kijelentették, pusztán az a céljuk, hogy elmondják a saját igazukat, hogy senkinek se a bulvárlapokból kelljen tájékozódnia. Az első három rész megjelenését követően azonban még talán a korábbiaknál is többen szálltak bele a párba, rávilágítva arra, a széria mely pontján hallottunk vagy láthattunk valótlanságokat. Szinte az egész brit sajtó sortűz alá vette Harry herceget és Meghan Markle-t.

Kamuvideók

A széria előzetesében látott felvételek robbantottak ki elsőként botrányt, amelyeken állítólag lesifotósok készülnek letámadni Harry hercegre, azonban nem mindegyik videó köthető a királyi sarjhoz vagy épp Meghan Markle-höz. Egy bemutatott fotó például – amelyen a párt paparazzók veszik körül – eredetileg régebbről származik, és nem is Markle látható rajta, hanem a herceg korábbi párja, Chelsy Davy, tehát megszerkesztették. Ezen kívül két olyan képsor is van, amelyen egy sornyi kamerát látunk készenlétben, azonban – mint az kiderült – ők nem a hercegre vártak.

Az egyik felvétel a sussexi bíróság előtt ácsorgó lesifotósokról készült, akik Katie Price-t szerették volna lencsevégre kapni, míg a másik videó azon paparazzókról, akik Donald Trump ügyvédjét, Michael Cohent vették, amint épp elhagyta New York-i otthonát. Egy másik kép eredetét is vitatták, amelyen lesifotósok tolakodnak a legjobb helyért. Azonban a fotó még 2011-ben készült egy Harry Potter-film premierén. Ahogy azt a Guardian kiemelte, a paparazzi szóra rákeresve ez a kép a legjobb találatok között szerepel az egyik legnépszerűbb fotóügynökség oldalán. 

Mindemellett belekerült a sorozatba egy drámainak szánt felvétel is, amelyen fentről vették fel a párt újszülött gyermekükkel, Archie-val együtt. Ezzel azt szerették volna érzékeltetni a szériában, hogy egy nyugodt pillanatuk sincs a lesifotósoktól, azonban kiderült, hogy egy engedéllyel rendelkező fotós készítette a videót, így Harryéknek tisztában kellett lenniük azzal, hogy felvétel fog készülni róluk.

Ugyan egy dokumentumfilm önmagában még nem zárja ki a stockfotók és az interneten megvásárolható, pusztán szemléltetésre szánt felvételek használatát, azonban valóban összezavarhatja a nézőt, ha nem valós, az érintettek által elmondottakat alátámasztó képsorokat látunk. Egy forrás elmondása szerint ugyanakkor a párnak nem volt ráhatása arra, mi kerüljön bele a sorozat előzetesébe, mivel a felvételek kiválasztása már „bevett gyakorlat a dokumentumfilmek és előzetesek gyártásában”, illetve hozzátette, egy előzetes esetében nem kell mindent szó szerint érteni. Magyarul nem biztos, hogy amit látunk, az közvetlenül kötődik az elmesélt történethez. 

Képmutató lenne a herceg?

Harry herceget a sorozatban látottak miatt képmutatónak is titulálták, mivel arról számolt be, gyerekkori emlékei javarészében lesifotósok szerepelnek. Azt azonban elfelejtette említeni, hogy olykor ő is rátett egy lapáttal erre. Néhány, évekkel ezelőtt történt eset is a felszínre került, amikor épp egyik barátja londoni szórakozóhelyét látogatta meg. A hírek szerint megkérték őt, hogy jelenjen meg a helyszínen annak érdekében, hogy egy kis hírverést kapjon.

Egy bennfentes elmondása szerint a herceg a legtöbb esetben a hátsó ajtón surrant be, azonban néha a bejárati ajtóhoz vitték, hogy lefotózhassák őt, három alkalommal lencsevégre is kapták. Mindez a 2010-es évek elején volt, amikor törzsvendég lett a klubban. 

Fura abba belegondolni, hogy pont ez a fickó osztja az észt a Netflixen

jelentette ki az informátor.

Meghan Markle hazudott?

A hercegné a szériában bővebben beszámolt azon kellemetlenségekről is, amelyeket az édesapja, Thomas Markle okozott neki. A férfi azt követően került be a köztudatba, hogy pénzért pózolt a sajtónak néhány kép erejéig – állítólag 100 ezer dollárt kapott érte. A sorozatban hallottak szerint a hercegné próbálta elérni apját, hogy figyelmeztesse, lesifotósok céltáblájává fog válni, illetve hogy segítséget nyújtson neki, azonban ő nem kért belőle. Később kiderült, hogy a férfi szívrohamot kapott, mindez nem sokkal a pár esküvője előtt történt, így a hercegné ismét telefonon próbálta elérni őt.

Mint azt Markle a szériában elmondja, apja végül válaszolt neki egy SMS-sel, amit több okból is furcsának talált. Gyanúsnak vélte, hogy nem használt emojikat, illetve Meghannek hívta, holott a családja és a barátai, köztük az apja is Megnek szokta hívni őt, így arra gyanakodott, feltörték a telefonját. Thomas Markle a sorozat megjelenését követően öntött tiszt a vizet a pohárba, kijelentve, minden üzenetet ő írt.

Minden szót én írtam, ami a telefonról lett elküldve, a készülék még mindig a birtokomban van. Egyszerűen nem igaz, amit állít, hogy a telefonomat feltörték

– fejtette ki Thomas Markle, hozzátéve, két szívrohamot kapott, és egy kórházi ágyon feküdt, mikor válaszolt lányának. 

Ahogy a férfi kifejtette, korábban is hívta már Meghannek a hercegnét, amikor komoly problémákról volt szó. Kiemelte, egyszer sem kérdezték meg tőle, hogy van, és még annak ellenére is az oltár elé akarta kísérni lányát, hogy az orvosok azt javasolták, ne üljön repülőre. Végül az akkor még herceg Károly helyettesítette őt. Thomas Markle mindemellett reagált Harry herceg azon kijelentésére is, amelyben azt mondta, ha a hercegné nem vele lenne, akkor még mindig lenne apja

Itt vagyok, még mindig ugyanabban a házban lakom, és még mindig ugyanaz a számom. Még mindig az apja vagyok. Szívesen látnám az unokáimat. Két nagyapjuk van, akik szívesen látnák őket

– mondta a férfi, illetve megjegyezte, ez egy családi ügy, ami csak rájuk tartozik, de szereti a lányát, és mindig is szeretni fogja. 

Hasonló ellentmondásba keveredett a hercegné unokahúga, Ashleigh kapcsán is, akivel a sorozatban látottak szerint sikerült nagyon közeli kapcsolatba kerülniük. Mint az a szériából kiderül, a fiatal lány édesanyja, egyben Meghan Markle féltestvére, Samantha Markle, aki nem vett részt a nevelésében. Ashleigh előbb a nagymamájához, majd nevelőszülőkhöz került, viszont évekkel ezelőtt sikerült felvennie a kapcsolatot a hercegnével, aki szintén nem ápol túl jó viszonyt Samantha Markle-lel. Épp emiatt nem is kapott meghívást az esküvőjükre, azonban kérdésessé vált, hogy Ashleigh ettől függetlenül felkerüljön-e a meghívottak listájára. Bár Markle a sorozatban azt állítja, a palota munkatársai azt javasolták, ne hívja meg őt, egy bennfentes elmondása szerint erről szó sem volt. 

Meghan-ön múlt, hogy barátai és családtagjai közül kiket hív meg az esküvőjére. Ez nem megbeszélésen alapult, hanem az ő döntése volt.

Komoly következményei lehetnek

A széria megjelenése óta a brit sajtó csak úgy ontja magából a párról szóló híreket, ami nem meglepő, mivel a britek jelentős többsége nem ért egyet azzal, hogy Sussex hercege és hercegnéje egy sorozatban tálal ki. Sok minden foroghat kockán, és egyes politikusok, volt katonák, illetve történészek már most amellett kampányolnak, hogy a pár ne vegyen részt III. Károly jövő évi megkoronázásán. Köztük van Iain Duncan Smith, Bob Seely, Lady Antonia Fraser, Chris Parry és Lord Andrew Roberts is. 

Egy 2065 brit felnőtt körében végzett felmérés szerint az emberek 28 százaléka gondolja úgy, hogy a párt ki kellene tiltani a koronázási ceremóniáról, 31 százalékuk pedig azt, hogy engedélyezni kellene a részvételt. A megkérdezettek 41 százaléka nem akart nyilatkozni az ügyben. Ezzel ellenben azzal kapcsolatban, hogy a pártól elvegyék-e a Sussex hercege és hercegnéje címét, 44 százalék válaszolt igennel és 19 százalék nemmel. Hasonló eredmény született azon kérdés kapcsán is, hogy elveszítsék-e helyüket a trónöröklési sorrendben.

Megtalálják a rosszban a jót

A herceg körüli botrányt ugyanakkor a Duke of Sussex londoni kocsmának sikerült a humorosabb oldaláról megfognia. Náluk már Harry’s Bitter (Keserű Harry) névre hallgató sört is lehet kapni. Bár a kifejezetten gyenge, 3,9 százalék alkoholtartalmú italt korábban is árulták már, a sorozat megjelentését követően átnevezték, és elhelyezték Harry képmását a sörcsapon. Ahogy azt a kocsma egyik látogatója kiemelte, a sör is pont ugyanolyan gyenge, mint a névadója.  

(Borítókép: Chris Jackson / Getty Images)