Felmérték, hogyan hat az infláció a magyarok randizására

GettyImages-458169928
2022.12.18. 09:18
Az év elején pár hétig úgy tűnt, 2022 a társkeresők éve lesz, mivel maguk mögött hagyhatták a társas érintkezéseiket megbénító járványos időszakokat. A háború és a gazdasági válság azonban újabb kihívások elé állították a randira szomjazó egyedülállókat.Vajon boldogok tudtak maradni a magyar szinglik a romló anyagi körülmények között? Milyen hatással van az infláció a randizásra? Erre kereste a választ egy felmérés.

A randivonal.hu társkereső oldal ismét elkészítette kérdőíves felmérését, hogy kiderüljön, 2022-ben mennyire érzik boldognak magukat a párjukat kereső egyedülállók. Ezúttal arra is kíváncsik voltak, hogyan befolyásolja a társkeresési szokásokat a válság és az infláció. A közel 700 beérkezett válasz alapján úgy tűnik, van remény az optimizmusra.

A társkeresők a 2021-as évhez képest 5 százalékkal boldogabbnak érzik magukat, és úgy tűnik, az egyedülállók közel kétharmada nem tartja elviselhetetlennek az egyedüllétet.

Infláció és ismerkedés

A kitöltők közel fele nem érzi vészesnek a drágulás hatását, ugyanakkor a társkeresők negyede jelezte, hogy a tartalékjai kimerülőben vannak. Tízből egy egyedülálló viszont semennyire nem érezte meg a válságot. A válaszadók megemlítették, hogy bár próbára teszi őket a gazdasági környezet romlása és az árak emelkedése, igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez.

A közösségi élet tekintetében is megoszlanak a vélemények. A társkeresők harmada egy kicsit megérezte a drágulás hatásait, de még el tud járni ide-oda, azonban legalább ugyanennyien vannak, akiket már keményebben érintett a válság, és emiatt kevesebbszer mozdulnak ki.

A társkeresők egybehangzó véleménye alapján ugyanakkor nem az áraktól függ, hogy kimozdulnak-e, hanem hogy megvan-e hozzá a megfelelő partner. Különösen a férfiak menekülnének a magány elől, ugyanis a nőkhöz képest 10 százalékkal több férfi válaszolta azt, hogy kevésbé tud megküzdeni az egyedülléttel.

A válaszok alapján megállapítható az is, hogy a társkeresők közel felét semennyire nem befolyásolja a gazdasági helyzet a randizásban és az ismerkedésben. Akiket mégis megvisel, azoknak a drágulás és a bizonytalanság jelentősen befolyásolja a társkeresési szokásait, mert kevesebb pénzt tud erre a célra fordítani, ezért meggondolja, hová megy el, és milyen szolgáltatásra fordít pénzt.

A pénz nem (annyira) boldogít

Hiába estünk egyik válságból a másikba, a társas kapcsolatok megerősödni látszanak. Az egyedülállók közel kétharmada általában tud valakihez fordulni szükség esetén, és élénk nyitottságot mutat arra, hogy új embereket engedjen be az életébe.

Minden második társkereső elképzelhetőnek tartja az intenzívebb társkeresést, hogy lelkileg könnyebben boldoguljon ebben a nehéz időszakban, és csak harmaduk nem érzi ennek szükségét. Főleg a budapestieknek kevésbé fontos ez, ugyanis a fővárosiaknak csak a harmada ért egyet ezzel, míg a vidékieknek több mint fele inkább vágyik a lelki támogatásra ebben az időszakban.

A felmérésből az is kiderült, mennyire motiváltak anyagi szempontból a társkeresők. A kitöltők közel háromnegyede elutasítja a gondolatot, hogy a könnyebb anyagi boldogulás és a költségek megosztása miatt keressen társat. Némileg árnyalja a képet, hogy a nemeket tekintve a férfiak közül 8 százalékkal többen fontolnák meg a lehetőséget a nőkhöz képest, valamint inkább a kisebb településeken élő, 30 év alattiakat motiválja a párkapcsolattal járó esetleges költségmegosztás.

(Borítókép: Rob Stothard / Getty Images)